fbpx

Sivatagi hangya ihlette a szenzációs rovarrobotot

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 26.

Nem kell neki GPS-s, mert figyeli a terepet, gyorsan tanul, számolja a lépéseit, és a Nap állása alapján tájékozódik – ráadásul úgy is viselkedik, mint az igazi rovarok.

Figyel, lép számol

A francia Aix-Marseille Egyetemen olyan, kinézetében és viselkedésében is rovarokra emlékeztető robotot fejlesztettek, amelynek a tájékozódáshoz nincs szüksége a globális helymeghatározó rendszerre. Pontosan azokat az irányjelzőket és azt a navigációs technikát használja, ami a sivatagi hangyákat is segíti abban, hogy hazataláljanak. Az AntBotnak (Hangyarobot) hat lábán sétálva három körülményt figyel egy időben, így határozza meg a megtett távolságot és az irányt – adta hírül a New Scientist közlése révén az Index. A rovarrobot folyamatosan monitorozza a nap állását, számításba veszi az idő múlásával helyet változtató Nap változó irányát, és közben figyeli a földön látható tereptárgyakat (amelyeket a kísérletekben termőföldeket ábrázoló légi fotók hatalmas poszterei helyettesítettek), továbbá számolja a saját lépéseit is.

Csámborog és hazaszalad

A Science Robotics folyóiratban publikált tesztek során a robotnak számos kijelölt pontot kellett felkeresnie, majd a lehető legrövidebb útvonalon visszatérnie a kiindulópontra. Az esetek nagy részében ezt néhány centiméteres tévedéssel sikeresen végre is hajtotta. Számos sivatagi rovar ugyanezt a taktikát követi, a táplálékkeresés közben ugyanis össze-vissza csámborognak, viszont amint rátaláltak az eleségre, szinte tévedhetetlenül és nyílegyenesen a fészek felé veszik az irányt.

(fotó: J. Dupeyroux – Aix Marseille Université/cnrs)

 

CÍMKÉK gps