fbpx

Így dolgozik az OMIKRON ONVT-4.2H nehéztárcsája (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 06.

A nehéztárcsáknak a legfeltűnőbb jellegzetessége a robusztus vázszerkezet és a nagy átömlési keresztmetszet. Ezekkel a munkagépekkel elérhető, hogy a művelés során még extrém mennyiségű szármaradvány se okozzon gondot, valamint az is, hogy nagyobb mélységben is eltömődésmentesen tudjanak dolgozni.

 

 

A Bábolnai Gazdanapokon bemutatott magyar gyártású Omikron nehéztárcsája 2 tárcsasorral szerelt, V elrendezésű vontatott kapcsolású gép. Az első tárcsasort csipkés, a másodikat sima, 610 mm átmérőjű tárcsalevelekkel szerelték fel. A talaj lezárását 485 mm-es ékgyűrűs elmunkáló végzi, aminek a súlya 826 kg.

 

 

A tárcsák szöge fokozatmentesen állítható, ezért a szármaradvány mennyiségéhez, illetve a talajnedvességnek megfelelően változtathatóak. A tárcsasorok csapágyazása, öntvényházas, kúpgörgős, dupla szimeringgel és erősített csapágylábbal készül, amely jóval kevesebb gondozást igényel és hosszú élettartamot biztosít.

 

 

Az automatikus szintező, megfelelő beállítás esetén biztosítja az azonos munkamélységet elöl és hátul egyaránt, továbbá megtartja a gépet vízszintes helyzetben a legnagyobb munkamélységtől a szállítási magasságig. A gyártó gondolt a különböző teljesítményű erőgépekre ezért a bemutatón látható 4,2 méteres munkaszélességű nehéztárcsán kívül még 6, egymástól eltérő szélességű változatban is gyártja azokat, igazodva a gazdák különböző igényeihez.