fbpx

Így dolgozik: Lemken Juwel 10 váltvaforgató-eke (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 13.

A 33. Bábolnai Gazdanapokon – a kékszínű ekéiről híres LEMKEN ekegyár – a Juwel 10-es sorozatú, váltvaforgató-ekéjét mutatta be, amelyet kifejezetten a nagy teljesítményű traktorokhoz és a legkeményebb üzemeltetési viszonyokhoz fejlesztettek ki, de természetesen, a lazább talajokon is eredményesen használható. Sorozatunkban most ezt a gépet mutatjuk be részletesen olvasóinknak.

 

 

A bemutatón a széles ekekínálatból a Lemken Juwel váltvaforgatóeke-széria tag­ját láthatták az érdeklődők, nagy szármaradványú ku­koricatarló szántása közben. A Juwel 10 sorozatot a nagy teljesítményű trak­torokhoz fejlesztették ki. Az eke vázát 160X160 mm-es, 10-es falvastagságú gerendellyel, a Magyarországon már jól bevált 890 cm-es erősített hasmagassággal szerelték. A 130 mm átmérőjű átfordító tengely a Juwel 10-et robusztussá teszi, amely a legnehezebb körülményekkel is megbirkózik. A felső és alsó karok bekötési pontjai a vázon vannak kialakítva. Az eke függesztőtornyon lévő csillapító munkahenger csökkenti a terhelést a traktoron és védi a részegységeket a forgón és szállítás során.

 

 

 

A Lemken gyár új fejlesztésének köszönhetően a vázbehúzó munkahengernek a hátsó oldalán található egy hidraulikus csap, amelyet megnyitva, az olaj a munkahenger egyik oldalából a másikba tud áramolni. Így probléma mentesen lehet az ekét transport módban vontatni anélkül, hogy a 3 pont függesztésnél az orsót le kelljen csatlakoztatni a munkaeszközről. Ez a megoldás a szabdalt táblákon való munkavégzés esetén lehet rendkívül hasznos, de a kezelői biztonságot is javítja, hiszen nem kell a szerelés miatt a traktor és a munkagép közzé állni. Új még a Juvel 10 esetében, a hátsó kombi kerék is, amely mind a mélységállítás, mind pedig a transport funkciót is ellátja. A Lemken ekéhez többféle szántás elmunkáló henger csatlakoztatható, így a szántással egy menetben történhet a tömörítés is, amivel a talaj nedvességmegőrzése biztosítható.

 

 

A rendezvényen bemutatott, 5 fejes ekén kívül a Juwel 10 család háromtól hét ekefejig tarlón-, vagy barázdában járó kivitelben kapható.  A gépkapcsolat felszereltségtől, valamint az ekefejek számától függően akár 450 lóerős traktorokhoz is használható. Ebben a teljesítménytartományban még egy jóval drágább félig-függesztett ekét is kiválthat. Tarlónjáró kivitelben az eke akár négy méter szélességű, széles abroncsokkal szerelt vagy hevederes traktorral is üzemeltethető. Az ekéhez többféle szántáselmunkáló henger csatlakoztatható, így a szántással egy menetben történhet a visszatömörítés és ezzel összefüggésben a nedvességmegőrzés is.

 

Juwel 10 műszaki adatok:

  • Maximálisan alkalmazható erőgép teljesítmény: 450 LE.
  • Függesztőszerkezet: hidraulikusan csillapított harmadik pont.
  • Szállítás: hidraulikus csillapítással a vázbehúzó munkahengeren, szállító kerékkel együtt alkalmazva.
  • Ekefejek száma: 3 – 7.
  • Gerendelymagasság: 90 cm (100 cm-es osztással 6 fej, 120 cm-es osztással 5 fej).
  • Gerendely paraméterei: 160 x 160 x 10 mm.
  • Ekefej: BS 42i erősített változat.