fbpx

Nagyobb terület-teljesítmény és precíziós vetés egy menetben

Írta: - 2023 szeptember 13. -Hirdetés

Minimális vonóerő-ellenállás, beépített rövidtárcsa, kényelmes kezelés és egy nagy, osztott magtartály – ezek az új LEMKEN Solitair DT vetőgép főbb jellemzői.

Tavasszal sokszor kevés idő áll a gazdálkodók rendelkezésére ahhoz, hogy a legoptimálisabb időben elvessék a tervezett táblákat. Akadnak évek, amikor az adott időben történő vetés meghatározza a termesztett növénykultúra éves terméshozamát, emiatt is fontos a pontosság mellett a vetőgépek terület-teljesítménye.

A Solitair DT egy minden igényt kielégítő, kompakt vetőgép, mely képes egy menetben történő kiváló minőségű magágykészítésre, visszatömörítésre és vetésre, mellyel időt és pénzt takarít meg a felhasználóknak. Okos, intelligens felhasználóbarát megoldásainak, illetve a számtalan opciónak köszönhetően mindenki a saját igényei szerint, személyre szabhatja a vetőgépét.

Az új Solitair DT egy mellső gumikerekes tömörítőegységgel van felszerelve, hogy első lépésben biztosítsa a megfelelő visszatömörítést. A magágykészítés második lépésében következik egy 465 mm átmérőjű, homorú tárcsákkal szerelt rövidtárcsa-szekció, mely kiválóan előkészített magágyat hagy maga után. A tárcsalapok a Heliodor-hoz hasonlóan, egyedi laprugós felfüggesztéssel lettek rögzítve. Ha a vetett sorok célzott visszatömörítése szükséges, a rövidtárcsa után egy trapéz tömörítőhenger kapcsolható.

A magtartály maximális űrtartalma a munkaszélességtől függően 4100 vagy 5100 liter 4, illetve 6 m esetén, és osztott magtartályos kivitelű. Az osztott magtartály lehetővé teszi a Solitair DT esetén a műtrágyázással kombinált vetést, vagy különböző vetőmagok együttes vetését. Két változat érhető el: a kevert kijuttatású változat esetén a műtrágya és a vetőmag ugyanabba a magárokba kerül, míg az elkülönített kijuttatású változat a vetési mélység alá juttatja ki a műtrágyát, az erre a célra szolgáló duplatárcsás csoroszlyák révén.

A Solitair DT vetőmag-továbbító rendszerének alapját egyedi elektromos hajtású, műtrágyának ellenálló adagolók képezik, melyek mindegyike egy külön elosztót lát el vetőmaggal. A magadagoló kerekek készletekbe vannak kombinálva, ami szükségtelenné teszi a magadagoló kerekek be- és kikapcsolását. A magadagolókerék-készletek szerszám nélkül cserélhetőek. A Solitair DT vetőgépre szerelt vetőegységen a már bevált, paralelogramma-vezetésű OptiDisc duplatárcsás csoroszlyák találhatóak mélységhatároló kerékkel. Az egyedi paralelogramma vezetés kialakítása teszi lehetővé a pontosabb talajkövetést és az azonos vetési mélységet.

A munkagép vezérlése ISOBUS-os Lemken CCI 1200 kezelőterminál használatával történik. Az ISOBUS-os „IQ drill” vezérlőszoftver kezelőbarát felületén minden könnyedén beállítható és ellenőrizhető. Elkerülhetők általa a ráfedések, mivel a több szakaszra bontott elosztóegység mindig automatikusan nyitni vagy zárni fog ennek érdekében. Ezzel a Solitair DT képes végrehajtani a precíziós gazdálkodás egyik elemét, az előre programozott, helyspecifikus, változó tőszámú vetést.

Marosi Roland,
Lemken Hungária Kft.
Kelet – Magyarország
+36308525787

Póczik Balázs
Lemken Hungária Kft.
Nyugat – Magyarország
+36307485380