fbpx

Hoppá, már Afrikában is megjelent a magyar traktor!

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 13.

Először 50 hektár telepítésében vesz részt a Bács-Kiskun megyei gépészmérnök-cégvezető által a Dutra alapjain épített új magyar erőgép.

 

Renner Tamás
Renner Tamás/Facebook

 

Kitalálta, megépítette, bizonyította

Harminc év után ismét magyar építésű traktort fejlesztett a hazai agrárgépszakma – adta hírül elsőként az Agrárágazat 2016 tavaszán. A Dutra hagyományaira épülő, korszerű, 50-80 lóerős hazai típus próbaüzemét 2018-ban végezték, s azóta egyre nő az érdeklődés vagány és egyedi formavilágú jánoshalmi traktorok iránt. Az első tapasztalatok szerint nemcsak kertészetekben, szántóföldi növénytermesztésben és önkormányzatok kommunális feladatainak elvégzésében jelenthetnek jó megoldást, hanem erdészeti munkálatok során is. A tervező, a fiatal Renner Tamás kezdettől takarékos üzemeltetésű, könnyebben kezelhető-javítható, egyszerű felszereltségű erőgéptípust képzelt el. A legendás Dutra hagyományaira építve az 50 és 80 LE-s Renner-traktorok négy azonos méretű keréken haladnak, homokos, laza talajokon 10 százalékkal jobb hatásfokot produkálnak, és Kubota-motorok hajtják. A fejlesztő anno azt mondta lapunknak: felemelő érzés, hogy bebizonyíthattuk, mi mindenre képes saját erejéből a magyar mérnök és szakmunkás.

 

Erdőtelepítésben Afrikában

Friss Facebook-bejegyzésében most megerősítette: érdemes mérnöknek lenni, hiszen bár 2 hónapba telt az út, az egyik Renner-traktor megérkezett Kelet-Afrika térségébe, a Madagaszkár keleti partjain fekvő Toamasina kikötőjébe. Ott Benyovszky Móric emlékére állami ünnepséget rendeznek, majd megkezdődik a szakmai munka is. Elsőként 50 ha erdő telepítésében vesz részt a hazai fejlesztésű erőgép, majd folytatódik és a malgasziak oktatásával, s labor létrehozásával.

 

Legendásak

Mind a legendás Dutra újragondolása, mind természetesen Benyovszky Móric méltó a megemlékezésre. A 18. századi nagy utazó sorsa részben Madagaszkár szigetéhez is kötődik, ahol francia megbízásból 1774-ben megalapította a Louisbourg nevű települést, s rövid ideig királynak is megtették a helyiek. Mária Terézia 1778-ban magyar grófi rangot adományozott számára.