fbpx

Trágyaszórás V-alakú terítőtányérpárral

Írta: Farkas Imre - 2022 február 21.

A német Bergmann az egytengelyes, TSW 2140 E univerzális szórógépen is bevezeti a „V-Spread” szóróegységet.

A Bergmann ezentúl a TSW 2140 E egytengelyes univerzális szórógépet is szállítja a szabadalmaztatott „V-Spread” elnevezésű széles szóróegységgel, amelyet a gyártó 2019-ben mutatott be az Agritechnicán. Ez lehetővé teszi, hogy a trágyaszóró legfeljebb 36 méteres szélességig szórjon. Eddig a „V-Spread” elv – amelyben a szórótárcsák V alakban vannak felszerelve – csak a tandem futóműves TSW 5210 és TSW 6240 sorozaton, valamint a tridem tengelyes TSW 7340 S szórógépen volt elérhető. A maróhengerek kardánhajtása kevesebb karbantartást igényel és csendesebb a lánchajtáshoz képest.

V-Spread” szórórendszer
A V-Spread” szórórendszernél a terítőtárcsák V alakban vannak felszerelve – https://www.bergmann-goldenstedt.de/

Az egytengelyes verziónál a tartály belső szélessége 180 centiméterre van korlátozva, mivel az abroncsok nem alatta, hanem a kanál mellé vannak felszerelve. A TSW 2140 E alapkivitelben 900 mm átmérőjű szórótárcsákkal van felszerelve, míg a V-Spread verzió két 1000 mm-es átmérőjű szórótárcsából áll. A V-Spread különlegessége, hogy a négylapátos szórótárcsák nem síkban vízszintes elrendezésűek, hanem V-alakban vannak párban. A V-szórás elve csak a 2050 mm-es raktérszélességű tandem és tridemtengelyes járműveken volt eddig elérhető, amelyeknél ugyanezen szórótárcsák 1100 mm átmérőjűek.

A Bergmann tájékoztatása szerint a V-terítőrendszerrel elért nagyobb munkaszélességnek köszönhetően adott területen kevesebb munkamenet szükséges, ami kisebb talajtömörödést eredményez. Előnyként említi a nagyobb áteresztőképességet is, illetve azt, hogy például a növényvédelemre vagy a műtrágyázásra használtakat 24 méternél magasabb művelőutakat így trágya kiszórására is lehet használni.