fbpx

Chervona zirka – a mezőgazdaság klasszikusa

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 01.

Napjainkban minden mezőgazdasági termelő szembesül a tevékenységével kapcsolatos tengernyi nehézséggel: el lehet veszni a rengeteg márkanév között; jó volna olcsó, mégis kiváló minőségű eszközöket beszerezni; meg kell találni a garanciális szervizeket és azokat a helyeket, ahonnan beszerezhetők az alkatrészek. A Chervona zirka nevű ukrán cég 137 éve azon dolgozik, hogy ezekre a nehézségekre megoldást nyújtson.

A Chervona zirka gyár egyike a világ legrégebbi mezőgazdasági gépgyárainak. 1874-ben alapította két angol fi vér, Tomas és Robert Elvorti. A gyár fejlődése is hosszú folyamat eredménye: a lóvontatású vetőgépektől a modern mezőgazda-sági gépekig ível, de minden korban nagy igény volt a gyár által előállított termékekre, hiszen ezek olyan eszközök, amik-re a gazdáknak nagy szüksége volt és van. A Chervona zirka gépeit nem csupán a volt szovjet tagköztársaságokban ismerik (ahol amúgy minden második gabona- és szemenkénti vetőgép innen származik), hanem európai országokban is, hiszen a cég ezekbe is rendszeresen exportál. Különösen jó emlékeket táplálhatnak vele kapcsolatban azok a lengyel, román, bolgár és más országokban dolgozó gazdák, akik a ’70-es és ’80-as évektől évtizedeken át használták a kitűnő és tartós Chervona zirka vetőgépeket.

Jelenleg a Chervona zirka modern és dinamikusan fejlődő gyár, amely a munkagépgyártás területén semmivel nem marad el a világ vezető gyár-tói mögött. Különösen nagy gondot fordítanak a gyártással kapcsolatos beruházásokra, az utóbbi időben igen sok fejlesztést is végeztek ezen a téren. Ilyen például a robotvezérelt hegesztés, a koordinált préselés, a fémek bonyolult, lézeres vágása és a korszerű porfestéses szalag, amelyhez hasonló a Független Államok Közösségében nincs még egy. Így a termékek minősége javul, és ezáltal a vevők is elégedettebbek a gépekkel.

Mostanában különösen előtérbe kerültek a takarékos megoldások, ugyanis a költségminimalizálás tűnik a profitnövelés egyetlen kivitelezhető módjának. Ez okból a gyár tervezőrészlege folyamatosan fejleszti és modernizálja a vető- és talajművelő gépeket, amelyeket hagyományosan alkalmaznak a minimum tillage gazdálkodási rendszerekben. Új gépek gyártását is tervezik, hiszen más országokból is érdeklődnek, a gyárnak pedig feltétlenül meg kell ismerkednie a külföldi gazdák igényeivel. Nagyon sok mezőgazdasági gép készül náluk, változó munkaszélességgel, olyan kivitelben, hogy a különféle talajtípusokon és eltérő éghajlati viszonyok között is eredményes legyen vele a munka. A Chervona zirka minden gépére igaz, hogy csak minőségükben veszik fel a versenyt a vezető gépgyártók termékeivel, áruk azokénál jóval szerényebb. Jelenleg a gyár vetőgépek és talajművelő eszközök gyártásával foglalkozik.A Sirius 10 egy 10 méteres munka-szélességű gabonavetőgép, amelyet minimum tillage rendszerekhez alkottak. Gépkapcsolatról van szó, amely a vetéssel egy menetben végzi a műtrágya kiszórását és a vetőbarázdák tömörítését is. Az ASTRA-sorozatban mechanikus vetőgépek vannak (munkaszélességük 3,6 és 5,4 méter közötti), ezek a gabonavetéssel egy menetben műtrágyát is szórnak. Ezeket a vetőgépeket a gazdák elsősorban megbízhatóságuk és könnyű kezelhetőségük miatt kedvelik.

A VESTA-sorozatban univerzális, pneumatikus szemenkénti vetőgépek vannak (Vesta-6, Vesta-8 és Vesta-12), ezek a vetéssel egyszerre műtrágyát is juttatnak ki, és a sorokat is tömörítik.A VEGA-sorozat (VEGA-6, VEGA-8) univerzális, pneumatikus szemenkénti vetőgépeivel minimum tillage rendszerekben lehet vetni. Ez egy modern gépkapcsolat, amely megfelel az agrárszektor elvárásainak, maximális a hatékonysága, igen alacsony a költségszintje.Az ALTAIR kultivátorok (munkaszélességük 4,2-től 5,6 méterig változik) segítségével a műtrágyázással egybekötve elvégezhető a talaj megmunkálása és a gyomok irtása. A különféle módosításokkal a kultivátorok képesek olyan vetésre alkalmas talajállapotot létrehozni, amelyben egyetlen gazda sem fog kivetnivalót találni.A kétsoros PALADA és a négysoros ANTARES tárcsasorozat teljes gyomirtást végez, aprítja a tarlómaradványokat, morzsalékossá teszi, elegyengeti és tömöríti a tárcsák után a talajfelszínt. Azokban a gazdaságokban, ahol a talaj mint természeti erőforrás megőrzése fontos szempont, ezek a tárcsák nélkülözhetetlenek lesznek.A gyár komolyan veszi a saját márkákat; minden egyes darab szigorú minőség-ellenőrzésen megy keresztül. Ennek is köszönhető, hogy jelen pillanatban a Chervona zirka az ukrán és orosz piac felét birtokolja. Az itt előállított gépeket több mint tíz országban forgalmazzák. Sőt, a növekedés nem áll meg, ugyanis független gépkereskedők hálózatán keresztül további terjeszkedést terveznek. A cégnek jelenleg kilenc országban 54 garanciaszervizzel rendelkező kereskedő partnere van. Ennek a hálózatnak a folyamatos növelése és fejlesztése fogja megoldani a garanciális problémákat és megkönnyíti, meggyorsítja az alkatrész-utánpótlást.A Chervona zirka növekedése és fejlődése azoknak az állandó partnereknek köszönhető, akik a földművelésből élnek. Patinás történelme, sok országban jól ismert gépei mind feljogosítják arra, hogy a „Cservona zirkában” a mezőgazdasági gépgyártás egyik klasszikusát tisztelhessük.A gyár gépeit Magyarországon a kecskeméti Odisys Bt. forgalmazza.Oleksi[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="09" honev="szeptemberi"]>