fbpx

Megkezdődött az új orosz traktorgyár építése

Írta: Farkas Imre - 2022 február 22.

Az új oroszországi traktorgyár építése már javában zajlik, és az ütemezettnél előrébb jár. A Rostselmash az eddigi legnagyobb beruházási projektjét hajtja végre.

A bejelentett tervek szerint a traktorgyár 2022 végén kezdi meg működését. A beruházás kivitelezésének hivatalos kezdete 2021 szeptemberében volt. Közvetlenül ezt követően megkezdődött a terület aktív megtisztítása és a régi épületek lebontása. Napjainkban az építési munkálatok már az ütemezettnél is előrébb tartanak, bizonyos típusú munkák esetében az átfutási idő 2 hét. Így 60%-ban elkészült a leendő épület vasbeton tartószerkezete, folyamatban van a tartók, kötőelemek, rácsostartók fémszerkezeteinek szerelése.

készülő traktorgyár
60%-ban elkészült a leendő épület vasbeton tartószerkezete, folyamatban van a tartók, kötőelemek, rácsostartók fémszerkezeteinek szerelése – fotó: https://rostselmash.com/

Annak érdekében, hogy minden terv szerint haladjon, a Rostselmash fő beruházási projektjének megvalósítása két irányban párhuzamosan zajlik. Az építtetőkkel egyidőben a technológusok a leendő üzem tervezésében vesznek részt. A szükséges berendezések beszerzése folyamatban van orrosz és az európai ipari berendezésgyártók kínálatából.

„A Rostselmash Traktorgyár magas fokú automatizáltsággal rendelkező üzem lesz” – mondja Andrey Ryabov, a vállalat marketing osztályának igazgatója. – „A gyártás minden szakaszában fejlett technológiákat és berendezéseket vezetnek be. Például beépített minőség-ellenőrzéssel rendelkező berendezéseket, amelyek minimalizálják az emberi tényezőt, és lehetővé teszik a gyártás minden lépésének nyomon követését. A traktorok infravörös szárítókamrával ellátott felületkezelő, festősoron kapják meg fényüket. Az összeszerelés megszervezését, az alkatrészellátástól a minőség-ellenőrzésig intelligens rendszer irányítja majd, a tervezett gyártási ciklus megvalósítását robotos szállítószalag biztosítja majd.”

RSM 1290 traktor
Itt készül majd a másfél éve bemutatott új, saját fejlesztésű Rostselmash traktorsorozat is – fotó: https://rostselmash.com/

A 14 hektáros összeterületen elterülő új traktorgyár 6,2 hektáros szántóterülettel is rendelkezik majd a gépek teszteléséhez. A Rostselmash a traktorok teljes választékát tervezi gyártani az új üzemben 170 LE-s univerzális erőgépektől egészen akár 600+ LE törzscsuklós modellekig. A vállalkozás mintegy 1850 új munkahelyet hoz létre, korszerű ipari technológiákat, termelési eszközöket alkalmaz, és kényelmes munkakörnyezetet teremt az alkalmazottak számára. A cég több mint 6 milliárd rubelt fektet be a projektbe.