fbpx

A TraktorÁszok lettek az agrárgépész-verseny bajnokai

Írta: Kristóf Imre - 2024 március 14.

Igen lelkes és nagyon hangos szurkolótábor, szigorú, de igazságos szakmai zsűri és felkészült csapatok vettek részt a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság Gödöllőn megrendezett döntőjén.

A MEGFOSZ szervezésében már 6. alkalommal meghirdetett versenyre idén kiemelkedően sokan jelentkeztek. Két kategóriában összesen 36 csapat versenyzett a Junior és az Országos Bajnokságban, míg végül a hat legjobb csapat jöhetett el a döntő megmérettetésre, amelyen most a szakmai feladatok kerültek előtérbe. – Első körben egy picit játékosabb formában indítottuk el a versenyt, most több szakmai feladatot tettünk bele, de így is igyekszünk mindenképpen megtartani azt, hogy minél szórakoztatóbb legyen egy ilyen bajnokság. Tehát ez nem egy szigorúan vett szakmai verseny, hanem a játéknak és a szakmának a keverékét szerettük volna megvalósítani – nyilatkozta lapunknak Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója.

Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója
Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója

Az országos döntő 6 fordulóból állt. Először minden csapatból egy versenyzőnek modellt kellett építenie fém építőjátékból, majd a teremben kikészített vetőkocsikon kellett tárcsát cserélniük a mezőgépész tanulóknak. Ezt követően előbb önindítón, a következő versenyszámban pedig porlasztón végzett szét- és összeszerelési feladatok után szükség volt a lexikális tudásra is, mert keresztrejtvényt, majd pedig kvízfeladatokat kellet a tanulóknak igen rövid idő alatt megoldaniuk.

Vetőkocsin tárcsát cserélnek a versenyzők
Vetőkocsin tárcsát cserélnek a versenyzők

Szoros küzdelem, fordulatos verseny

A szakmai zsűri döntése alapján a végig fordulatos és izgalmas versenyben a 3. helyen a Gépész Betyárok csapata végzett, a Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskolából, a 2. helyet szintén a jánoshalmi iskola diákjaiból álló Szaki Ászai csapata érte el. Az országos bajnokság győztese pedig a karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium Technikum és Kollégium TraktorÁszok csapata lett. – Az iskolánkban alapvetően mezőgazdasági gépész technikusi oktatással foglalkozunk. Minden évben részt veszünk ezen a versenyen. 2018-ban sikerült először első helyezést elérnünk, és az utóbbi három évben szintén a csapataim nyerték meg a bajnokságot.

Mi lehet a titkuk, hogy ilyen jól szerepelnek?

Az elmélet mellett sok szakmai gyakorlat is szerepel az oktatásunkban, de legalább ilyen fontos a tanulók elhivatottsága. Mindannyian családi gazdaságban dolgoznak, érdeklődnek az új technikák, technológiák iránt, szerintem ez mindent elmond – mondta Simon Gyula, a karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és Technikum mérnök szakoktatója.

3. kép: alá: A bajnok TraktorÁszok csapata Simon Gyula szakoktatóval, a karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium Technikum és Kollégium tanulói (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Seo: A bajnok TraktorÁszok csapata és Simon Gyula szakoktató, a karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium Technikum és Kollégium tanulói.

Tovább tanulnak a bajnokok

 – Jó érzés bajnoknak lenni?

Igen, nagyon. A mi iskolánkban van egy összetartó közösségünk, amiből kialakult ez a kemény mag, ez a csapat. De ezen felül a többiek is segítettek minket, hiszen elkísértek idáig, és szurkoltak nekünk, úgyhogy én ezt megköszönném nekik, meg a hozzátartozóinknak is.

Hogyan tovább, mi a következő nagy feladat?

– Az otthoni segítség mellett, a továbbtanulás mindannyiunknak a célja, hogy következőleg egy felsőfokú oktatási intézménybe bekerüljünk – mondta Szekér Bence 13/B osztályos tanuló, a TraktorÁszok csapat szószólója. (A tavalyi bajnokságról szóló cikkünket ITT olvashatja.)

Az országos döntő résztvevői
Az országos döntő résztvevői