fbpx

Agritechnica ezüstérmes innovációk a betakarítás fókuszában

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 22.

Bár az Agritechnica szakkiállítást 2022-ben nem tartják meg, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság), – az esemény szervezője – december elején ismertette az Agritechnica Innovációs Díjak nyerteseit, Összeállításunkban a betakarítással kapcsolatos, ezüstéremmel elismert innovációkat mutatjuk be.

OptiSpread automatizálási rendszer

New Holland – CNH Industrial Deutschland GmbH

A kombájnok által felaprított szalma, illetve szármaradvány egyenletes oldalirányú eloszlása a precíz növénytermesztés egyik alapfeltétele, különösen a csökkentett talajművelési technológia kapcsán. A nagy munkaszélességű kombájnoknál általában az aprítórotorok beállítására szolgáló technológiákat vagy kézzel vezérlik, vagy a felaprított anyag lehetséges eloszlását közvetve mérik. Ha a beállítás kézzel történik, a keletkező por általában megakadályozza, hogy a visszapillantó tükörrel vagy kamerával közvetlenül lássuk a felaprított anyag eloszlási mintázatát. Ráadásul a kezelőnek nem szabad elfelejtenie, hogy az elosztást minden egyes folyamat során újra átállítsa. Ellenkező esetben kétszeres mennyiségű szalma kerül egyes részekre, vagy szalmatakaró nélküli részterületek és anyagáramlási problémák alakulnak ki a kombájn következő munkameneténél.

New Holland kombájn
A technológia még hátszél vagy ellenszél esetén is regisztrálja a szabálytalan aprított anyageloszlást – fotó: https://www.agritechnica.com/

A New Holland ezért kifejlesztette az első, közvetlen mérési technológiával ellátott aprítottanyag-elosztórendszert, az OptiSpread Automation Systemet. A kombájn mindkét oldalára szerelt 2D radarérzékelők mérik a sebességet és a felaprított anyag dobását. Az érzékelők regisztrálják a teljes terítést és így az oszlatási mintázatot. Ha a szóráskép már nem felel meg teljes munkaszélességben a névleges szórásképnek, akkor a hidraulikusan hajtott adagolórotorok fordulatszámát mindkét oldalon külön-külön növeli, vagy csökkenti, amíg a szóráskép ismét megfelel a névlegesnek. A technológia még hátszél vagy ellenszél esetén is regisztrálja a szabálytalan aprított anyageloszlást, és emellett lehetővé teszi egy eloszlási térkép elkészítését.

Az OptiSpread a precíz növénytermesztés egyik kulcsfontosságú eleme, és automatizálási lépésként tehermentesíti a kombájn kezelőjét.

CEMOS AUTO HEADER

CLAAS KgaA mbH

A VARIO vágóasztalos kombájnoknál a változtatható vágóasztal hosszúság miatt a behordócsigát gyakran helytelenül használják. Egyrészt a valós pozíció nem igazodik a termésviszonyokhoz, másrészt a betakarított anyag áramlása szabálytalan, mert a vágóasztal hossza nincs összehangolva a növények hosszával. Gyakran előfordul, hogy a vágóasztal megfelelő hosszának beállítását a vágóasztal szállítása után elfelejtik. Ennek következménye a túl nagy felszedési veszteség és a cséplési teljesítmény csökkenése a betakarított anyag szabálytalan áramlása miatt. Ráadásul a kezelőtámogató rendszerek sem képesek a gép beállításait célzottan optimalizálni, ha a vágóasztal is már rosszul van beállítva.

Claas Lexion 7700 kombájn
A CLAAS CEMOS AUTO HEADER rendszernél lézerszkenner folyamatosan regisztrálja a termény magasságát – fotó: https://www.agritechnica.com/

A CLAAS ezért kifejlesztette a CEMOS AUTO HEADER technológiát. Egy lézerszkenner folyamatosan regisztrálja a termény magasságát. Miután a kezelő megadta a vágási magasságot és a névleges vízszintes helyzetet, ezek automatikusan alkalmazkodnak a terménymagasság változásához. A rendszer felismeri a nyomtávokat és a tábla végét. A vágóasztal hosszát és a motolla vízszintes helyzetét a rétegvastagság-érzékelő rezgéseinek függvényében állítja be. Minél egyenletesebb a betakarított anyag áramlása, annál kisebb az érzékelő rezgése.

A rendszer használata tehermentesíti a kezelőt, és az automatikus gépbeállító rendszernek köszönhetően megteremti az áteresztő képesség maximalizálásának feltételeit. Ez tehát egy újabb mérföldkő a kombájn betakarítási folyamatának automatizálása felé vezető úton.

Nagybálázó automatizálása

New Holland – CNH Industrial Deutschland GmbH

A bálázás során a gépkezelő folyamatos kihívásoknak van kitéve. Folyamatosan szemmel kell tartania az előtte lévő learatott terményt, hogy egyrészt a teljes anyagot felszedje és a bálakamrát egyenletesen töltse meg, másrészt, hogy ne keletkezzenek zavarok vagy akár eltömődések. Ezenkívül a bálázó beállításait folyamatosan a változó körülményekhez kell igazítani, hogy a bálák sűrűsége és súlya egyenletes legyen.

A CNH Industrial New Holland Big Baler Automation rendszere most az első olyan rendszer, amelyben a kezelő közvetlenül egy szögletes nagybálázón állíthatja be a kívánt bálasúlyt. A rendszer ezt követően előrelátóan, önállóan vállalja a gép vezetését és a traktor sebességének, illetve a bálázó beállításainak szabályozását. Ez egy fontos előrelépés a szögletes nagybálázó teljesen automatikus működése felé. Egy LiDAR-érzékelő (Light Detection and Ranging) optikailag, lézerrel méri a traktor előtt a szalmát, egy IMU-érzékelő pedig érzékeli a traktor gyorsulását és tájolását.

New Holland nagybálázó
A New Holland Big Baler Automation az első olyan rendszer, amelyben a kezelő közvetlenül egy szögletes nagybálázón állíthatja be a kívánt bálasúlyt – fotó: https://www.agritechnica.com/

A még nagyobb pontosság elérése érdekében a traktor GPS-érzékelőjétől származó információk további feldolgozásra kerülnek. A traktor így teljesen automatikusan halad, és sebessége előrelátóan igazodik a körülményekhez. Ugyanakkor a begyűjtött adatokból folyamatosan előre kiszámítják a bála súlyát, hogy a bálázási nyomás beállítását és a jármű sebességén keresztül az egyes dugattyúhúzások rétegvastagságát is beállíthassák. Ennek eredményeként a bálázó folyamatosan nagy kapacitással működik még változó betakarítási és termésviszonyok esetén is, mindig ugyanazt az előre beállított bálasúlyt produkálva.

A CNH Industrial New Holland Big Baler Automation rendszere tehermentesíti a gépkezelőt a hosszú betakarítási napokon, és segít a rendkívül produktív bálázás biztosításában még a poros napokon, illetve sötétben is. Az egyenletes bálasúly megkönnyíti a későbbi logisztika tervezését. Bár a rendszer számos eleme ismerős, sőt, korábban már díjat is nyert, a Big Baler Automation rendszer holisztikus megoldásként kiemelkedik a gyakorlatban is nagyfokú jelentőséggel bíró megoldások közül.

RoboVeg Robotti – autonóm robot brokkoli szelektív betakarításához

Agro Intelligence ApS, Dánia

A munkaigényes zöldségtermesztés egyik legnagyobb kihívása a munkaerő általános elérhetősége. A brokkolitermesztésben a betakarítás a teljes szükséges munkaidő mintegy felét teszi ki.

A RoboVeg Robotti kombinálta az Agro Intelligence ApS nagy teljesítményű szántóföldi robotját a RoboVeg Ltd. brokkolibetakarító robotjával. A Robotti szántóföldi robot két motorral működik, amelyek összesen 104 kW teljesítményt nyújtanak. Ebből a teljesítményből 40 kW a teljesítményleadó tengelyen csapolható le. Az emelőszerkezet 750 kg emelőerővel rendelkezik. A RoboVeg nagy felbontású 2D kamerákkal és 3D érzékelőkkel van felszerelve. Két, hat tengely körül elforgatható robotkar végzi a brokkoli autonóm betakarítást.

RoboVeg Robotti
A RoboVeg Robotti kombinálta az Agro Intelligence ApS nagy teljesítményű szántóföldi robotját a RoboVeg Ltd. brokkolibetakarító robotjával – fotó: https://www.agritechnica.com/

A robotkarnak körülbelül három másodpercre van szüksége a brokkoli kiválasztásától a szántóföldön a letételéig. A betakarítási teljesítménye óránként körülbelül 2 400 darab, míg a kézi betakarítás során csak körülbelül 300-360 darab/óra és dolgozó teljesítményt érnek el.

Míg a vetéshez, a gyomirtáshoz és a tarlóhántáshoz már alkalmaznak autonóm robotokat, a betakarítás automatizálása eddig nem bizonyult lehetségesnek. A RoboVeg Robotti az első autonóm rendszer a brokkoli betakarításához, így hozzájárul a termelékenység jelentős javításához. A termelők számára ez hatékonyságnövekedést és költségcsökkentést jelent.

RSM Ok ID: álmosságellenőrzés a gépen

Rostselmash, Oroszország

A monoton munka a földeken fárasztó, ugyanakkor a hosszú munkanapok a munka szerves részét képezik, különösen a betakarítási szezonban. Különösen súlyos következményei lehetnek annak, ha a traktor vagy kombájn volánjánál elalszik a vezető. Még ha csak néhány másodpercről van is szó, az elalvás következményei a mezőgazdasági ágazatban legkülönfélébb kimenetelűek, illetve súlyosságúak lehetnek, a sérült és működésképtelen gépektől kezdve a halálesetekig.

Kombájnos
A Rostselmash átvette a személygépkocsi ágazatban már bevált figyelmet segítő rendszert és átültette a mezőgazdasági ágazatba.

Az álmosságra figyelmeztető vagy a figyelmet segítő rendszerek már egy ideje léteznek a személygépkocsi-ágazatban. A Rostselmash átvette ezt a megközelítést, átültette a mezőgazdasági ágazatba, és a rendszereket széles körben továbbfejlesztette a mezőgazdasági felhasználásra. Az RSM Ok ID folyamatosan intelligens módon figyeli a vezető állapotát, és ha álmosságra vagy egyéb állapotváltozásra utaló jeleket észlel, azonnal hangos hangjelzéssel értesíti a vezetőt, és a tragikus következmények elkerülése érdekében leállítja a gépet. Ezenkívül a rendszer automatikusan üzenetet küld az Agrotronic gazdaságirányítási rendszerbe. Az álmosságfelismerő funkcióhoz a gépkezelő pupilláit, pislogását, fejpozícióját és pulzusát egy kamera segítségével folyamatosan figyeli. A rendszer így felismeri az álmosság tipikus jeleit: gyakori pislogás, a szemek lefelé nézése vagy három másodpercnél hosszabb ideig történő lezárása, a pulzusszám csökkenése, valamint az ásítás és a szemdörzsölés. Mivel az RSM Ok ID rendszer a gép ISOBUS rendszerével van összekapcsolva, képes aktívan megállítani a járművet. Ez lehetővé teszi az esetleges balesetek megelőzését.

Az RSM Ok ID figyelem-asszisztens rendszer a hosszú munkaidőben történő munkavégzés biztonságához járul hozzá.

Összeállította: Fodor Mihály