Az Év Traktora 2021 finalistái

Írta: GÉPmax-2020/VI. lapszám cikke - 2020 december 30.

Tavaly is számos új fejlesztésű erőgép pályázott a Tractor of the Year 2021, vagyis az Év Traktora 2021 termékversenyen. Cikkünkben bemutatjuk az egymással mérkőzőtt erőgépeket.

 

AZ ÉV TRAKTORA 2021 KATEGÓRIA

Armatrac 1254 LUX CRD 4

A török származású erőgépben egy 3,6 literes, 4 hengeres, 119 lóerős korszerű Deutz motor biztosítja a nyomatékot. Az erőátvitelről ZF T-557 L típusú, irányváltóval ellátott, mechanikus kapcsolású, szinkronizált váltó gondoskodik. A vezetőfülkét légkondicionáló, fűtött légrugós vezetőülés, elektromos fűtésű külső visszapillantók, MP3 lejátszó, USB-csatlakozás, intelligens műszerfal teszi komfortossá.

 

armatrac
Armatrac 1254 LUX CRD 4

 

CASE IH QUADTRAC 620 AFS Connect™

A 2021-es szezonra bevezetésre kerülő Case IH Quadtrac és Steiger AFS Connect™  sorozatú traktorokon olyan vezetőfülke kényelmét növelő frissítéseket vezettek be, mint a tavaly piacra dobott Magnum AFS Connect sorozatban. A megújult fülkében az „A” oszlopra szerelt kijelző felületét tükröződésmentesség, erős színek és fényerő jellemzi. Az átdolgozott Multicontroller kartámaszon 4 db szabadon programozható gomb van. A kihelyezett hidraulikakörök vezérlése szintén programozható, bármely kör bármely kapcsolóra szabadon konfigurálható, és ezt a beállítást a kartámaszon színes LED világítás jelzi.

 

case ih quadtrac
CASE IH QUADTRAC 620 AFS Connect™

 

CLAAS AXION 960 CEMOS

Az AXION 900 szériában egy hathengeres, 8,7 literes, Stage V emissziós besorolású FPT motor testesíti meg az erőforrást, amely alacsony fordulatszámon is képes 1600-1860 Nm nyomaték leadására. A modellt CMATIC fokozatmentes sebességváltóval szerelték fel. A CEBIS tartalmazza a 12 hüvelykes, ISOBUS-képes terminált. A modell legnagyobb újdonsága, hogy felszerelhető egy olyan, gépi tanulásra is képes rendszerrel, ami a keréknyomás optimalizálásával és a motorteljesítmény hozzáhangolásával képes tovább fokozni a működés hatékonyságát.

 

claas axion cemos
CLAAS AXION 960 CEMOS

 

Fendt 1167 Vario MT

A Fendt 1100 Vario MT széria négy típusa az 511-673 lóerő (az ECE R 120 szerint) közötti teljesítménytartományt fedi le. A Fendt iD alacsony fordulatszámú motor különösen hatékonyan működik a VarioDrive hajtáslánccal. A motor üzemanyag-takarékos 1500 fordulat/perc fordulatszámmal és maximális 3100 Nm nyomatékkal képes dolgozni. A hidromechanikus hajtásláncban a két hidromotor külön tengelyeket hajtva egymástól függetlenül billen ki. A két hidromotor automatikusan és teljesen leválik a hajtásról nagy haladási sebesség, illetve terheletlen állapot esetén, így nincsenek – a felesleges hajtásból eredő – veszteségek.

 

fendt vario mt
Fendt 1167 Vario MT

 

Kubota M7173 KVT

A Kubota M7 traktorsorozat harmadik generációjának legnagyobb tagjában Stage V emissziós besorolású, négyhengeres, 6,1 literes, turbófeltöltéses, intercooler Kubota V6108 típusú dízelmotor szolgál erőforrásul. A fokozatmentes, teljesen automatikus KVT sebességváltó a haladási sebességhez és a legalacsonyabb fogyasztáshoz optimálisan illeszkedő áttételt biztosít. A közúton való haladáskor a KVT a multifunkciós karral vagy a gázpedállal is működtethető. A sebességtartó automatika a traktor sebességét állandó értéken tartja. Az előre beállított értékek két előremeneti és két hátrameneti sebességre alkalmazhatóak.

 

kubota m7003
Kubota M7173 KVT

 

Landini 7 V Shift

A Landini új, háromtagú traktorcsaládjának hathengeres, 6,7 literes, Stage V besorolású FPT motorja 210–240 LE-s. A motorok „Dual Power” egysége extra teljesítményt nyújt. Az erőátvitelt a ZF-től érkező V-Shift fokozatmentes CVT váltó szolgáltatja, a bolygóműves szerkezet 4 sebességtartomány kapcsolását biztosítja kiemelkedő hatásfokkal. A terhelés alatt történő váltás hidraulikus tengelykapcsoló segítségével történik. Az áttételi viszonyok úgy lettek beállítva, hogy a hajtómű hidrosztatikus részével történő együttműködés során a 0-tól 50 km/h-ig terjedő sebességtartományban fokozatmentesen történik a váltás. A tágas és csendes vezetőfülkében a kormányoszlop döntését elektromosan lehet állítani, a munkalámpák számának növelésével és optimálisabb elhelyezésével 360°-ban bevilágítható a munkakörnyezet. A 12 colos DSM érintőképernyő új menüket kapott, és több információról tájékoztat.

 

landini 7v shift
Landini 7 V Shift

 

Massey Ferguson 8 S.265

Az MF 8S széria motorja a már jól bevált 7,4 literes AGCO Power. A hathengeres erőforrás legerősebb 265 LE teljesítményű verziója 1 200 Nm nyomatékú. A maximális teljesítmény fölött még állandó +20 LE áll rendelkezésre rásegítés (boost) formájában. A korábbi Dyna-6 váltó áthangolásával született meg a Dyna-7. A 4 főcsoporton belül itt már 7 fokozat található, amelyek mind terhelés alatt kapcsolhatók. Így összesen 28/28 fokozattal rendelkezik. A széria tágas vezetőfülkéje neoretro szögletes dizájnnak köszönhetően nagy láb- és vállteret biztosít. A traktor két felszereltségi szinttel rendelhető (Effi cient és Exclusive). A verseny zsűrijének döntése alapján ez a traktor nyerte el a rangos Tractor of the Year 2021 elismerést, a győztes traktorról itt írtunk legutóbb részletesen.

 

massey ferguson
Massey Ferguson 8 S.265

 

New Holland T6.160

A T6 széria hat hengeres motorral szerelt modelljében 6,7 literes FPT dízel erőforrás biztosítja a nyomatékot. A gazdag alapfelszereltsége magában foglalja a 40 km/h menetsebességet biztosító 16/16-os Electro Command csoport PowerShift sebességváltót, amely opcióként rendelhető 50 km/h végsebességű verzióban is. A tágas rugózott kabin alapfelszereltségének része többek között a légkondicionáló, a rugózott vezetőülés a teljes értékű utasülés és a dönthető kormányoszlop is.

 

new holland t6
New Holland T6.160

 

STEYR 6240 ABSOLUT CVT

Az Absolut CVT szériában Stage V emissziós besorolású, Hi-eSCR2 technológiájú dízelmotorok kerülnek alkalmazásra. A korábbi CVT sorozatot felváltó, Absolut CVT modellek számos újítást kínálnak a fülkében. Felszerelhetők pneumatikus fülkefelfüggesztéssel, továbbá opcionális prémium DAB rádióval, integrált kihangosító rendszerrel. Új kormánykerék, beépített foglalatokkal ellátott monitortartó, valamint extra táblagép- és mobiltartó is rendelkezésre áll a kabinban. A fülkéhez vezető lépcsőket teljesen átalakították, és kézmosó- adagolókkal, illetve világítással látták el. A felső függesztőkar tartó pozícióját a jobb láthatóság érdekében áthelyezték.

 

steyr
STEYR 6240 ABSOLUT CVT

 

AZ ÉV UNIVERZÁLIS TRAKTORA 2021

Kubota M6142

A három modellből álló M6002 széria (121, 131 és 141 LE) négyhengeres, 6108 Stage V motorral van felszerelve, amely a Stage V normának felel meg. A motor DPF rendszer tisztítási intervalluma 3000-ről 6000 órára emelkedett. Az erőátvitelt 8 fokozatú powershift sebességváltó biztosítja, új Xpress újraindulási funkcióval, amely közvetlenül a fékpedál aktiválásával vezérli a tengelykapcsolót. Kabinja új, multifunkciós kartámasszal van ellátva, amely irányváltóval, motorfordulatszám memóriával, függesztőkar vezérléssel és automatikus váltóvezérléssel rendelkezik.

 

kubota m6002
Kubota M6142

 

Valtra G 135

A G-sorozatban  100-145 LE teljesítményű modellek szerepelnek, háromféle felszereltséggel: HiTech, Active, Versu. A modern és tágas fülke, 5,7 m2 üvegfelülettel rendelkezik. A fülkerugózás, a fűtött tükrök, a légkondicionáló, az alsó fülkefűtő és USB töltő dugók tovább növelik a kényelmet. A SmartTouch kartámasszal rendelkező Versu modellekben ugyanazokat a precíziós gazdálkodási szolgáltatásokat érhetik el, mint a nagyobb N- és T Versu-nál. Az Active verziók is elérhetők automatikus vezérlés és precíziós gazdálkodási funkciókkal, amelyeket a SmartTouch Extend terminálon keresztül aktiválhatunk.

 

Valtra g135
Valtra G 135

 

Fendt 211 Vario

A Fendt 200 Vario széria új generációja öt típust tartalmaz, 79-124 LE közötti maximális teljesítménytartományban. A többlet teljesítményt biztosító DynamicPerformance (DP) rendszerrel, a Fendt 211 Vario maximálisan 124 LE teljesítményt ér el. Power, Profi és a Profi + (korábban ProfiPlus) felszereltségi változatokban érhető el. A 3 hengeres 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) kipufogógáz-visszavezetés nélkül teljesíti a Stage V normát. Tágas fülkéje magasabb, mint elődje, és több fejtérrel rendelkezik. Az új vezérlőpult, a multifunkciós joystickkal kényelmes és intuitív gépkezelést tesz lehetővé.

 

fendt 200 vario
Fendt 211 Vario

 

CASE IH VESTRUM 130 CVX DRIVE

A tavaly bemutatott, 4 modellből álló, 100-130 LE teljesítmény tartományú Vestrum CVX Drive szériában 4,5 literes, négyhengeres FPT motor található, amely közös nyomócsöves, turbófeltöltős és utánhűtéses kivitelű, magas nyomatékkal és alacsony motorfordulattal. Az Eco funkcióval a maximális sebesség alacsonyabb motorfordulattal érhető el. A hajtómű elektronikus szabályozású, dupla kuplungos kapcsolású a két mechanikus csoport között. Az Active Hold Control fékezés nélkül is álló helyzetben tart ja a traktort emelkedőn és lejtőn, akár vontatmánnyal is.

 

case ih vestrum
CASE IH VESTRUM 130 CVX DRIVE

 

Armatrac 1004 LUX CRD 4

A 101 LE teljesítményű török erőgépben, egy 31%-os nyomaték-rugalmasságú, 3,6 literes, 4-hengeresDeutz motor biztosítja a nyomatékot, melyet  a kerekekig egy komplett ZF hajtáslánc továbbít 16/16 fokozatú szinkronizált ZF T-557 LS váltón keresztül. Vezetőfülkéje digitális légkondicionálóval, USB-csatlakozással és MP3 lejátszóval rendelkezik, igény szerint légrugós kabinfelfüggesztés és légrugós vezető ülés is rendelkezésre áll. A traktor egyszerű felépítésű és kezelésű könnyű univerzális erőgép, BOSCH EHR vezérlésű hidraulikus rendszerrel.

 

armatrac
Armatrac 1004 LUX CRD 4

 

AZ ÉV SPECIÁLIS TRAKTORA 2021

Antonio Carraro TONY-8900 V

A TONY8900 V sorozatban 75-100 lóerős modellek érhetők el, melyekbe Stage V emissziós besorolású Kubota dízelmotorokat építettek be. Kétféle: 100, illetve 120 cm-es nyomtávolsággal, 55 fokos bekormányzási szöggel lehet majd elérni, túlnyomásos, ROPS és FOPS tanúsítvánnyal rendelkező légkondicionált fülkével, Tractor Management Control rendszerrel.

 

antonio carraro
Antonio Carraro TONY-8900 V

 

Fendt 211 V Vario

A Fendt 200 V Vario széria 3-hengeres, 3,3 literes AGCO Power motor dízel-oxidációs katalizátorral (DOC), dízel-részecskeszűrővel (DPF) és szelektív katalizátorral (SCR) felel meg a Stage V kibocsátási normának, kipufogógáz-visszavezetés nélkül. A csúcsmodell 124 LE maximális teljesítményű. Az új, 4-oszlopos fülkéje elődjénél tágasabb és nagyobb fejtérrel rendelkezik. A FendtONE kezelési rendszer tartalmaz egy új kezelőpultot multifunkciós joystickkel, keresztkapcsolókarral és 12“-os terminállal, ami elöl, a szélvédő felett, a tetőburkolatba van beépítve.

 

fendt 211v
Fendt 211 V Vario

 

Landini REX 3-080 F

A három modellből álló REX 3F sorozat igazán kompakt méretű. Tengelytávja 1 950 mm, minimális hasmagasság 213 mm, a külső szélesség pedig 1 350 mm/1 617 mm. Az új 4 hengeres, 16 szelepes, 2,5 literes Kohler motor teljesíti a Stage V környezetvédelmi előírásokat. Az erőátvitelért mechanikus kapcsolású irányváltó felelős, kormánykerék-vezérléssel, 16 előre- és 16 hátramenet fokozattal, 0,4-40 km/h maximális sebességgel.

 

landini rex
Landini REX 3-80 F

 

Valtra F 105 kertészeti keskeny nyomtávú traktor

A Valtra F sorozat 75 és 105 LE tartományban 4 modellt tartalmaz, melyek között az F 105 a legnagyobb. Választhatók 1,3 vagy 1,5 méter széles változatban vezetőfülkével vagy anélkül. 24-fokozatú sebességváltó és kétfokozatú teljesítményleadó-tengely áll a felhasználók rendelkezésére – utóbbi 540 / 540E, akár 540/1 000 f/min fordulatszámot biztosítva.

 

valtra f
Valtra F105 kertészeti keskeny nyomtávú traktor

 

Szerző: Farkas Imre