fbpx

Terményszárítók, mobil szárítók a CHH Műszaki Kft. kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 29.

Minden növénytermesztő már tevékenysége megkezdésekor szembesül a ténnyel: szárítás nélkül nem tud optimális gazdálkodást folytatni. A gabonaszárítást minden gazdálkodó a birtokméretéhez, a pénztárcájához, vagy a termelési szerkezetéhez igazodva oldja meg. Saját szárítót épít, vagy bérszárítási szolgáltatást vesz igénybe, esetleg, a jó szerencsében bízva, nedvesen adja el a terményt.

Bátran kimondhatjuk, hogy Magyarországon a kukorica meghatározó növény, amit szárítás nélkül nem lehet termelni, továbbá a legtöbb szárítót is a kukorica feldolgozásához méretezik. A több száz hektár szántón kukoricát termelők magától értetődően gondolkodnak folyamatos üzemű szárítótorony építésében. Erre kiváló lehetőséget nyújt a CHH Műszaki KFT által kulcsrakész beruházásban kínált CIMBRIA terményszárító.

A szárítótorony öntisztuló kialakítású, így a karbantartás nem hátráltatja a betakarítási időszakot. Az aktív porleválasztás a szárítótoronynál minden időben és extrém körülmények között is kitűnő porleválasztást eredményez. A Cimbria centrifugális leválasztó rendszere, a 35 éve szabadalmaztatott CIKLOFAN páradús levegőnél is eredményesen működik.

Hővisszaforgatás: A visszaforgatott előmelegített levegőt a „labirint csatornába” vezetjük be, így a meleg levegővel sokkal egyenletesebb keveredik.

A Cimbria szárítóknál egyedülálló módon alkalmazott billenővályús ürítési rendszer verhetetlen a kíméletes magkezelésben.

Mikor gondolkodjunk mobil szárító, esetleg adagszárító létesítésén?

A gazdaság méretén túl a kiválasztásnál fontos szempont a szárítóberendezés telepítésének bonyolultsága. Kisméretű, olajégővel felszerelt szárítók esetében nem szükséges építési engedély a telepítéshez, és ez óriási terhet vesz le a gazda válláról.

Kisebb családi gazdaságokban egyre elterjedtebb, hogy nem a kukoricára épül a termelési struktúra. A termény vizes betárolását azonban ekkor sem lehet kockáztatni. Az aprómagok – mustár, facélia, pohánka – szárítására kiváló lehetőséget nyújtanak az adagszárítók. Ezek a növények nem képesek megtölteni egy nagy szárítótornyot, arról nem is beszélve, hogy sok szárítótípus már eleve alkalmatlan az aprómag-szárítási feladatra.

Az adagszárításra a CHH Műszaki KFT két típust kínál: Az egyik típus a klasszikusnak mondható, traktor vontatta mobil szárító, ami beépített égővel és ventilátorral rendelkező kompakt berendezés. Ez minden magra használható, bár a specifikáció során tisztázni kell néhány fontos elvárást a géppel kapcsolatban.

A kukoricától a facéliáig minden mag kiválóan szárítható a berendezéssel, ha az igényeket szaktanácsadóinkkal előre letisztázzák. Erre a célra kínálja a CHH Műszaki KFT az AGREX mobil szárítókat. Az olasz gyár nagy tapasztalattal gyártja ezeket a kompakt egységeket, és biztos lehetőséget kínál a magyar farmergazdaságoknak a termékeivel.

A másik lehetőség a konténerszárító, ami lego-szerűen összeépített szárítási technológia. A terményt szárítókonténerekben tároljuk a szárítási folyamat időtartama alatt. A termény lehet aprómag, kukorica, szója vagy napraforgó is. A szárítókonténer nagy előnye, hogy akár 200 kg termény elkülönülő szárítását is el tudjuk végezni különösebb nehézség nélkül. A konténereket légtechnikai vezeték köti össze, amelyen keresztül a szárító levegőt kapják. Ezt a levegőt egy ventilátor szolgáltatja, amely a légtechnika elején foglal helyet. Általában a ventilátor elé van telepítve a folyamatos szabályozású égő.

Ennek az elrendezésnek az is előnye, hogy így a ventilátor rendkívül egyenletesen elkeveri az égő által szolgáltatott meleget a körülötte beszívott környezeti levegővel.

További információért keressen bennünket, állunk rendelkezésére!

CÍMKÉK