Cruiser – sekély intenzív rugóskapás kultivátor

A mulcsos technológiában a sekély talajművelést általában rövidtárcsával vagy nehéz szántóföldi kultivátorral végezzük.

Amennyiben a tarlóhántás utáni tarlóápolást mechanikus úton végezzük, akkor nagyon fontos, hogy az árvakelés ne nőjön nagyra. Ehhez iránymutató egy átlagos golyóstoll hossza; ha ennél nagyobbra nő, akkor már nem lesz szép a munka. A tarlóápolást végezhetjük sekélyen vagy mélyen, attól függően, hogy milyen az évjárat vagy milyen a talajművelési terv. Ha sekélyen végezzük, akkor általában később jön a mélyítő művelés, a gyommagvakat, kihullott magvakat még stimuláljuk, és sekélyen bekeverve ki tudnak csírázni. A biogazdaságokban kötelező lenne a folyton „feketén tartás”, így elkerülve a kultúrnövényben a gyomosodást. A sekély és intenzív talajművelésre a legalkalmasabb Horsch-kultivátor a Cruiser! Ez a gép nagyon szűk, 15 cm-es kapaosztással rendelkezik, a kapák hat gerendelyen vannak elhelyezve; nagyon intenzív a talajművelése és óriási az egyengetőképessége.

A kapák 150 kg-ra vannak előfeszítve, így sokáig megtartják a pozíciójukat a talajban. Az egyengetőképesség abból ered, hogy a gép sok földet szállít magával, ennek következtében ha a szalma- vagy pelyvaterítés nem sikerült a kombájnnal, akkor ezt a Cruiserrel nagyon jól el lehet végezni. Ősszel a repceföldeket figyelve mindenütt találkozunk csíkos repcével, ahol lehet látni, hogy merre járt a kombájn, ugyanis a kombájn hasa alatti kb. kétméteres sávban gyengébben kel a repce. E csíkok láttán már a kelés után biztosak lehetünk abban, hogy néhány mázsa termést „elajándékoztunk”. A gyengébb kelés mellett ezekben a foltokban rosszabbul is fejlődik a növény, a kártevők is jobban befészkelik magukat, és a gyengébben fejlett növények közül kevesebb is éli túl a telet. A Cruiser segítségével magágyat is tudunk készíteni. Ott, ahol a vetőgépen nincs művelőeszköz, közvetlenül a vetés előtt a Cruiserrel tökéletes magágyat lehet készíteni. Tavaszi kapás kultúrák elé általában könnyű kombinátort vagy kompaktort használnak, ha azonban keményebb a talaj vagy mulcsos technológiában dolgozunk, ahol több a szármaradvány, ott a Cruiser tökéletes munkát végez.

A Cruisert a Horsch 4-5-6 m függesztett változatban és 5-67-10-12 m vontatott kivitelben gyártja.

Ha jobb tarlóhántást, tarlóápolást és magágykészítést szeretnénk megvalósítani, és ezt egy géppel oldanánk meg, akkor erre a válasz Cruiser!

Szász Zoltán
06-30-7430302


árvakelés horsch kombájn kultivátor magágykészítés repce talajművelés tarlóápolás