fbpx

A mechanikai és a kémiai gyomirtás kombinálása

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 31.

A kémiai növényvédelmet évről évre szigorúbban szabályozzák, ezért a mechanikai gyomirtás nemcsak az öko, hanem a hagyományos termelést folytató gazdálkodók eszköztárában is megjelent. Az Európai Unió a növényvédőszer-felhasználás 50%-ra csökkentését szeretné elérni 2030-ig. A fenntarthatósági szempontok (Green Deal) központi részét fogják képezni a következő évtizedek mezőgazdasági termelésének. A felhasználható növényvédő szerek száma folyamatosan csökken, egymást érik a hatóanyag- és szerkivonások.

Muszáj használni, de nem mindegy, mennyit

A növényvédő szereket hosszú távon sem lehet teljes mértékben mellőzni, ezért a gyártók a minél precízebb kijuttatás felé mozdultak el. A precíziós gazdálkodásban már nemcsak a változó dózisú kijuttatásra nyílik lehetőség, hanem a kameravezérelt foltpermetezésre is. A drónos kezelések mindennapossá válásával újabb technológiát kaphatnak a termelők, hogy a növényvédő szerekből csak a legszükségesebb mennyiségeket juttassák ki, azt is csak oda, ahol a legjobban hasznosulhatnak. A sávos művelési rendszerek az összes műveletnél és az összes inputanyag csökkentésénél azt az elvet alkalmazzák, miszerint csak a sort művelik és kezelik. A sávon belüli, nagy pontosságú vetés, a sorpermetezés, a sorműtrágyázás és a sorközi gyomirtás megvalósítása már adott. A kultivátorok és a sorpermetezők összeépítése vagy művelet-összevonása egy újabb eszközt jelenhet a fenntarthatóbb, környezettudatos gazdálkodók eszköztárában.

Schmotzer kultivátor
A kultivátorspecialista Schmotzer gépét egészítette ki és tette alkalmassá az Amazone egy speciális sorpermetező- és fronttartály-kombinációval (fotó: https://schmotzer.de/)

Trendforduló

A mechanikai gyomirtás alapgépei hosszú ideje ismertek. A gyomfésűket, kameravezérelt kultivátorokat, sorköz- és sorművelőket, robotkapákat egyre több nagy, hagyományos termékeiről ismert gyártó veszi fel a termékkínálatába. Már nemcsak az öko termelők, hanem a konvencionális gazdaságok alapgépei közé is újra bekerültek. Az elmúlt évek folyamatos akvizíciói jelzik a trendfordulót a mezőgazdasági gépek piacán és a szántóföldi növénytermesztésben egyaránt. A Lemken-Steketee (2018), az Amazone-Schmotzer (2019), a Pöttinger – Cross Farm Solution (2021) akvizíciók sora jól mutatta, hogyan lépnek be a full-liner munkagépgyártó vállalatokká erősödő európai mezőgépgyárak az eddig réspiacnak tartott mechanikai gyomirtás piacára. A sor azóta folytatódott.

A Kubota égisze alá tartozó Kverneland a Phenix Agrosystem néven ismert francia gyártó, a BC Technique felvásárlásával 2023. januárjában zárkózott fel. A Väderstad pedig megvásárolta a dán Thyregod A/S sorközművelő kultivátor-termékcsaládját, az üzletág teljeskörű átvétele, felügyelete, irányítása – a tavaszi átmeneti időszakot követően – 2023. június 1-jén került a svéd céghez.

Költséghatékonyság mechanikusan

A fenti felsorolást egy 2022 nyarán bemutatott gépkombináció helyezi újabb fénytörésbe. A kultivátorspecialista Schmotzer gépét egészítette ki és tette alkalmassá az Amazone egy speciális sorpermetező- és fronttartály-kombinációval. Ezzel a megoldással egy 75 cm-es sortávolságú kapás kultúránál, 10 cm-es permetezett sort feltételezve, akár 80%-os növényvédőszer-megtakarítás érhető el a gyártó szerint. Az eszközt automatikus szakaszolással egészítették ki. A sorpermetezés során folyékony műtrágyát is kijuttathatunk. A mechanikus gyomirtás a kapás kultúrákban is költséghatékony. A fenti gépkombinációban nem az egyes gépek és alkotóelemek, hanem az összeépítés ötlete az újszerű. Külön-külön szinte minden elem a rendelkezésére áll más gyártóknak, az említett gépet valószínűleg hasonló gépkombinációk követhetik más részéről is. Mellső függesztő szerkezet és frontkardán birtokában nagyobb gazdaságban vagy speciális kultúrában kisebb gazdaságoknak is megérheti kipróbálni a már eddig is ismert megoldások párosítását, akár saját kivitelezésben, ismert márkák komponenseiből összeállítva. Hosszú távon azok a márkák kerülhetnek előnybe, amelyek a teljes gyártást egy kézben tudják tartani, és a legkülönfélébb művelőelemeket és védőtárcsákat biztosítják a kultivátorokhoz.

Schmotzer kultivátor
A Schmotzer gépével egy 75 cm-es sortávolságú kapás kultúránál, 10 cm-es permetezett sort feltételezve, akár 80%-os növényvédőszer-megtakarítás érhető el (fotó: https://schmotzer.de/)

Sokféle változat

A sorközművelő kultivátorok óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. A kameratámogatott járműirányító rendszerrel felszerelt munkagépek intelligens, hatékony és elképesztően pontos munkavégzésre képesek. Este xenon fényszórók világítják meg két oldalról a sort, a kisebb gépeknél egy, a nagyobbaknál két sort figyelnek meg a kamerák. A szenzorok egyidejűleg két munkahengerrel vezérlik a hárompont-felfüggesztésre szerelt kiegyenlítő modult, ami a gerendely oldalirányú mozgatásával pozícionálja a sorközművelő elemeket.

Thyregod kultivátor
Automata vezérlésű, valós idejű sorfelismerő rendszerrel szerelt, oldalirányú korrekcióra képes sorközművelő kultivátor a Thyregod A/S-től (fotó: https://thyregod.com/en/) (fotó: https://thyregod.com/en/)

A legtöbb gyártó kínál a gépekhez fedélzeti számítógépre csatlakoztatható ISOBUS szabványú terminált. Az oldalirányú, önműködő kompenzálás a traktor automata kormányzásával egészíthető ki. A legtöbb gyártónál a mechanikai gyomirtás gépei többféle változatban érhetők el. Nemcsak lúdtalpkapák, hanem számos soron belüli és soron kívüli (inter-row és intra-row) szerszám közül választhatunk: félhold kapák, L alakú kapák, ujjas csillagkapák, forgó kapák stb. A védőtárcsákat, védőelemeket főként a rugós száron lévő vágókésekkel és a lúdtalp alakú kapákkal kombinálva használják, hogy védjék a kultúrnövényeket a kapák általi betemetéstől. Az iparági szabvánnyá vált, hidraulikusan kezelhető paralelogrammaelemek pedig lehetővé teszik a szakaszvezérlést és a változó talajviszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodást.

Az automata vezérlésű, valós idejű, oldalirányú korrekcióra képes, sorkövetős gépek munkasebességének és területteljesítményének növelését a modern képalkotó rendszerek és a kamerák tették lehetővé. A sorfelismerő rendszerek a növénysortól tartott biztonsági védőtávolságot 2 cm-re csökkentették. A kamerák felismerik a zöld színárnyalatokat és az RGB-színspektrumot. A rendszerek öntanuló funkcióval is rendelkeznek az adott kultúrnövény specifikus színárnyalatainak felismeréséhez. A sorvezetés a színkorrekció miatt a csúcskategóriás képeknél erősebb árnyékolás, túl- vagy alulexponált képek esetén is megbízhatóan működik.

Garford sorpermetező
A Garford akár a sor- és a sávpermetezés egyidejű kivitelezését is lehetővé teszi Twin-Line rendszerével (fotó: https://garford.com/)

A Zürn sávpermetezői

A betakarító adapter és parcella-technológia specialista Zürn a legendás Garford többségi tulajdonosává vált 2020-ban. A Garford az elsők között, már 1997-től fejlesztette sorköz- és sorművelésre alkalmas kultivátorait, robotkapáit. Kevésbé közismert, de nagyon magas színvonalú sávpermetező gépeket is gyárt. Sor- és sávpermetező gépeik általában 10 és 60 cm széles sorok kezelését teszik lehetővé, védőtárcsákkal vagy anélkül; kiszolgálásukat 500-600 literes fronttartályról oldják meg. A Garford akár a sor- és a sávpermetezés egyidejű kivitelezését is lehetővé teszi Twin-Line rendszerével. Ennél a megoldásnál akár kétféle hatóanyag egyidejű, helyspecifi kus kijuttatására nyílik lehetőség, egy front és egy hátsó permetlétartály segítségével. Azóta már több nagyobb cég kezdte el a sor- és sávpermetezésre alkalmas kiegészítő vagy átszerelő készleteit piacra dobni és forgalmazni, főként a permetezés-technika legnagyobb részegység gyártói. Ezek a jövőbe mutató megoldások csökkenthetik a felhasznált növényvédőszerek mennyiségét és a környezet terhelését.

Garford sorpermetező
A Garford sor- és sávpermetezőgépek általában 10 és 60 cm széles sorok kezelését teszik lehetővé (fotó: https://garford.com/)

…És még egy ugrás

Innentől már csak egy ugrás, hogy a mechanikai gyomirtás alapgépeit a kémiai gyomszabályozás közreműködő eszközhordozójává fejlesszük a sorpermetezés adaptálásával. Fúvókák, tömlők, elektronikus szivattyúk és fronttartályok összeépítésével már eddig is szereltek tápanyag- és növénykondicionáló anyag kijuttatására alkalmas sorközművelő kultivátorokat. A GPS jel alapján vagy kamerával dolgozó és ISOBUS-kompatibilis gépek módosításával a gyártók vagy akár a mezőgazdasági vállalkozók is továbbfejleszthetik gyártmányaikat, gépeiket.

Söjtöri Andor