fbpx

A fiatal agrárgépészek szakmai ismeretei tovább gazdagodtak

Írta: Szerkesztőség - 2023 május 08.

Egy nagyszerű döntő keretén belül zárult február 17-én a Legyél Te is agrárgépész! Országos Bajnokság, amelynek dobogós csapatai, valamint a Junior Bajnokság nyertes csapata rengeteg értékes tárgynyeremény mellett a MEGFOSZ tagok jóvoltából szakmai napokon való részvétellel gazdagodtak.

Egyedi építésű gokartok
A nagykörösi cég saját építésű gokartjait is kipróbálhatták a szakma éltanulói (fotó: MEGFOSZ)

A LETIA Junior Bajnokság első helyezettje a bajai GépÉSZbontók

A csapatot április 18-án a Pap-Agro Kft. ügyvezetője, Pap Lajos fogadta Nagykőrösön. A 10. évfolyamos diákok a cég által forgalmazott gépek megismerése mellett egy önfeledt gokartozáson is részt vehettek, amelyet az ügyvezető saját szívügyének tekint.

Nagy örömmel mutatta meg saját építésű gokartjait, ezzel pedig a szakmai ismeretek mellett nagyszerű élményt is nyújt a hozzá látogató diákoknak.

„Nagyon nagy szakmai előrelépést jelent számunkra az egész verseny alatt szerzett információ, valamint a tartalmas látnivalók. Élményszinten emlegetik versenyzőink az AXIÁL Kft. bajai telephelyén és a Pap-Agro Kft. nagykőrösi látogatásunkon látottakat” – mondta a GépÉSZbontók felkészítő tanára, Stigmon László.

A csapat egyik oszlopos tagja, Sümegi Gergő figyelmét is megragadták az egyedi építésű gépek. „Természetesen nagyon jól éreztem magam, jó volt látni ezeket a fejlett technikával rendelkező munkaeszközöket és nekem személyesen a magától összerakott kocsik tetszettek legjobban” – mondta a fiatal gépész.

Második helyen végeztek a karcagi TraktorÁszok

A fiatal gépészeket április 18-án a KITE Zrt. nádudvari központjában Lovas József vevőszolgálati igazgatóhelyettes fogadott és vezetett körbe. A nap során a diákok nem csak a cég felépítését, a forgalmazott gépeket vagy a szervezeti működést ismerhették meg, de ellátogathattak a KITE Logisztikai Központjába is, majd a nap második felében közelebbről is megismerkedhettek a dróntechnológiával, amelyet ki is próbálhattak.

„Végezetül a raktár melletti épületbe nyertünk bebocsátást, ahol a cég szakemberei motorok, hengerfejek, tüzelőanyagellátó-rendszerek javításával foglalkoznak XXI. századi modern körülmények között. A csapattagoktól érkezett visszajelzések alapján egyértelműen kijelenthetem, hogy ez az állomás volt mindenki kedvence a nap folyamán… Szeretném megköszönni mindannyiunk nevében a KITE munkatársainak, hogy lehetővé tették ezt az alkalmat, egy igazi élmény volt számunkra minden egyes perce!” – mondta Szekér Bence, a TraktorÁszok egyik csapattagja.

A LETIA OB harmadik helyezettje – a jánoshalmai Ugró Szarvasok(k)

Április 12-én az Axiál Kft. bajai központjába látogathattak el a Jánoshalmán tanuló fiatalok a GépÉSZbontók csapatával együtt, ahol Umenhoffer Péter, marketing igazgató és ifj. Bátyity Antal, marketing menedzser és bemutató csapatvezető vezetésével betekintést nyerhettek a cég mindennapjaiba, működésébe, megismerhették a cég múltját és jelenét, valamint a munkafolyamatok mellett a központban lévő erő- és munkagépeket is megtekinthették.

„2023. április 12-én az Ugró Szarvasok(k) csapatával (Déli ASzc-Jánoshalmi Mg.-i Technikum) egy teljes körű üzemlátogatáson vettünk részt a bajai Axiál Kft.-nél. A diákok már előre <<készültek>> és összeírták, melyek azok a témakörök, amik különösen érdekelnék őket. Ezekre a cég képviselője Umenhoffer Péter külön figyelmet is fordított, így célirányosan, kiemelten magyarázta el az adott részleg felépítését, feladatát, munkáját. A céglátogatás egészén felül diákjainkat különösen érdekelték a szálastakarmány betakarítás gépei, a rakodás gépei, a modern raktározási rendszer és természetesen az új Fendt és Claas traktorok. Tartalmas, sok újdonságot felvonultató szakmai nap volt, melyet a diákok egyértelműen megerősítettek” – értékelte a napot Csernák Roland, az Ugró Szarvasok(k)felkészítő tanára.

Fiatal gépészek
A fiatal gépészek számára újdonság volt az elektromos gokart, de hamar rájöttek, hogy ugyan olyan szórakoztató, mint a benzines változat (fotó: MEGFOSZ)

Az Országos Bajnokság első helyezettje – a szintén karcagi KeményMAG

A csapat a MEGFOSZ jóvoltából egy négy napos szakmai kiránduláson vehetett részt. A diákok április 12-én felkészítő tanáruk kíséretében indultak Karcagról és egyenesen a Fliegl Abda Kft. központjába érkeztek, ahol Szimeiszter Dávid értékesítés támogató várta, majd vezette körbe őket, bemutatva a cég magyarországi telephelyét. Emellett betekintést nyerhettek a vállalat mindennapjaiba, működésébe, szervezeti felépítésébe és a cég által forgalmazott gépeket is megnézhették közelebbről.

A kirándulás második napján az Agrotec Magyarország Kft.-nél várták a csapatot. Fodor Krisztián főmérnök jóvoltából rengeteg érdekes és hasznos információval lettek gazdagabbak a diákok, hiszen nem csak a cég felépítéséről, hanem néhány rendkívüli érdekességről és nagyszerű fejlesztésekről is tájékoztatást kaptak. Emellett pedig Nyéki Szabolcs vevőszolgálati vezető kíséretében körbejárhatták a komáromi központot és nem utolsó sorban nagyszerű erőgépeket is vezethettek a csapat tagjai.

A következő két nap a pihenésé és a feltöltődésé volt. Péntek délelőtt egy szabaduló szobából kellett kijutniuk a fiúknak, majd délután az elektromos gokartozás élményével lettek gazdagabbak. Az utolsó nap már a hazaútról szólt, amely során még volt alkalmuk ellátogatni a budapesti Tropicariumba a fiataloknak.

„A szakmai napok, amelyeket nagy cégeknél töltöttek, betekintést engedtek a mindennapos életükbe, részletesen bemutatták tevékenységüket. Ez mindenféleképpen nagyon érdekes volt a kívülállók számára, valamint a kötetlen beszélgetések alkalmával a problémafelvetésekre is kimerítő választ kaptak szakemberektől. A négynapos tanulmányi út alkalmával lehetőségük volt a kikapcsolódásra, a szórakozásra is. Összességében a diákok élményekben gazdag, hasznos ajándékot vehettek és élhettek át” – mondta Simon Gyula, aki a KeményMAG és TraktorÁszok csapatok felkészítő tanári szerepét látta el.

A MEGFOSZ köszönetet mond a bajnokságban közreműködőknek és a felajánlásokat tevő cégeknek:

Forrás: MEGFOSZ

Összeállította: Barna Ferenc