fbpx

Az első engedély: rovarölő szert drónnal!

Írta: Kristóf Imre - 2023 augusztus 16.

Már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel: az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek. Ez az első növényvédő szer hazánkban, amely esetében az engedély kiterjesztése megtörtént.

drón
Permetezési bemutató Mezőfalván (Fotó: Horizont Média/ Kristóf Imre)

Milyen drónnal lehet permetezni?

Hazánkban kizárólag forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező permetező drónokat lehet értékesíteni, megvásárolni és üzemeltetni. Ahhoz, hogy ezek a feltételek teljesüljenek, a permetező drónokat a gyártónak, vagy a forgalmazónak be kell jelentenie típusminősítési eljárásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE). A termelők jelenleg 17 engedélyes típus közül választhatnak. A forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező permetező dróntípusok nyilvántartása folyamatosan és naprakészen megtekinthető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján ( „Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke”). A megvásárolt permetező drónt regisztrálni szükséges a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén. Emellett a drónnal végezni kívánt műveletekre felelősségbiztosítást is kell kötni, hasonlóan a közúti közlekedésben résztvevő járművekhez. 

Ki végezheti a drónos permetezést?

A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár teljeskörűen teljesíthetők. A drón pilótájának is szerepelnie kell a Nébih által vezetett drónpilóta nyilvántartásban, amelyet folyamatosan bővítenek az aktuális nyilvántartás elérhető itt. A drónpilóta igazolvány megszerzéséhez elengedhetetlen speciális képzés, valamint az elméleti és gyakorlati vizsga a Légiközlekedési Hatóság koordinálásával történik. A növényvédelmi drónpilóta szakképesítéshez pedig a Nébih által jóváhagyott képzőintézményekben – ezek nyilvántartása is naprakészen elérhető a hivatal honlapján – kell elvégezni az ún. alapképzést, majd akkreditált vizsgaközpontban sikeres vizsgát tenni.

Hogyan végezhető a permetezés?

A drónos permetezés változatlanul légi növényvédelemnek minősül, ezért kizárólag növényorvos felügyelete mellett végezhető. Továbbá a tevékenység megkezdése előtt engedélyt kell kérni a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályától. A Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki.

Az engedélyezett szer megléte mellett természetesen kiemelten fontos az egyéb munkavédelmi előírások szigorú betartása. A pilóta nélküli légi jármű maximum 2 méteres magasságban repülhet a kultúra felett. A drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 km/h. A permetezés során továbbá biztosítani kell azt is, hogy a kezelendő kultúrára kerülő permetlé cseppek 50%-os térfogat szerinti átmérője legalább 200 µm legyen. A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter. A munka megkezdése előtt a kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén a következő felirattal ellátott, figyelmeztető táblákat kell elhelyezni: „Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!”. 

A Nébih felhívja a növényvédelmi szakirányítók, a növényvédő szert felhasználók és kijuttatók figyelmét, hogy a készítmény forgalmi kategória besorolása – a hatóanyagra vonatkozó harmonizált osztályozás figyelembevételével – megváltozik az alábbiak szerint:

Légi kijuttatás esetén: I.

Földi kijuttatás esetén:

2 g, 3 g, 4 g, 5 g, 10 g, 25 g, 50 g, 100 g, 120 g-os kiszerelések esetén: II.

200 g, 1 kg, 1,5 kg, 5 kg-os kiszerelések esetén: I.

A Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer a jelen módosítást megelőző előírások szerint készült címkével  legkésőbb 2023. november 23. napjáig forgalmazható.

Kapcsolódó jogszabály: 
A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM rendelet

Forrás: Nébih