fbpx

Tökéletes munkavégzés tárcsákkal és kapákkal a talaj védelméért

Írta: - 2023 augusztus 16. -Hirdetés

A Koralin ultrasekély kultivátor tovább bővíti a lehetőségeket a tarlóápolásban. Egyenletes tarlóművelésére, zöldtrágya növények bedolgozására és gyomok irtására megbízhatóan képes.

Koralin kultivator
Lemken Koralin ultrasekély kultivátor

Egyesíti a tárcsa és a kultivátor előnyeit

A kémiai növényvédelem egyre növekvő korlátozásai új munkagépek iránti igényt támasztanak a gyomirtáshoz, hogy kiegészítse a korábbi eljárásokat, óvja a talaj szerkezetét és biztosítsa a termésátlagokat. Egyenletes tarlóművelésére és zöldtrágya növények bedolgozására a LEMKEN ajánlja a Koralin ultrasekély kultivátort az innovatív művelőegység kombinációval, mely tárcsákból és DELTACUT® kapákkal szerelt mezőkből áll. Ez megbízhatóan képes a gyomok irtására nagy területeken is, vagy ahol a szalma a táblán maradt.

A Koralin „hibrid-kultivátor” egyesíti a tárcsa és a kultivátor előnyeit, és ideális eszköz az ultrasekély, teljes munkaszélességben végzett talajműveléshez. A Koralin 9 hatékony a mechanikus gyomirtásban, jelentős mennyiségű talajnedvességet tart vissza a talaj kapillárisainak lezárásával és védi a talajt az eróziótól.

Koralin kultivator
A Lemken Koralin ideális eszköz az ultrasekély, teljes munkaszélességben végzett talajműveléshez

A művelőelemek nem fixen rögzítettek, rezgő mozgással aprítják a talajt

A váz közepébe épített a futómű következtében a gép kialakítása kompakt, kis fordulási sugarú munkavégzést garantál. A mellső és hátsó mélységtartó kerekek segítségével egyenetlen talajon is tökéletes a gép talajkövetése, ami az egyenletes munkamélység miatt fontos. A pontos mélységtartás lehetővé teszi a hengerek többsoros boronával történő kiváltását a hatékony gyomirtás érdekében.

A hagyományos lúdtalp kapákkal szerelt kultivátorok „talajba-húzása” nehéz, főleg száraz viszonyok esetén és a kapák is gyorsan kopnak. Ezen a téren számít úttörőnek a LEMKEN Koralin, mivel a művelőelemek nem fixen rögzítettek, hanem a rezgő mozgásnak köszönhetően hatékonyan aprítják a talajt. Két sorban elrendezett függőleges irányban dolgozó tárcsalapok vannak a vízszintes irányú munkát végző 380mm széles DELTACUT® kapák elé szerelve, melyek feltörik a talajt és átvágják a szármaradványokat. Minden elemnél a vágás a DELTACUT® kapák hegye előtt történik. Ez megkönnyíti a kapák behatolását a talajba, és eltömődés nélkül képesek tartósan dolgozni.

Koralin kultivator
A két soros rövidtárcsa növeli a talaj morzsalékos szerkezetét

A kapaszárak között átáramló szármaradvány nem torlódik fel

Az elől felszerelt, szimmetrikusan elhelyezett tárcsalapok egyedileg laprugókhoz csatlakoznak, ez a kialakítás már régóta bizonyít a Heliodor rövidtárcsáknál is. Az 510 mm-es tárcsaátmérővel a tárcsa olyan un. abrazív felszín alatti talajréteget hoz létre, mely megakadályozza, hogy a kapa alatt tömörödött réteg jöjjön létre. A tárcsák szisztematikusan bevágják a talajt a kapák alatt, ami segíti a felszíni vizek beszivárgását. A közepesen kötött vagy kötött talajoknál a tárcsalapok növelik a talaj morzsalékos szerkezetét magágykészítés során.

A DELTACUT® kapák 38 centiméter széles vágást végeznek, szimmetrikusan három sorban elrendezve 2,5 centiméter átfedéssel dolgoznak. A szélesen dolgozó kapák elrendezése lehetővé teszi, hogy a kapaszárak között átáramló szármaradvány ne torlódjon fel. A fővázhoz a kapák rugós biztosítással csatlakoznak. Ez lehetővé teszi a szükséges oldalirányú és horizontális stabilitást, így a kapák tartósan a teljes felületet át tudják munkálni. A 3-5 centiméteres munkamélységben a DELTACUT® kapák a gyomok és zöldtrágya növények gyökereit késhez hasonlóan vágják át. Ezen okból a Koralin egymást követő, egyre mélyebben történő munkamenetekben végzett munkára a legalkalmasabb. A kapák keményfémmel felrakott heggyel is rendelhetők, ami növeli az élettartamot, csökkenti a költségeket, így minimálisra csökkenti a gép állás-idejét szezon közben.

A LEMKEN Koralin elérhető 6,6 és 8,4 méteres munkaszélességben.

Koralin kultivator
A DELTACUT® kapák a teljes felületet átmunkálják