fbpx

Optimer+: a megfelelő megoldás

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 30.

A tarlóhántás minőségének javítása

Az időben és jó minőségben elvégzett tarlóhántás jelentősen befolyásolja a magágy-előkészítés és a vetés eredményességét. A KUHN Optimer+ megfelelő megoldás a tarlóhántás minőségének javítására, és alkalmas eszköz az egyre meghatározóbb üzemanyagköltségek csökkentésére.

Sokan gondolhatják, hogy a talajművelés és a magágy elkészítése a tarlóhántással kezdődik, azonban a betakarítás során végzett száraprítás és különösen annak egyenletes szétterítése még a vetés minőségére is hatással van. A rosszul elterített szármaradvány nehezíti és akadályozza a jó minőségű talajmunkát, és a sávokban változó intenzitású talajmunka a vetéskor is gondokat okozhat. A tarlóhántásnak nem az a célja, hogy a szármaradványokat teljesen eltüntessük, sőt ajánlatos a nem teljes aláfordítás, így a lebontási folyamatok gyorsabban, intenzívebben zajlanak. Tehát a megfelelő méretű aprítással és a tarlóhántással alapozzuk meg a lebomlási folyamatokat. Az egyenletesen elterülő szármaradvány árnyékol, és 2-3 napig megőrzi a talaj nedvességét. A tarlóhántást addig célszerű elvégezni, míg tart a tarló beárnyékolási érettsége, amely nem biológiai eredetű, ezért nem is tartós. A szakszerű tarlóhántáshoz megfelelő eszközre van szükségünk.

Erre a megoldásra az elmúlt években számos gép piaci megjelenése köszönhető. A többgerendelyes kultivátorok mellett elsősorban a rövidtárcsás borona volt az, ami felfogásbeli változást váltott ki, és manapság sok gazdaságból már nem nagyon hiányozhat.

A KUHN cég 2004-ben kezdte a rövid tárcsás boronák gyártását, és azóta szerepel az Optimer-sorozat a kínálatban, amit 6-féle munkaszélességben kínál 3 és 7,5 m között, 3db függesztett és 4 db féligfüggesztett kivitelű változatban. A gyártó a piaci igények kielégítése érdekében sokat fejlesztett annak érdekében, hogy a régi kritikákat kijavítsa, ilyen volt a karbantartást igénylő tárcsacsapágyak és a nehezebb körülmények között jelentkező eltömődésveszély kiküszöbölése. Az időközben a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó vállalatának számító céget ez arra ösztönözze, hogy átformálja tárcsásborona-programját, és a 103-as (függesztett), illetve az 1003-as (féligfüggesztett) sorozattal egy új generációt mutasson be. Azóta a gépek – a piaci megjelenéshez képest már az ötödik év elteltével – túlnyomórészt kedvező visszhangot váltottak ki.

Az előző típushoz képest a legnagyobb változás a tárcsáknál és a függesztésüknél tapasztalható. A fejlesztőmérnökök a tárcsák szögállását 22 fokról 16 fokra csökkentették, hogy ezzel még intenzívebb behatolást érjenek el a talajba, jobb keverőhatást biztosítva, illetve nagyobb átömlési keresztmetszetet létrehozva.

Az új konstrukció előnye elsősorban a nagyon száraz körülmények között és kötött talajon mutatkozik meg. Emellett a tartókarokat 12 cm-rel meghosszabbították, ami az anyagátömlést láthatóan megnövelte. A tárcsák, ahogy korábban is, egyesével vannak rögzítve a gerendelyhez, 4 db 40 mm átmérőjű poliuretán elasztomerrel, így ha akadályba ütközik valamelyik, csak az adott tárcsa mozdul el, és ezáltal nincs hatással a gép teljes hosszának munkamélységére, illetve extrém esetekben enyhén oldalra is ki tudnak térni a köves talajokon. A talajviszonyokhoz, a sebességhez és a munkamélységhez való igazodás megkönnyítése érdekében az első tárcsasor gerendelyestől oldalra eltolható.

A KUHN, ahogy eddig is, az 510 mm-es tárcsák alkalmazásával jó döntést hozott, mivel a tapasztalatok szerint ez a tárcsaátmérő kínálja a legrugalmasabb alkalmazási lehetőségeket a nagyon sekély tarlóhántástól a középmély bekeverésig. A tárcsalapok húzástávolsága 250 mm.

A cég a durván fogazott tárcsák helyett finoman csipkézett tárcsákat is kínál, ami még sekélyebb művelést és kicsit finomabb porhanyítást tesz lehetővé. Ezt azonban akkor ajánljuk, ha az Optimer+ modellt tényleg kizárólag csak speciális munkagépként, sekély tarlóművelésre szeretnénk használni, vagy laza homokos talajon dolgozunk vele. Kötött talajokon és középmélyművelés, illetve sok szerves maradvány esetén a durván fogazott tárcsa legyen az első választás!

Egy további újdonság a gép belsejében, pontosabban a csapágyazásban rejlik. A tárcsacsapágyakat korábban minden 200 ha után kenni kellett, és kényesek voltak a zsírozásra, most „életen át” tartó kenéssel rendelkeznek. A tárcsalapok csapágyai óriási igénybevételnek vannak kitéve. A munkagép ugyanis szinte mindig 10 km/h fölötti sebességgel halad, sokszor rögös vagy köves területeken, és a csapágyazás nem sokkal van a föld felszíne fölött. A korábban ferde görgőscsapágyakat kettős olajfürdős golyóscsapágyra cserélték, amibe 40 cm3 SAE olaj került. Ez a megoldás robusztusabb és hosszabb életű ütközésekkor és idegen testek hatásával szemben, különösen az oldalról ható erők felvételekor. A kettős tömítés miatt nem tud por jutna a csapágyakba, és nem tud kárt okozni, és a tárcsalevelek cseréjekor a csapágy már nem marad szabadon.

Az Optimer+ az elődjeihez hasonlóan integrált járószerkezettel rendelkezik, a mélységtartásról azonban a hátul elhelyezett hengerszekció gondoskodik. A mélységtartás felső mélységtartó eleme hengerszekciónként két-két csavarorsó (elcsavarodási elleni védelemmel), alsó mélységhatárolóként furatok találhatók. Az orsókarokon egy skála formájában mélységjelzés is található. Fontos, hogy a mélységhatárok módosítása után az Optimer+ gépet újra párhuzamosan be kell álltani a talajfelszínnel. Ez az alsó függesztőrúddal, vagyis a traktor EHR-rendszerével történik.

A KUHN az Optimer+ tárcsás boronájához 3 db hengerváltozattal rendelkezik, valamennyi 600 mm átmérőjű, ezek: egy nyitott „T-ring” gyűrűshenger, egy zárt „T-Liner” acélhenger és a zárt „Packliner” ékgyűrűs tömörítőhenger.

A nyitott T-Ring henger a gyártók adatai szerint 130 kg/m tömegű, ami 5 m-es munkaszélességnél 650 kg-mal növeli a gép össztömegét. Ez jelentős súly, de mégsem olyan nehéz, hogy a henger a kevésbé teherbíró talajokon eltömődjön. A 3 hengertípus közül ez a legkedvezőbb árú megoldás. A gyűrűkön lévő él a tömörítés mellett aprítást is végez, ami a felszínen maradt szármaradványok további keverésében és aprításában nagy segítséget nyújt. Ezt a hengert laza, illetve száraz, középkötött talajokra ajánljuk.

A T-Liner henger 140 kg/m tömegű. Ezt a hengertípust kötött, illetve köves talajokra ajánljuk. A rögök utólagos aprítása száraz és nedves körülmények között egyaránt jó, így a gazdáknak a visszatömörítésnél sincs okuk panaszra.

Az utolsó henger a Packliner ékgyűrűs henger, ami a 3 hengertípus közül a legnehezebb, 165 kg/m. Ezt a hengert kövek nélküli laza, de akár kötött talajokra ajánljuk. Súlyából adódóan ez a henger tömöríti vissza a talajt a legjobban, de ez már nem aprít olyan mértékben, mint az előbb felsorolt társai.

A hengerszekciók súlya és a gép alaptömege miatt, mivel masszív és robusztus gépek, mint általában a többi KUHN-termék, nincs szükség további kiegészítő ellensúlyra. Egy Optimer+ 4003-as féligfüggesztett gép T-Ring hengerrel közel ٤ ٥٠٠ kg-os súlyt képvisel. Az adatokból kiderül, hogy a kategóriája egyik legrobusztusabb gépe, aminek a talajba hatolása a legrosszabb körülmények között is kiváló, ám az eltömődésre mégsem hajlamos.

Az Optimer+ további nagy előnye a versenytársakhoz képest a nagyon jó fordulékonyság a féligfüggesztett kiviteléknél. Az alsó függesztőkarok kereszttartója több mint ٩٠ fokban minden irányban elforgatható, és a messze előre helyezett járószerkezet áthelyezi a forgáspontot a traktor irányába.

Szállításkor észrevehető az alacsony súlypont, mert a három részből álló keretnek köszönhetően az oldalszárnyak nem túl magasak. Ráadásul az oldalsó hengerszekció majdnem a járószerkezet magasságában helyezkedik el, ami szállításkor a nagy gumiabroncsokkal és a széles tengellyel nyugodtabbá teszi a gép járását.

A két oldalsó szárny ovális furatokkal történő összekötésének köszönhetően az oldalsó elemek bizonyos határok között 1-2 cm-t a középső szegmenstől függetlenül tudnak mozogni. Ez a talajkövetésnél előnyös, ráadásul a behúzást sem befolyásolja.

A KUHN-nál, további igényeket is kielégítve, újabb opcióként kérhető a hengerek előtti pálcás borona sor, illetve a gép két oldalára támasztókerekeket kínál, ami egyenletesebbé teszi a talajfelszín követését, de ezt mi 6, illetve 7,5 m-es gépeknél ajánljuk.

A gépre tehető továbbá egy SH elnevezésre hallgató aprómagvető egység, amivel mustármagot, repcét, fénymagot, facéliát és gabonaféléket lehet egy menetben elvetni. Speciális körülmények között akár a műtrágya kiszórása is megvalósítható vele.

Hazánkban az elmúlt években főleg az AKG-program előírásai miatt erőre kapott a zöldtrágyázási technológia. A termesztett zöldtrágyanövények legfontosabb előnyei, hogy hozzájárulnak a talaj szervesanyag-mennyiségének növeléséhez, javítják a fizikai és biológia állapotát, és védik a felszínt az eróziótól és a deflációtól. A költségkímélés érdekében egyre jobban elterjed a tárcsaápolással, illetve egyéb talajmunkával egy menetben történő vetés. Az egységet lehet kérni elektromos meghajtással, ami 10 km/h sebesség mellett 30 kg/ha szórására alkalmas, és hidraulikus hajtással, ami 10 km/h sebesség mellett 180 kg/ha szórására alkalmas, menetsebesség szenzor segítségével. Ezzel a technológiával ٣٠٪-nyi költséget és ٥٠٪-nyi időt tudunk megspórolni zöldtakarmány vetésekor.

A KUHN Optimer+ sorozatú tárcsás boronái megfelelő megoldást nyújtanak a tarlóhántás javítására, és alkalmas eszközök az egyre jelentősebb üzemanyagköltségek csökkentésére!

Markovics Tamás

Kuhn Center Magyarország Kft.