fbpx

FOP InjectMaster – Tüskékkel injektálja a hatóanyagot

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 01.

Az elmúlt években tapasztalt csapadékhiány a tápanyag-kijuttatás terén is új kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A granulált műtrágyák hasznosulásához optimális időben érkező csapadékra van szükség, amivel nagyon nehéz kalkulálni.

Előfordulhat, hogy a növekedési fázisban lévő növények számára elérhetetlen granulált műtrágya a talaj felszínén porlad el, majd egy kiadós eső kimossa a talajból, vagy a kevés eső miatt nem tud érvényesülni, és elpárolog. Ezt a problémát felismerve a tápanyaggyártók folyékony műtrágyákkal léptek a piacra, hisz alkalmazásukkal a növény egyidejűleg kapja a tápanyagot és a felvételhez szükséges nedvességet.

FOP InjectMaster
Sikeresen alkalmazható gabonaféléknél, lucernaföldeken, valamint zöldség- és gyümölcstermesztésben is

A gépgyártók pedig az ezeknek a tápanyagoknak a kijuttatását lehetővé tevő különféle működési elvű gépekkel, folyékonytápanyag-kijuttatókkal biztosítják a technológiát. A FOP Kft. InjectMaster gépe a működési elvének köszönhetően nemcsak extra vizet juttat a talajba közvetlenül a növény gyökerei mellé, hanem – mivel nem hasítja fel a talajfelszínt, csak tüskékkel injektálja be a hatóanyagot a felszín alá – segít megőrizni a talajban meglévő nedvességet, és nem roncsolja a növényt. A nitrogén a gyökérrendszer zónájában marad, kötődik a talajrészecskékhez, nincs szükség nagyobb mennyiségű csapadékra, magas hőmérsékletre, és szinte nincs párolgás. A gyökérrendszer azonnal képes felvenni a nitrogént, ezáltal javul a növény állapota, stressztűrő képessége, nő a termés mennyisége, minősége. A műtrágya talajba juttatása nem függ az időjárási viszonyoktól, mint a szél, a magas hőmérséklet. A műtrágya nem hagy perzselési nyomokat a leveleken, nem szennyeződik a levél, így nem csökkenti a levél fotoszintetikus felületét.

Csapos tárcsa
A tárcsák és alkatrészeik rozsdamentes acélból készülnek

A 6 méteres InjectMaster gépen 25 tárcsa található, 25 cm-es osztással, gumibakos felfüggesztésen. A tárcsák és alkatrészeik rozsdamentes acélból készülnek, amelyek ellenállnak a savas korróziónak. A folyékony műtrágya egyenletesen osztódik el a parcellán, 5–8 cm mélységben. A tüskék által létrehozott lyukak javítják a talaj levegőztetését. Az injektáló berendezés munkasebessége 7–8 km/h, így komoly területteljesítmény érhető el vele.

Fronttartály
A tartály magára a munkagépre is szerelhető, de frontfüggesztésre is kapcsolható

Fontos megemlíteni, hogy a tartály magára a munkagépre is szerelhető, de frontfüggesztésre is kapcsolható, és akkor a súlyeloszlásnak köszönhetően keskeny művelőkerekekkel lehet használni a gépet. Magas váznak köszönhetően a kapásnövényeknél is megoldható a folyékony műtrágya bejuttatása a gyökérzethez közvetlenül, ami a párolgást radikálisan lecsökkenti. Sikeresen alkalmazható gabonaféléknél, lucernaföldeken, valamint zöldség- és gyümölcstermesztésben is.

FOP Kft. – Ahol a minőség és a megbízhatóság kéz a kézben jár.
Bata Botond, kereskedelmi igazgató
+3670 942 9860