fbpx

VOGEL-NOOT TerraTop 5-gerendelyes szántóföldi kultivátorok

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 15.

A hazai gazdaságoknál az utóbbi években igen nagy teret nyert a forgatás nélküli technológia, amellyel a költségek kímélése mellett a talaj termési potenciálját is kevésbé romboljuk. Meggyőződésünk, hogy a hazai körülményeink között a szántást ugyan továbbra sem lehet teljesen nélkülözni, tény viszont, hogy vannak olyan területek és körülmények, amikor a forgatás nélküli technológia alkalmazása előnyösebb.

 

 

Vállalatunk, mint osztrák központú cég, hosszú évek óta gyárt szántóföldi kultivátorokat, a fejlesztés és értékesítés azonban a törökszentmiklósi üzem átadása óta még nagyobb lendületet kapott. A megnövelt gyártási kapacitás és a termékfejlesztés erősítése napjainkra már meghozta azt az eredményt, hogy a VOGEL-NOOT a legszélesebb körben, a 80-600 LE közötti teljesítményű erőgéptartományban tud szántóföldi kultivátort ajánlani.

A szántóföldi kultivátorok között a legújabb fejlesztésünk a TerraTop 5-gerendelyes kialakítású, vontatott kultivátor. A TerraTop fejlesztésénél elsősorban a nagygazdaságok igényeit és a 240 LE feletti erőgép-kategória követelményeit vettük figyelembe.

A TerraTop két kategóriába sorolható:
A TerraTop M a 4/5/6 méteres munkaszélességével a 240-360 LE-s gumikerekes traktorokkal elérhető területteljesítményre és igénybevételre készült, míg a nagyobb testvér, a TerraTop S 6, 7, 8 méteres munkaszélességével elsősorban a legnagyobb gumihevederes erőgépek kategóriájának és igényeinek megfelelően lett  kialakítva.
A gépek művelőszerszáma 40×40 mm-es keresztmetszetű rugós szár, amely agresszív kialakításával mára a VOGEL-NOOT nehézkultivátorok igazi védjegyévé vált. A kultivátorkapák a TerraTop-on 5 sorban, 23 cm-es osztással végzik a munkájukat.

 

 

A kapák sorosztása 80-85 cm. A 120×120 mm-es főtartókból álló rendkívül stabil váz magassága 83 cm. Ez a két fontos adat garantálja az eltömődésmentes munkavégzést és egyben a nagy szármaradványok által borított talajon történő felhasználást is.
A kapaszekció után a bakhátelmunkálást  és a talaj keverését a korábbi modelleken már jól bevált, rugófeszítésű, 600 mm-es átmérőjű, legyező alakú tárcsák végzik. Az egyengetőtárcsák állítása fokozatmentesen történik, és a kapaszekció mélységállításakor a tárcsasor is automatikusan állítódik.

 

 

A munkagép oldalán rugózott,  több fokozatban állítható csúszólemez dolgozik, amely  megakadályozza a bakhátképződést. Ez az oldalsó terelőlemez a közúti szállításhoz felhajtható, és így elérhető a biztonságos, 3 méteres szállítási szélesség.
A TerraTop kultivátoroknál a felhasználó három alapvető kapakialakítás közül választhat, amely a 120, illetve a 100 mm-es széles kés, valamint a 70 mm széles dupla szívkapa lehet.

 

 

Ez utóbbi dolgozik szinte valamennyi hazánkban értékesített kultivátorunkon,  hiszen ezzel a kiszereléssel sokkal jobb a gépek talajbahatoló képessége.
A nehéz talajok megmunkálásakor nagyon hasznos kiegészítő lehet cégünk kínálatának érdekessége, a vágókéses kapa, amelynek használatával még porhanyósabb talajfrakciót érhetünk el.  A tarlóhántás elengedhetetlen kiegészítője a szárnyas kapa, amely a TerraTop grubber esetében 270 mm munkaszélességű. Sekély művelésnél az átfedések miatt nincs megmunkálatlan rész, nincs likvidálatlan gyom.

 

 

A TerraTop munkájának optimális lezárásáról négyféle hengervariáns gondoskodhat. A hazánkban legjobban bevált TerraPak II henger csakúgy megrendelhető, mint a gumi-ékgyűrűs henger, az acélhenger vagy a tömörítőkerék. A felsőbb kategóriás kultivátorok között a TerraTop-nál érhető el a legtöbb fajta henger, így ezzel a felhasználó biztosan a talajtípusának megfelelő kialakítást fogja kapni. Igény esetén több hengertípus is rendelhető a TerraTop-hoz, hiszen a tavaszi nedves talajok más lezárást igényelnek, mint a száraz nyári rögtöréssel együttes tömörítés. A TerraTop-on a teljes munkaszélességben történő egyenletes mélységhatárolást az alapfelszereltség részét képező első támkerekek is elősegítik.
A TerraTop M esetében az 1 pár, míg a TerraTop S esetében a 2 pár első támkerék az  alapfelszereltség részét képezi.

Gazsi Zsolt

(Fotó: Farkas Imre)