fbpx

A RAUCH 100 éves születésnapját ünnepli

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 december 13. -Hirdetés

Kovácsműhelyből indult a vállalkozás

Baden-Badenbe várta a szaksajtó képviselőit ünnepi sajtótájékoztatójára a 100 éves múltra visszatekintő Rauch cég. A Valkon 2007 Kft. meghívására szerkesztőségünk is képviseltette magát a rendezvényen. A szakmai programot gyárlátogatás és szántóföldi bemutató is színesítette.

 

Rauch gyár
A gyárépület madártávlatból – nagy utat járt be a cég száz év alatt

 

„A műtrágyák erőforrás-hatékony felhasználása, ugyanakkor a terméshozamok növelése jelenti a jövő kihívásait. 100 éves vállalati múltunkkal tisztában vagyunk a mezőgazdasági technológia változásaival, és előremutató fejlesztésekre törekszünk, különösen a fenntarthatóság és a környezettudatosság területén” – mondta köszöntőjében Martin Rauch ügyvezető igazgató.

„Jóval több mint 170 aktív szabadalom és a vezető német és nemzetközi szakvásárokon elnyert számos díj tanúskodik a vállalat innovációs erejéről. A RAUCH termékek a pontosság, a teljesítmény, a nagy megbízhatóság, a maximális kényelem, a letisztult dizájn és a praktikus funkcionalitás szintézisét kínálják.”Szántóföldi prezentációja során új fejlesztéseit is bemutatta a cég. Társlapunk, a MezőHír novemberi számában már bemutattuk az AXIS-H 50.2 EMC+W műtrágyaszórót az EMC automatikus adagolórendszerrel és a teljesen automatikus AXMAT duo szóráskép-szabályozással. Ismertettük a MultiRate adagolórendszer legfontosabb paramétereit is, amely a 30 m munkaszélességgel rendelkező AERO 32.1-nél vagy a 36 m munkaszélességű, vontatott AERO GT 60.1 pneumatikus műtrágyaszórónál használható. Nézzük a további újdonságokat!

 

AZ AERO 32.1, A RAUCH PNEUMATIKUS PRECÍZIÓS MŰTRÁGYASZÓRÓJA

A RAUCH pneumatikus műtrágyaszóró még a problémás repülési tulajdonságokkal rendelkező műtrágyák esetében is optimálisan használható. A precíziós szórógépet az adagolás és a kijuttatás pontossága jellemzi. Az olyan külső hatások, mint a szél, a műtrágya minősége vagy a területlejtés, nem változtatják meg a szórásképet. Ez a technológia is nagyban hozzájárul a környezettudatos mezőgazdasághoz, mivel megfelelő időben tökéletes megoldásokat kínál a mezőgazdaság számára. Az AERO-t olyan vállalkozások számára tervezték, ahol a maximális pontosság, a kiemelkedő költséghatékonyság és a nagy teljesítmény a legfontosabb.

A RAUCH-nál nagy hagyománya van a pneumatikus műtrágyaszórók gyártásának: 1981 és 2007 között a vállalat 4500 gépet gyártott és értékesített az AERO 1012-től az AERO 2224-es sorozatig. „Az új precíziós szóróberendezéssel újraértelmeztük a jól bevált berendezéseinket, és ezzel újabb mérföldkövet értünk el az adagolás és elosztás területén” – mondta Wilfried Müller, a vállalat ügyvezető igazgatója.

 

Rauch műtrágyaszóró
Az AERO-t olyan vállalkozások számára tervezték, ahol a maximális pontosság, a kiemelkedő költséghatékonyság és a nagy teljesítmény a legfontosabb

 

Az új AERO-val még az is lehetséges, hogy a munkaszélesség minden egyes szakaszán más-más mennyiségű műtrágyát juttasson ki, így kis területeken is változtatható a kijuttatott mennyiség, ami a változó dózisarányú műtrágyakijuttatást magasabb szintre emeli. Az AERO előnyei:

  • Nagy pontosságú szórás, még kevert vagy olyan műtrágyák esetében is, amelyek nem repülnek jól, mint például az SSA vagy a karbamid.
  • A pontos szórás a határvonalak mentén azt jelenti, hogy a műtrágya az utolsó sorba is eljut, anélkül, hogy útközben veszteségek keletkeznének.
  • Rugalmasabb időkeret a használathoz – az AERO még szeles körülmények között is pontosan dolgozik.
  • A műtrágya a precíz oldalirányú elosztásnak köszönhetően hatékonyan szóródik szét, a területek között szinte soha nincs átfedés, ideális a csatlakozás a fordulóknál. A tervek szerint az értékesítés és a sorozatgyártás 2022 őszén kezdődik. Első lépésben 27 m, 28 m és 30 m munkaszélességű gépek készülnek, majd 18 m, 21 m és 24 m-es változatok következnek.

 

A DEEPOT 25.1 ÚJ TRÁGYÁZÁSI MÓDSZERT VEZET BE, A MÉLYTRÁGYÁZÁST

A DeePot 25.1 mélytrágyázó gépek új megoldásokat kínálnak a környezetbarát trágyázás terén. A kukorica- és zöldségtermesztő gazdaságok számára a növénytáplálás fenntarthatóbb módszerét ígérik. A műtrágya mélyen történő elhelyezése lehetővé teszi, hogy a kukorica gyökerei lényegesen nagyobb mélységbe nőjenek, és több gyökértömeget képezzenek.

 

Rauch mélytrágyázó
A DeePot 25.1 mélytrágyázó gépek új megoldásokat kínálnak a környezetbaráttrágyázás terén

 

A DeePot 25.1 mélytrágyázással az éghajlat szempontjából fontos kibocsátások (ammónia és dinitrogén-oxid) 90%-kal csökkennek a felszíni kijuttatáshoz képest.

A szükséges nitrogén mennyisége 20%-kal csökken, ami hatéves átlagban 3-5%-os többlethozamot eredményez. A műtrágya mélyre történő elhelyezése miatt a műtrágyaszemcséket nem tudja kimosni a heves esőzés sem. A hosszabb száraz időszakok alatt a mélyen elhelyezett műtrágyával trágyázott kukoricaállományok a mélyen elhelyezkedő gyökérzetük miatt 3 héttel tovább maradnak aktívak, mint a hagyományos felszíni kijuttatás esetén. A csöves műtrágya-kijuttatófej minimálisra csökkenti a műtrágya talajjal való érintkezési felületét, így a nitrátok nem kívánt tápanyag-kimosódása megakadályozható.

A befecskendező csoroszlyák extra vékony kialakítása finoman és sebészi pontossággal nyitja meg a talajt. A speciális rugók és nyomógörgők biztosítják a barázdák légmentes lezárását, ami teljesen megakadályozza, hogy a műtrágya érintkezzen a légkörrel. A DeePot mélyre juttatott műtrágyázás a mélybe juttatás ellenére megőrzi a talaj természetes szerkezetét.

A RAUCH mélytrágyázást jelenleg az egyik leghatékonyabb növénytáplálási módszernek tartják, mivel már most megfelel a jövő olyan követelményeinek, mint a műtrágyázás hatékonyságának növelése, a környezet és a vizek védelme, valamint a terméshozam biztosítása a szárazság idején.

 

AXENT 100.1, KÉTFÉLE SZÓRÓMODULLAL

A gazdaságosság és a művelet sikere attól függ, hogy a gazda teljes mértékben kihasználja-e a termőterületek terméspotenciálját. Az AXENT 100.1 egy igazi multitalentum, amelyet kétféle szórómodullal is használhatnak.

Az AXIS PowerPack lehetővé teszi a granulált vagy pelletált műtrágyák rendkívül pontos szórását, a LIME PowerPacket pedig kifejezetten nedves mész és száraz szerves trágyák kijuttatásához fejlesztették ki. Mindkét rendszer gyorsan átalakítható ugyanazon a járművön történő használatra, a megbízható gyorscsatlakozó lehetővé teszi a szórómodul néhány perc alatt történő cseréjét. Csökkentik a költségeket és értékes időt takarítanak meg az ásványi vagy szerves trágya kijuttatásakor.

A hidraulikusan hajtott szórómodul nagy pontosságú szórást biztosít az egyenletes, igény szerinti műtrágyaelosztás érdekében, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a termőterületből.

Az EMC nevű egyedülálló, teljesen automatikus, elektronikus adagolórendszer lehetővé teszi a bal és a jobb adagolólemez független vezérlését. A két robusztus, nagy átmérőjű precíziós szórótárcsa nagy szórási teljesítményt tesz lehetővé, még nagy haladási sebességnél is. A LIME PowerPack a beépített, mechanikus kiszórásipont-beállítással a szórandó anyaghoz és az akár 15 m-es munkaszélességhez igazítható.

 

Jól átgondolt kialakítás

A CDA-rendszer új mércét állít fel az igényes gyakorlati alkalmazásokban. Legyen szó műtrágyáról, biopelletről, normál vagy késői trágyázásról, az AXIS PowerPack minden alkalmazásnál meggyőző, biztonságos és pontos szórásképet nyújt. Az AXIS PowerPack segítségével a szóráskép kényelmesen és teljesen automatikusan állítható be.

A hidraulikusan hajtott szórómodul nagy pontosságú szórást biztosít az egyenletes, igény szerinti műtrágyaelosztás érdekében, amely lehetővé teszi, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a termőterületből.

 

SpeedServo

A SpeedServo-k, az egyedülálló turbó-gyors szervomotorok nagyon gyors reakcióidővel rendelkeznek a hatékonyabb adagolás és elosztás érdekében.

Az egyedülálló CDA szórási technológiával az AXENT kivételes minőségű szórásképet biztosít. Különleges hatékonyságot biztosít a nagy sebességű szórással, könnyű kezelhetőséggel.

Még akkor is, ha a munkákat gyorsan kell elvégezni, a pontosság nem szenvedhet csorbát. Még rendkívül nagy, 20 km/h feletti haladási sebességnél és nagy munkaszélességnél is megmarad a kiváló AXIS szórási pontosság. Az AXIS GranuSafe rendszer már a szórás kezdetétől fogva kíméletes a műtrágyaszemcsékhez. A törött szemek és a por előfordulása aktívan minimalizálódik. A pontos szórási tulajdonságok még érzékeny szóróanyag esetén is megmaradnak.

 

Innovatív radartechnológiával

Az AXMAT duo rendszere nagy felbontásban elemzi a terjedési mintázatot. Ezt a szórótárcsák körül elhelyezett 54 radarérzékelő és egy intelligens szoftver segítségével éri el. Ez azonnal a megfelelő értékekre szabályoz, ha a műtrágya-szemcseméret, a talaj lejtése, a szórólapát állapota vagy más változások befolyásolják aszórásképet.

Az AXMAT duo széles alkalmazási lehetőségekkel rendelkezik a műtrágya-granulátumok esetében, és csak akkor éri el a határait, amikor a műtrágya minősége, az időjárási körülmények vagy a szórótárcsák miatt nem lehet értelmesen dolgozni.

 

Axent műtrágyaszóró
Az AXENT 100.1 egy igazi multitalentum

 

A rendszer különösen akkor hatékony, ha az egyes területekre specifikusan létrehozott alkalmazási térképekkel együtt használják, és lehetővé teszi a felhasználandó mennyiségek pontos meghatározását.

Mindig és mindenhol a lehető legpontosabb szóráskép – mindez teljesen automatikusan. Az innovatív automatikus rendszer másodpercek alatt reagál olyan külső hatásokra, amelyeket a felhasználó talán észre sem vesz.

 

A precíziós szórófej

A RAUCH-nál a precizitás a meszezés során is prioritást élvez. Különösen a GPS-en keresztül történő részleges területi meszezésnél döntő fontosságú az alacsony, 500 kg/ha-tól egészen 9 000 kg/ha-ig terjedő széles kiöntési spektrum. A mennyiségszabályozás nem járókerékről súrlódással hajtott dörzskerékkel, hanem a jármű sebességvezérelt elektronikájával történik. A maradékmennyiség-skála megkönnyíti a helyes kijuttatási mennyiség ellenőrzését és az ISOBUS-on keresztül történő dokumentálását. Az AXENT még meszezéskor is automatikusan be- és kikapcsol a szakaszvezérléssel a GPS-en keresztül, a táblavégeken.

 

Szerző: Fodor Mihály