fbpx

A DLG elismerte a talajvédelemért elhivatott fejlesztéseket

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 23.

Az elhalasztott hannoveri szakkiállítást szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság), az Agritechnica Innovációs versenyében számos talajvédelemmel kapcsolatos koncepciót jutalmazott ezüstéremmel.

Terranimo: talajtömörödés kockázatának kijelzése a terminálon

CLAAS KgaA mbH

A hatékony mezőgazdasági gépek használata a talajtömörödés fokozott kockázatával jár. Ennek során a mély talajtömörödés – amelyet a hagyományos talajművelési módszerekkel nem lehet kezelni – az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett gépméretek és -tömegek miatt egyre nagyobb méreteket ölt.

A CLAAS új rendszere közvetlenül a fülkében lévő terminálon mutatja a vezetőnek, hogy az aktuális üzemi körülmények között mekkora a tömörödés kockázata. Ennek kiszámításához a CLAAS összekapcsolja a CEMOS kezelőtámogató rendszer által szolgáltatott információkat, például a talaj típusát/állapotát, a tengelyterhelést vagy a gumiabroncsok nyomását a Terranimo-val, a talajterhelés és a teherbírás szimulálására használt, Európa-szerte elismert eszközzel.

Terranimo
A CLAAS új rendszere közvetlenül a fülkében lévő terminálon mutatja a vezetőnek, hogy az aktuális üzemi körülmények között mekkora a tömörödés kockázata – fotó: https://www.agritechnica.com/

Ebben a folyamatban a dinamikus tengelyterhelés-áthelyezéseket is figyelembe veszik. A piros színű jelzés a tömörödés magas kockázatát jelzi. Ebben az esetben a gépkezelő megszakíthatja a tervezett műveletet, vagy megfelelő ellenintézkedéseket (pl. a ballasztsúlyok vagy a gumiabroncsok nyomásának megváltoztatása) hajthat végre, és azonnal újra ellenőrizheti ezek hatásait.

Ennek a megelőző vezetői támogatásnak köszönhetően a CLAAS Terranimo talajtömörödési kockázat kijelzése a terminálon lehetővé teszi a káros tömörödés és az ezzel járó, a talaj egészségére és jövedelmezőségére gyakorolt negatív hatások elkerülését.

TerraService

RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH (Közös fejlesztés az AgriCircle AG-vel)

A mezőgazdasági gépek minden egyes alkalommal, amikor áthaladnak a szántóföldön, nyomást gyakorolnak a talajra, mivel a gép súlya által termelt erő a gumiabroncsok érintkezési felületén keresztül a talajba kerül. A mezőgazdaság egyre hatékonyabbá válásával a mezőgazdasági gépek az elmúlt évtizedekben jelentősen nagyobb teljesítményűek, de általában nehezebbek is lettek, amely a talajtömörödés növekedéséhez is vezetett. A talajtömörödés hatása különösen negatívan jelentkezik olyan időjárási körülmények között, amelyek a szántóföldi munkára való alkalmasság határán vannak.

A Rauch TerraService, amely az AgriCircle AG-vel közös fejlesztés, olyan digitális szolgáltatást kínál a gazdálkodóknak, amellyel előre kiszámíthatják a szántóföldek terhelhetőségét. A felhasználónak be kell adnia az ehhez szükséges gépinformációkat, vagy le kell hívnia a már tárolt adatokat. A helyi talajnedvesség becslése a Sentinel-1 műholdak által végzett radarmérések és az időjárási adatok kombinálásával történik. A talajszerkezetre vonatkozó információkkal kiegészítve ezek a gépi, illetve talajnedvesség adatok a mezőgazdasági területek megművelhetőségét egy hordozható terminálon kényelmesen előre kiszámítják, és az egyes részterületekre vonatkozóan 10 méteres rácshálóban megjelenítik. Szükség esetén a felhasználó figyelmeztetést vagy üzenetet kap, ha a talaj nem vagy csak bizonyos mértékig művelhető. A táblákra való felhajtás sorrendje, a nagy táblákra való behajtás helyzete és a nyomvályúk feldolgozási sorrendje is optimalizálható vagy meghatározható a megakadás elkerülése érdekében. A talaj jó működőképessége így megmarad. Ha a szántóföldre való felhajtás nem lehetséges, akkor a fáradságos és időigényes munkakezelés, illetve a szántóföldre való kivonulás elmarad.

TerraSrevice
A TerraService egy olyan digitális szolgáltatás, amellyel előre kiszámítható a szántóföldek terhelhetősége – fotó: https://www.agritechnica.com/

A TerraService segítségével a Rauch és az AgriCircle jelentősen továbbfejlesztette a művelhetőség megállapítására és a káros tömörödés kockázatának kiszámítására szolgáló meglévő szimulációs modelleket, a talajnedvesség meghatározására szolgáló, műholddal támogatott radarmérések felhasználásával. A szolgáltatás rugalmasan alkalmazható különböző mezőgazdasági munkafolyamatokhoz, például trágyázáshoz, folyékony trágya kijuttatásához és növényvédelemhez, továbbá segíti a gazdálkodókat a jó talajállapot, a jó talajszerkezet, ezáltal a magas termésszint fenntartásában.

Tömörödésmegelőző rendszer (CPS)

Agtech 2030, Svédország

A talajtömörödés és annak hosszú távú következményei, amelyek a hatékonyság növekedésével és ezáltal a nagyobb gépsúlyokkal kapcsolatosak, jól ismertek. A gép kialakításával kapcsolatos műszaki lehetőségeket (érintkezési felület, gumiabroncsnyomás-szabályozás, gumihevederes hajtás stb.) egyre inkább kihasználják. Ez a fejlődés üdvözlendő, de nem elegendő a hatékony talajvédelem biztosításához. Sok kár keletkezik a gépek helytelen használata vagy a szántóföldre való helytelen behajtás miatt.

traktor, tablet, applikáció
A rendszer a felhasználók számára döntési segítséget nyújt a talajtömörödés kockázatával kapcsolatban – fotó: https://www.agritechnica.com/

Az Agtech 2030 tömörödésmegelőző rendszere (CPS) olyan szolgáltatást kínál a felhasználónak (gazdálkodónak, vállalkozónak, ütemezőnek), amely térkép formájában előre megmutatja egy szántóföld aktuális tömörödési kockázatát és így annak járhatóságát. A gyors, helyspecifi kus számítás segít a munkák megtervezésében, és lehetővé teszi a gép vezetője számára, hogy szükség esetén részlegesen megkerülje a veszélyeztetett területeket. A szimulációban a terület állapota is szerepel, és olyan fontos talajállapot-változókat foglal magában, mint például a talajművelési módszer, a szántóföldi kultúra és a növényzet állapota.

A rendszer a felhasználók számára döntési segítséget nyújt a talajtömörödés kockázatával kapcsolatban, és segít eldönteni, hogy az adott járműkonfigurációban hol és mikor kell munkát végezni a földeken. A gazdálkodó így optimálisan megtervezheti munkáját, és a lehető legjobban megóvhatja a talajt. A káros talajtömörödés kiküszöbölésére irányuló további talajművelési intézkedések, valamint az ebből eredő CO2-kibocsátás megelőzhető. Ez idő- és költségmegtakarítást eredményez, és magas terméshozamot biztosít.

Összeállította: Fodor Mihály