fbpx

Kuhn Multi-Leader eke a talajforgatás élvonalából

Írta: Szerkesztőség - 2013 augusztus 13.

A méltán világhírű Kuhn, Európa szerte elismert terméke az óriási darabszámban eladott talajforgató eszköz, az eke. A nyugat-francia Chateaubriant-ban található Huard gyáregységben váltva forgató ekék készülnek különböző kivitelben. A gyár világszínvonalú ekék gyártásával nőtte be magát a köztudatba, mely 1987-ben csatlakozott a Kuhn-csoporthoz, ezzel biztosította további növekedését és fejlődését. Az itt készülő váltva forgató ekék a háromfejes kiviteltől egészen a 12 fejes óriásokig elérhetők.

A Kuhn mérnökei a Multi-Leadert a magyarországi talajviszonyok figyelembevételével fejlesztették és munkájuk rég várt újdonságot eredményezett. Eddig hiányzott a gyár portfóliójából egy igazán ütőképes, robosztus kialakítású segédgerendelyes eke, ami a magyarországi, kimondottan nehéz talajkörülmények közt is megállja a helyét. A Multi-Leader eke fejlesztésekor szem előtt tartott kritérium az egyre növekvő traktorteljesítményekhez való illesztés és a Multi-Master típusok korábbi kedvező tapasztalatainak felhasználása. Napjainkban jellemző, hogy a kisebb területeken gazdálkodók is egyre nagyobb motorteljesítményű erőgépek beszerzése mellett döntenek. A munkagép megválasztása így gondosabb és jól megalapozott döntést igényel, amennyiben cél a hosszú élettartam melletti minőségi munkavégzés.

Az új Kuhn Multi-Leader eke széles intervallumban szolgálhatja a magyar vevők igényeit erőgép teljesítmény tekintetében. Köszönhetően a hosszú múltra visszatekintő gyakorlati tapasztalatokat felhasználó tervezési folyamatoknak, az eke vontatási teljesítmény igénye a középkategóriás traktoroktól indul. Ez párosul a 180×180 mm gerendely keresztmetszettel, így az igazán nagy, 300 LE feletti erőgépek is megfelelő munkaeszközként hordozhatják. Felépítését tekintve fontos jellemzője a rugalmasság bővíthetőség szempontjából. Alapesetben 6 vasú változatot választva a közepes traktorok munkaeszköze, ami könnyedén bővíthető tovább 7 és 8 vasú változatig. Amennyiben nagyobb erőgéphez vagy könnyebb talajviszonyokhoz kell illeszteni, úgy egy vagy két toldattal rövid időn belül bővíthető a Multi-Leader.

A jól bevált Multi-Master ekék egyedülálló technikai részlete az eketestek szakítócsavaros védelme elakadással szemben a Multi-Leader típuson is megtalálható. A szakítócsavar geometriai elhelyezéséből adódóan nem jellemzi deformáció annak környezetét még hosszas használatot követően sem, így minden egyes Kuhn eke biztosítása állandó a használattól és az eke korától függetlenül. A kőbiztosítás másik változata az ún. NSH, állandó hidraulikus biztosítás. Ez a kialakítás lehetővé teszi a traktor fülkéjéből hidraulikusan előfeszített akkumulátor beállítását. A hidroakkumulátor reakciója képezi a rejtett akadállyal szembeni kioldást az előre beállított nyomásszinten, ezzel védve az eke további elemeinek sérülését, túlterhelését.

A Kuhn új segédgerendelyes ekéinek lelke is a szabadalmaztatott eljárással készülő (triplex) kormánylemez. A technológia során a lemezt háromrétegű kéregedzési eljárással nemesítik, aminek következtében egy rugalmas teherviselő és kettő kemény felületűre edzett kopóréteg alakul ki. Ennek a különleges eljárásnak köszönhetően igen hosszú élettartamú kormánylemezek kerülnek minden egyes Kuhn ekére. A forgatás minőségéről a hosszú, nyújtott csavarással dolgozó kormánylemez forma gondoskodik. Teli, illetve réselt kivitelben egyaránt rendelhető.

A süllyesztékes kovácsolási technológiával készült ekecsúcsok a talajviszonyoktól függetlenül magas kopásállóságot garantálnak. A tartós profil pedig biztosítja a talajba történő könnyed behatolást és az optimális szántást.

A Multi-Leader ekék választékos lehetőséget biztosítanak további kiegészítők felszerelésére. A megfelelő leforgatást segíti elő nagy szártömeg esetén az előhántó, melynek robosztus tartószerkezete biztosítja a hosszú élettartamot. Beforgató lemezek felszerelésével további munkaminőségbeli javulás érhető el, ahol a körülmények azt megkívánják.

Tárcsás csoroszlyapár szerelhető fel az utolsó ekefejre, ami helyes beállítás esetén gondoskodik az egyenletes függőleges barázdafalról. Mivel jellemzően a nagyobb erőgépek munkaeszköze a Multi-Leader, ezért elengedhetetlen a nagy szélességű gumik belső falának megóvása miatt felszerelhető barázdaszélesítő lehetősége.

Az eke beállítása, traktorhoz illesztése is kimondottan egyszerű művelet csavarorsó és munkahenger szárára illeszthető távtartók segítségével. A megfelelően kiválasztott erőgép-munkagép kapcsolat alkalmazásával a Kuhn ekéi egy hosszú élettartamú, kiváló minőségű és igen jó ár-érték arányú befektetései lehetnek a szántást végző gazdáknak. Ezt támasztják alá az elmúlt évek igen kedvező értékesítési tapasztalatai, mint a Master ekecsalád, mint pedig a Multi-Leader ekék esetében. Magyarországon a Kuhn Multi-Leader ekék kizárólag az IKR Zrt. munkagép kínálatában érhetőek el.

Kató Gergely
Hoffmann Zoltán
IKR Zrt.
www.ikr.hu