fbpx

Tapasztalatok a Gregoire Besson VXL nehéztárcsával

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 12.

Az ősz derekán, az aszály miatt most korábban zajló betakarítás vége felé, a tarlóhántás kapcsán előtérbe kerül a tárcsás boronák szerepe. Hazánkban a francia Gregoire Besson ekéi elterjedt és elismert eszközök a gazdálkodók körében, most azonban a nehéztárcsájukkal szerzett felhasználói tapasztalatokról számolunk be.
A francia gyártó az ekék mellett más talajművelő eszközökből is széles kínálatot biztosít, többek között a tavaly debütált Gregoire Besson VXL nehéztárcsából is dolgozik már hazánkban egy példány. Így felkerestük Tiszaszentimrén a nehéztárcsát használó Urbán és Urbán Mg.-i Kft.-t, hogy megtudjuk, milyen tapasztalatokat szereztek eddig az új tárcsás talajművelő eszközzel kapcsolatban. Minderről a cég vezetője, Urbán Mihály tájékoztatott bennünket.

– Először is kérjük, néhány szóban mutassa be a gazdaságukat!

– Kétezer hektárnyi területen növénytermesztéssel foglalkozunk, ezen kívül még kb. ezer hektáron végzünk bérmunkát más gazdálkodók számára. A főbb gabonanövények mellett napraforgó, kukorica, repce, lucerna és borsó termesztésével foglalkozunk. A napi szántóföldi munkákat három gumihevederes járószerkezetű, 300 lóerő feletti teljesítményű erőgép, illetve a 80-200 LE közötti teljesítménytartományban több mint egy tucat hagyományos univerzális traktor, önjáró permetező, 3 teleszkópos rakodó és ugyancsak 3 nagy teljesítményű Claas Lexion 540 arató-cséplőgép segíti, számtalan egyéb gép mellett.

– Használnak-e valamilyen navigációs rendszert vagy kormányautomatikát a szántóföldi munkák során?

– Természetesen használunk, hiszen a mai hajtóanyag- és inputanyagárak mellett szerintem elengedhetetlen az elektronikus automata vezérlőegységek alkalmazása a nagy munkaszélességű talajművelő gépek esetében. Így a talajmunkák nagy részét végző gumihevederes járószerkezetű traktorok automata kormányrendszerrel végzik a munkát, a vetésnél pedig a nagy pontosságú RTK navigációs rendszert alkalmazzuk, jelentős költségmegtakarítást érve el a használatával.

– Hogyan került a beszélgetésünk tárgyát képező Gregoire Besson VXL nehéztárcsa önökhöz?

– A gazdálkodással eltöltött évek alatt arra a következtetésre jutottam, hogy a sikeres növénytermesztés egyik leglényegesebb alapja a lehető legjobb minőségben elvégzett talajmunka. Amennyiben a területi adottságok engedik, mi is egyre inkább a szántás nélküli talajművelést szeretnénk előtérbe helyezni, de semmi esetre sem úgy, hogy ez valamiféle módon is a munka minőségének a rovására menjen. Így talajművelő gépparkunk kialakításánál és a munka szervezésénél mindig megpróbáljuk a művelési technológia minden egyes mozzanatához a lehető legjobb munkaminőségben dolgozó gépeket választani. A tarlóhántás általában tárcsás boronával végezzük, mivel erre a műveletre én ezeket az eszközöket tartom a legideálisabbnak. Kukorica tarlóhántáshoz többféle tárcsás boronát kipróbáltunk és alkalmaztunk már eddig is, de sajnos egyik eszköz sem keverte, illetve dolgozta be ideálisan a talajba a betakarítás után visszamaradt jelentős mennyiségű szármaradványt, pedig ez az egyik legfontosabb művelet a talaj tápanyag-utánpótlása szempontjából.
A 2011-es hannoveri Agritechnica kiállításon mutatkozott be a Gregoire Besson új VXL nehéztárcsája, magam is ott ismerkedtem meg vele „személyesen”. Mivel a francia gyártó több termékének (R7 4-/5-fejes és SPLM 8-fejes ekék, Discordon DXRV tárcsás lazító) alkalmazása során már kedvező tapasztalatokat szereztünk a gépek munkaminőségével és élettartamával kapcsolatban, így még a szakkiállításon jeleztem érdeklődésemet a cég felé az új VXL tárcsás boronával kapcsolatban.

– Milyen kiegészítőket kértek hozzá, illetve új típusról lévén szó, volt-e valamilyen különleges igényük a gyártó felé?

– Kértünk a tárcsa gerendelyére egy kapcsolókeretet, amelynek segítségével a vontatott elmunkáló hengerünket hozzá tudjuk csatlakoztatni. Volt továbbá egy olyan kérésünk, hogy a 6,7 méter munkaszélességű kiállítási gépet alakítsák át egy nagyobb, 7,25 m munkaszélességű változatra, mivel ez a méret jobban illeszkedik energetikailag a gumihevederes erőgépeinkhez. A gyártó ezeket a kéréseinket is teljesítette, oly módon, hogy az átadás előtt a hazai forgalmazójuk (Axiál Kft.) telephelyén gyári alkatrészekből elvégezték az átalakítást. A gyár az új típusra 2 év teljes körű garanciát vállalt.

– Mikor érkezett meg az eszköz, és mekkora területet műveltek meg a géppel eddig? Milyen tapasztalatokat szereztek alkalmazása során?

– Tavaly decemberben érkezett a VXL tárcsa hozzánk, idén szántáselmunkálásban, magágykészítésben alkalmaztuk, de döntően az őszi kukorica tarlóhántásban való alkalmazásra szereztük be. Eddig mintegy 500-1 000 hektárnyi területet művelt el, és bátran kijelenthetem, hogy megfelelően megválasztott munkamélység és üzemi sebesség mellett – a nehéztárcsa különleges kialakítású, nagyméretű tárcsalapjainak köszönhetően – kiváló szárbekeverő, aláforgató hatással dolgozik, így az eddig alkalmazott hazai és import nehéztárcsák munkaminőségét nagyságrendekkel felülmúlja. Rendkívül jó a munkagép talajkövetése, nem képez semmilyen bakhátat a munka során, és a jó átömlési keresztmetszetnek köszönhetően semmilyen talaj-, illetve szártorlódás nem alakult ki a munka során a művelőelemek előtt, illetve között. A tárcsára szerelt rugós pálcasor és a gép után kapcsolt Güttler henger közös elmunkáló, rögtörő, tömörítő hatásának köszönhetően egyenletes, a nedvességet jól megtartó, zárt talajfelszín jön létre. Ebben a munkaszélességben kiváló az energetikai összhang az üzemeltető traktor és a VXL tárcsa között, és nem utolsó szempont az sem, hogy szállítási helyzetben igen kedvező mérettartományra lehet összecsukni, így a táblaváltások gyorsan elvégezhetők.

– Volt-e szükség valamilyen javításra, vagy alkatrészcserére? Mennyire elégedettek a gyártó háttérszolgáltatásával kapcsolatban?

– Eddig semmilyen meghibásodása nem fordult elő, így alkatrészcserére sem volt szükségünk, sőt a művelőelemek kiváló kopásállóságának köszönhetően azokból sem kellett még cserélnünk. Külön ki kell emelnem, hogy a cég – a hazai gyári képviselőjén keresztül – folyamatosan tartja velünk a kapcsolatot, és figyelemmel kíséri a gép munkáját. Amennyiben műszaki segítségre van szükségünk, azonnal készségesen rendelkezésünkre álltak. Már az ekék üzemeltetése során is nagyon jó benyomást szereztem a gyártó hozzáállásáról a műszaki háttérszolgáltatással kapcsolatban, és már akkor is szorosan együttműködtünk a Gregoire Besson magyarországi képviselőjével is, így a kölcsönösen jó viszony már megalapozott volt. A márka kiválasztásánál jelentős befolyásoló tényezővel bír, ha korábban már más termékük kapcsán igen kedvező tapasztalatokat szerez az ember a műszaki kiszolgálás terén.

Farkas Imre