fbpx

A jó csomagolás fél siker, ha szilázskészítésről van szó!

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 április 12.

A bála megfelelő becsomagolása kulcsfontosságú tényező a bálaszilázs minőségében. A takarmány nagyfokú tömörítésén túl a megfelelő anyag kiválasztása, valamint a jó minőségű háló/hálópótló fólia és csomagolófólia elengedhetetlen a lehető legjobb minőségű szilázs előállításához.

HÁLÓ ÉS HÁLÓPÓTLÓ FÓLIA

A bálázás után a tömörített bálát hálóba vagy hálópótló fóliába csomagolják. A tekercselési folyamatnak le kell fednie a silóbála teljes szélességét. A háló elsődleges célja, hogy a bála tartsa formáját a becsomagolásig. A szakadás- és szúrásállóság a háló alapvető követelménye. A hálónak jó szerkezetűnek kell lennie, hogy a rétegei tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, ami biztosítja azt a képességét, hogy stabilan tartsa a bálát. A fóliával átkötött bálák viszont lényegesen tömörebbek és stabilabbak.

bálafólia
A háló és fólia minősége nagy szerepet játszik a szükséges rétegek számának meghatározásában
– fotó: https://www.goeweil.com/

CSOMAGOLÓFÓLIA

A fólia főként a levegő tökéletes kizárásáért felelős, lehetővé téve a megfelelő fermentációs folyamatot. A cél elérése érdekében a fóliának meg kell védenie a silóbálákat olyan külső hatásoktól, mint az időjárási körülmények, valamint az állatok vagy más idegen tárgy okozta mechanikai sérülések. A számos gyártótól, többféle minőségben beszerezhető csomagolófólia leggyakrabban polietilénből készül, vastagsága kb. 25 μm, valamint a beépített ragasztó anyaga. Ennek a ragasztónak a felszabadulásához a fólia 50–70%-os megnyújtása szükséges. A fóliák piaca széles, színválaszték tekintetében bővült, de a színeket óvatosan kell kiválasztani. Sok régióban a hatóságok már meghatározzák, hogy mely színek illeszkednek a tájba, és így engedélyezik a színek használatát. Élénk színeket érdemes választani, mivel ezek hatékonyabban verik vissza a napfényt, így megóvják a takarmányt a túlmelegedéstől. Ha túl nagy a hőmérséklet-ingadozás, az páralecsapódáshoz vezethet, ami csökkenti a szárazanyag-koncentrációt, és negatív hatással van a takarmány minőségére. Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, a fólia UV-állósága, mivel a napfény UV-sugarai hatással vannak a műanyagra, ami az UV-sugárzástól törékennyé és oxigénáteresztővé válik.

csomagol bálakazal
A fóliák piaca széles, színválaszték tekintetében bővült, de a színeket óvatosan kell kiválasztani
– fotó: https://www.goeweil.com/

HÁNY RÉTEG HÁLÓ ÉS FÓLIA KELL?

A háló és fólia minősége nagy szerepet játszik a szükséges rétegek számának meghatározásában. Fontos figyelembe venni azt a tényt is, hogy a különböző növényfajok eltérő nyomást fejtenek ki a hálóra és a fóliára – ez egy másik tényező, amely befolyásolja a szükséges rétegek számát. A fűszilázshoz az általános ajánlás 2,5–4 réteg háló használata. Ennek meghatározásánál fontos tényező, hogy körbálázót vagy bálázó-csomagoló kombinációt használunk-e. Mivel lényegesen nagyobb nyomást gyakorolnak a hálóra, a szalma vagy a durva szárú anyagok – például a kukoricaszár –legalább 4-5 réteg hálót igényelnek. A csomagolófólia alapterméke a 6 rétegű fólia. A magas szárazanyag-koncentrációjú, durva, rostos szilázsanyagokat például legalább 8 réteg fóliába kell csomagolni. Ügyeljünk arra, hogy adjunk hozzá még két réteg fóliát, ha a bálát nagyobb gyakorisággal mozgatják és szállítják. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében minden felhasználó feltétlenül olvassa el és kövesse a gyártó által megadott előírásokat.

Forrás: goeweil.com

Farkas Imre