fbpx

Kritikus pillanat: jó agrárgépészek nélkül bajban leszünk

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 17.

Amikor egy szem kukorica egy forintba kerül, akkor csak a termelékenység fokozása készítheti fel a magyar mezőgazdaságot a kihívások leküzdésére. Az érzékletes párhuzam az AXIÁL tulajdonosától ered: Harsányi Zsolt a gépforgalmazó cég bajai sajtótájékoztatóján hozzátette: égető szükség van jól képzett agrárgépész szakemberekre.

A legnagyobb kihívás

Mérföldkőhöz érkezett a hazai mezőgazdaság, jelenleg ugyanis egy szem kukorica vetőmag már egy forintnál is többe kerül. Ez is közvetlenül utal arra, hogy komolyan figyelni kell a termelékenységre, a költségekre. Szükség van képzett agrárgépészekre is – fogalmazott a mezőgazdasági ágazatban lévő kihívásokról, az utánpótlás képzéséről és a munkavállalók értékéről a cég vezetője az AXIÁL Kft. bajai központjában tartott sajtóeseményen. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető ezt azzal indokolja, hogy a mezőgazdaságban dolgozóknak ma a legnagyobb kihívást a költségek emelkedése és az szállítási láncok zavarai okozzák. Mindehhez társul a belsőégésű motorok kivezetésének és a CO2-kibocsátás csökkentésének trendje, illetve a forint-euró árfolyam kedvezőtlen változásai.

Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető

Sok múlik a gépészek – és az oktatásukon…

A költségek kezelése, a jó termelékenység sokkal hangsúlyosabbá vált. Ezért van szükség képzett agrárgépészekre, mert a hatékonyság döntő mértékben múlik rajtuk is: megfelelő-e a vetés minősége, a növény fejlődése, tápanyag-ellátottsága, a hozam és a betakarítás biztonsága – hangzott el.

A mezőgazdasági szektorban jelentkező kihívásokra adott válaszként, elsősorban a fiatal szakemberállomány biztosítása érdekében a cégcsoportnak kiemelten fontos a pályaválasztás előtt álló új generáció elérése, megszólítása. A cégvezető vallja, hogy az agrárszektor jövőjének kulcsa a fiatalok kezében van. Az AXIÁL Kft. éppen ezért küldetésének érzi az agrárgépészképzés támogatását. A területen a legnagyobb problémát még mindig a szakoktatók hiánya jelenti.

A növekedés magyarázata

A piacot érő kihívásoknak látszólag ellentmond a gépforgalmazás rekord nagyságú volumene az idei év első 9 hónapjában. Az AXIÁL ügyvezetője szerint azonban a növekedés egyik magyarázata, hogy sokan a meglóduló infláció hatására előrehozták gépvásárlásaikat. Ez így történt a cégcsoportjánál is: a tavaly 104 után idén bő 140 milliárdos nettó árbevételt könyvelhetnek el. Ebben benne van az AXIÁL azon törekvése is, hogy beruházásaival, fejlesztéseivel enyhítse a globális gazdasági, geopolitikai, áruellátási problémák hatásait. Nemrég, november végén Felsőzsolcán adtak át új telephelyet, december elején pedig hivatalosan is üzembe helyezték bajai mobilműhelyt. Jövőre a székesfehérvári, a szolnoki és a pécsi bázis bővítését tervezik.