fbpx

MTZ traktor a vietnámi és délkelet-ázsiai rizsföldekre

Írta: Farkas Imre - 2021 november 24.

Az kompakt speciális rizsművelő Belarus erőgép nagy hasmagasságú, egyszerű felépítésű MTZ traktor, korszerű motorral szerelve.

A minszki traktorgyárnak egyáltalán nem idegen a rizstermesztéshez alkalmazott, nehéz munkakörülményekre hivatott erőgépek fejlesztése. Az MTZ-82R típus ebben szegmensben legendás széria, amely a mai napig gyártásban van. Viszont az alacsonyabb teljesítményű, kompaktabb kategóriában még nem volt hasonló munkakörülményekre kialakított modelljük. Az új Belarus 541 ezt  a kategóriát tölti ki. Lényegében az alapmodell a Belarus 651 traktor volt, abból alakították ki a 451-es típust.

 

Belarus MTZ 451 traktor
Kétféle korszerű dízelmotor közül lehet választani a megrendeléskor – fotó:
http://belarus-tractor.com/

 

Bármilyen meglepő, de még motorválaszték is van. Kétféle, közel azonos teljesítményű, korszerű, 4 hengeres dízelmotor közül választhat a megrendelő. 50 lóerős Lombardini LDW2204, vagy 51 LE teljesítményű Caterpillar C2.2 motor választható azonos, 2,2 literes hengerűrtartalommal. Műszaki tartalom tekintetében a felhasználási terület és a megcélzott piac miatt az egyszerűségre törekedtek. Száraz egytárcsás, tengelykapcsoló és irányváltóval, illetve felezővel ellátott mechanikus 16/8 fokozatú, manuálisan, mechanikusan kapcsolható sebességváltó továbbítja a nyomatékot. Ergonómia minimál alatti. Fülke nincs, csak egy biztonsági borulásvédőkeret és egy rá rögzített nagy fénytető védi a traktorvezetőt. A vezetőülés mechanikus rugózású. Első gumi méret 11,2R20, míg a hátsó 13,6R28 BKT abroncs, mindkettő a TR-171 gumiköpenyszériából. Rendelhető még 9.50-20 méretű mellső és 14.9R24 méretű hátsó orosz gumikkal is.

 

Belarus MTZ 451 traktor
47 cm-es hasmagasság előnyös a elárasztott területek művelésénél – fotó:
http://belarus-tractor.com/

 

A kis kompakt traktornak, a méreteinek és rövid 1,9 méteres tengelytávolságának köszönhetően mindössze 3,8 méteres fordulási sugara van. A hátsó TLT háromféle (540/540E opció/1000) motorfordulat-arányos, és szintén háromfokozatú (2,9; 3,7; 5,9 f/m) útarányos fordulatszámot biztosít. A hátsó hárompont függesztés hidraulikus teheremelő képessége 1700 kg, míg az opcióban kérhető mellső függesztőmű 520 kg kapacitású. A rizsföldeken való munkánál fontos szempont még a hasmagasság, ami a bolygókerekes áttételű mellső tengelyvéglehajtásnak köszönhetően 0,47 méter. A traktor félig önhordó vázszerkezetét alulról egy vastag lemezpáncél védi a talajszennyeződésektől és egyéb sérülésektől. Az új modellel a gyár, a vietnámi és délkelet-ázsiai rizstermesztő gazdaságokat célozza meg.