fbpx

A SIMA 2011 díjazottjai

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 07.

“A mezőgazdaságért folytatott harc nem nyerhető meg innováció nélkülaz innováció pedig a környezet szolgálatában áll.” Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a SIMA kiállítást február 20-án Bruno Le Maire, Franciaország mezőgazdasági minisztere.

Látogatók tömege jött az eseményre: öt nap alatt 209,800 ember: minden negyedik külföldi, ez 2009-hez képest enyhe növekedést mutat (akkor 208,550 regisztrált látogató volt).A nehéz gazdasági körülmények dacára a kiállítók népes csapata jelent meg: 1300-an érkeztek 41 különböző országból, több mint 1550 márkát képviselve. A cégek fele a tengerentúlról jött, így az idei show igazi nemzetközi esemény volt. Azt is érdemes megjegyezni, hogy 285 olyan cég állított ki az idei SIMA-n, akik korábban még nem jelentek itt meg.

A kiállítást több mint ötven workshop, konferencia és farmlátogatás színesítette, ami jó lehetőséget biztosított a tapasztalatcserékre. A Paris 2011 AgriEvolution konferencia például jól kihasználta a show rekordszintű látogatottságát. A kerekasztal-beszélgetéseken alkalom nyílt rá, hogy a résztvevők áttekintsék a mezőgazdaság helyzetét különböző országokban (India, Lengyelország, Kína, Ukrajna, Románia, Egyesült Államok). Egy sor esemény szolgálta a gazdák találkozását, eszmecseréjét! Érdemes megjegyezni, hogy a SIMA-n résztvevő újságírók 46%-a Franciaországon kívülről, 43 különböző országból érkezett.

Az alábbiakban a SIMA arany és ezüstéremmel díjazott termékeit mutatjuk be részletesen. Az elkövetkező hónapokban pedig az ott hallott és látott újdonságokkal találkozhatnak lapunkban.

Aranyérem

CASE IH

Két jármű mozgásának automatikus szinkronizálása

A termelékenység növelése kulcskérdés a Case IH számára, ez vezetett az Efficient Power (“hatékony teljesítmény”) technológia, illetve az AFS (“Advanced Farming System”=progresszív gazdálkodási rendszer) kifejlesztéséhez. A V2V (Vehicle to Vehicle rendszer, azaz két jármú távirányítással történő mozgatása) ugyanebbe a sorba illeszkedő forradalmi újítás. A V2V révén lehetségessé válik, hogy egyetlen gépkezelő szinkronban mozgasson két haladó járművet. Például a kombájn vezetője a traktor+pótkocsi kapcsolat mozgását is szabályozni tudja a garat ürítésekor, a két gép közötti WiFi vagy ZigBee révén. A második gépkapcsolat haladási sebessége és kormányzása tehát első ízben kontrollálható a “vezérgép” által.

A rendszer mindenféle olyan munkaműveletnél, különösen betakarításnál bevethető, ahol két gép összehangolt mozgására van szükség. Az eredmény közvetlenül javítja a termelékenységet.

IRRIFRANCE

Elektromos megoldás forgó öntözőrendszerekhez

Az öntözőberendezésen parányi elektromotor található. Az újítás lényege az, hogy a víz ereje által mozgatott forgást, amely jelentős nyomáscsökkenéssel jár, elkülönítik az öntözési célú vízkibocsátástól. Ennek köszönhetően a vízkijuttatás az eredeti nyomáson történhet, jelentősen javítva a hatékonyságot.

A cél az, hogy a teljes hatósugárban egyenletes legyen a víz eloszlása, ne károsodjon a talaj, ne lépjen fel káros víztöbblet, illetve szabályozni lehessen a vízellátás intenzitását. A szükséges nyomás kisebb, ami takarékosabb víz- és energiafelhasználást tesz lehetővé (azaz csökken az egy hektárra eső költség); az öntözés hatékonyabbá válik, illetve hatásosabban kijuttathatok a különféle növénykondicionáló anyagok is. Egyúttal csökken a környezeti kockázat (a felesleges víz nem jut felszíni vízfolyásokba vagy nem szivárog le a talajvízig), a forgócsap végét nem fenyegeti eldugulás.

JOHN DEERE ISOBUS kommunikációs rendszer az automata betakarítási műveletekhez

Ez az első olyan műszaki megoldás, amely az ISOBUS adatátviteli protokollt alkalmazza, így nagy előrelépést jelent a mezőgazdasági gépek irányítása és különböző műveletek végrehajtása terén. Különösen igaz ez a betakarítási munkákra. Az “ISOBUS Baler Automation” (bálázóautomatika) segítségével kétirányú információáramlás történhet a traktor és a körbálázó között. A bálázó a kívánt időben elindíthat különféle ismétlődő munkaelemeket; például a traktor megállítása, a bála kötözése és kidobása. Ez összhangban működik a “Fast Release System” fantázianevű rendszerrel, amelynek alapja két vadonatúj bálázótípus, a John Deere 960 és 990. Ezekkel a bála kiejtése sokkal rövidebb ideig tart, a bálák pedig tömörebbek. A két rendszer teljes összhangban működik együtt, ezáltal nő a termelékenység, csökken az üzemanyag-fogyasztás, a gépkezelő munkája pedig kényelmesebbé válik. A két traktor-munkagép-irányítási rendszert a John Deere a Grimme és Pöttinger céggel közösen fejlesztette ki.

A Grimme traktorokat a Pöttinger munkagépek az ISOBUS-kapcsolat révén kicserélt információk alapján irányítják:

A Grimme “Root Runner” rendszerét kifejezetten cukorrépa- és burgonya betakarítógépekhez tervezték. A traktor kormányzásánál felhasználják azokat az információkat, amelyekkel a szenzorok a sorokat és bakhátakat jelzik. A “Swath Scout” megoldást a Pöttinger dolgozta ki az automata p ótkocsik számára: egy képolvasó figyeli a szénarendeket, így a traktor maga automatikusan kormányozható.

Ezüstérem

AGROTRONIX

Szervestrágya-kijuttatás műveleteinek ellenőrzőrendszere

Az “EPANDIX” működése kettős. Egyrészt a lehető legpontosabban irányítja a gép működését, másfelől egyszerűsített nyomkövetést is lehetővé tesz. Kapocsként szolgál a traktor és a vezető számítógépe között. A rendszer lényege, hogy a szerves trágya szétterítésének minősége és egyenletessége javuljon. Képes rá, hogy a kijutatást a zárt láncú szállítás sebességéhez ütemezze; figyelembe veszi a szórógép ajtajának magasságát (szabadalmaztatott módszer), egyúttal a munkagép szórásképét úgy lehet beállítani, hogy az megfeleljen a trágyaszállítás ütemének (CEMAGREF-szabadalom).

Emellett beépítettek egy mérőműszert, így a kiszórt mennyiség még pontosabban nyomon követhető, a rakodás végén pedig a sűrűség is megbecsülhető (szabadalmaztatott módszer). A program célja az volt, hogy GFS-kiegészítéssel be lehessen határolni a rakodás helyét és a szórás sávját. Ez a felhasználó számára egyszerű és nagyon praktikus.

CLAAS France Kerekek felfüggesztése

A CLAAS kifejezetten kombájnokra tervezte ezeket a kerékfelfüggesztési megoldásokat. Az aktív kiegyenlítésnek köszönhetően a gép közúton 40 km/órás sebességgel haladhat (Franciaországban 25 km/órára vannak beállítva). Mivel a külső főméretek 3,5 méter alattiak, a járműkonvoj az A csoportba sorolandó (azaz nincs szükség kísérőjárműre).

A gépek teherbírásának fokozása révén a talaj káros tömörödése nem lép fel, így a munka menete is leegyszerűsödik. A közutakon és a szántóföldön tapasztalható kényelmesebb vezetés mellett a vágószerkezet nagyobb stabilitása is érzékelhető, azaz jobban követi a talaj szintjét és egyenletesebb a tarlómagasság.

CASE IH

Fokozatmentes átvitelű teljesítményleadó tengely

Az Efficient Power-technológia a Case IH termelékenységjavításának eredménye. A fokozatmentes TLT-erőátviteli rendszer a közeljövőben minden Case IH Efficient Power traktorba be lesz építve. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználók végtelen számú TLT-sebességet alkalmazzanak (ellentétben a jelenlegi néggyel), és ezeket szükség esetén akár használat közben is változtathassák anélkül, hogy a TLT-rendszert szét kellene kapcsolniuk.

Ha a körülményeknek megfelelően állítjuk be a munkaeszköz működési sebességét, akkor e technológia révén alacsonyabb motorsebességnél is el lehet érni a kívánt TLT-sebességet. Ezzel energiát takaríthatunk meg, ráadásul menet közben is lehetőség van a TLT forgómozgásának lassítására vagy gyorsítására, a traktor és a munkagép kapcsolata így megterheléskori indulásnál vagy vészhelyzetben való fékezésnél is biztonságos marad. Nagyon érdekes lehetőségeket nyújt, ha a TLT-t folyamatosan optimalizáljuk a traktor működési paramétereivel.

FRANQUET

Talajművelő eszközök működtetésének és irányításának elektronikus rendszere

A magágykészítő munkagép beállítása (munkamélység, szintezőelemek, a hátsó megtámasztást végző kis átmérőjű Crosskill hengerek) egy elektronikus doboz révén a fülkéből, illetve egy talajjal párhuzamos automata pozicionáló eszközzel történik. A szögérzékelők összehasonlítják az első és hátsó szinteket, így kiderül, hogy ha valamelyik beállítás nem pontos. Egy számítógép visszakeresi az adatokat, és a hárompontfüggesz-tő golyójánál állítani tud a munkagép dőlésszögén. Ennek révén a kis átmérőjű Crosskill hengerek támasztása javul, és a munkagép hátsó része felemelkedik.

A talaj heterogenitásának függvényében a beállítások a vezetőfülkéből módosíthatóak. A vetés és a növények kelése szempontjából a legjobb az egyenletes, állandó munkamélység.

ISAGRI

Fedélzeti “multisite-számítógép”

Ez a fedélzeti számítógép bárhova elhelyezhető, a cél az, hogy a gazda a lehető legközelebbről irányíthassa az adott tevékenységet. Az érintőképernyő segítségével a rendszer még hozzáférhetőbbé teszi az információkat; nagyon sok eszközzel végezhető kommunikáció és információcsere, a munka és az adatok kezelése leegyszerűsödik.

Néhány példa a szántóföldi alkalmazásra: az Isa360 egyesíti magában a táblakezelő programot azzal a kormányzási megoldással, amely irányítja az ISOBUS-kompatibilis munkaeszközöket; nagyszámú adat visszakeresésére és megjelenítésére képes, illetve internet-hozzáféréssel is rendelkezik (utánanézhetünk aktuális valutaárfolyamoknak és piaci adatoknak, elolvashatjuk az időjárási előrejelzést, stb.).

KVERNELAND GROUP France Kétképernyős ISOBUS vezérlőpult

Az IsoMatch Tellus ISOBUS konzol tervezésénél az volt a cél, hogy a gazdák egy könnyen használható többfunkciós eszközt kapjanak. Ez az első olyan terminál, amelyen kettős színes képernyő van, így képes rá, hogy a gépkezelőt egyszerre informálja akkor is, ha egy időben két ISOBUS-gép van a traktorra szerelve, például egy elöl, egy pedig hátul.

Bluetooth megoldás révén internetes kapcsolat is elérhető; megtekinthetők a munkaeszközre szerelt ellenőrző kamera képei, GPS-adatok és térkép segítségével ellenőrizhető a szóban forgó munkaművelet helyszíne, illetve bármelyik tábla megkereshető.

NEW HOLLAND

Bálák egyedi jelölése nagy sűrűségű bálázóknál

A bálák tömörítése közben a Crop ID rendszer rádiófrekvenciás címkével látja el az összes bálát. A címke a bálakötöző csomójához kerül. Az információ nagyfrekvenciájú jeladó segítségével kerül a címkére.

Ezek az információk (tömeg, nedvesség, helyszín, használt tartósító-anyag, stb.) a bálakészítés közben a traktor feldolgozóegységében tárolódik, majd elektronikus úton rákerül a címkére. Ha a bála tömörítése befejeződött, a címkén tárolt információk infravörös letapogatóval olvashatók le.

SULKY BUREL

Műtrágyaszóró és a munkaszélességet szakaszosan optimalizáló rendszer

Az automatizált “Econov” rendszer lényege, hogy szakaszosan optimalizálja a munkaszélességeket abban az esetben, ha a műtrágya szórása nagy szélességben történik. A műtrágyaszóró fedélzeti elektronikája segítségével kommunikálhat a traktoron levő egyéb, GPS helymeghatározóhoz kapcsolt eszközökkel (hasonló megoldás, mint a szakaszos permetezés, az (elektromos kormányzás, stb.).

Automatikusan használható átfedéseknél, táblaszéleken, forgókban és a parcellák közepén. A műtrágyaszóró optimális beállítása több okból is költséghatékony megoldást nyújt:

— a munkaszélesség szakaszos változtatásával alkalmazkodni lehet a tábla alakjához;

— a munkaszélesség változtatásával összhangban a kiszórt mennyiség is korrigálható;

— a szakaszos működtetés lépései, így a reteszek nyitása és zárása a tábla végén automatizálható. (Bár a szóráskép általában félhold alakú, a szakaszok nyitása és zárása folyamatos és optimalizált, annak érdekében, hogy a megállások és elindulások szórási alakja egyenes vonalú legyen).

TECNOMA

Szakaszos permetezési megoldás gyomok ellen elektronikus képalkotás segítségével

A Tecnoma a Dijon AGRO SUP központtal karöltve fejlesztette ki a permetezőkeretek fedélzeti kamera segítségével történő szabályozórendszerét.

Ezt a kamerát a traktor vagy az önjáró permetező elejére erősítik fel, majd az eszköz digitalizálja a növényállomány képét és azokat a területeket, ahol gyomok vannak. Ezeket a képeket ezt követően lehet elemezni, hogy a pontszerűen feltüntetett gyomok helyét behatároljuk. Ezen információk révén történik a szórókeret szakaszos működtetése, hogy a szer a már növőfélben levő haszonnövényekre vagy a vetetlen helyekre jusson, attól függően, hogy hol nőnek a gyomok.

A cél az, hogy csökkenjen a kijuttatott gyomirtószer-mennyiség, és csak oda szórjunk, ahol csakugyan szükséges.

Hatala László