fbpx

Speciális gépkombináció a LEMKEN Heliodor rövidtárcsához

Írta: Fodor Mihály - 2021 december 12.

A LEMKEN Heliodor kompakt rövidtárcsa hamarosan kombinálható lesz egy precíziós hígtrágyaszóróval.

2022 márciusától a LEMKEN Heliodor kompakt rövidtárcsa a Vogelsang DosiMat DMX precíziós hígtrágyaszóró csatlakoztatására alkalmas előkészítő készlettel lesz kapható. A két bevált munkagép így létrejövő erőteljes kombinációja ideális a folyékony szerves trágyák, például a hígtrágya precíz, kis veszteségű szórására és bedolgozására.

 

Lemken
LEMKEN Heliodor kompakt rövidtárcsa DosiMat precíziós hígtrágyaszóróval

 

A Heliodor jó alapot nyújt ehhez a fajta alkalmazáshoz, mivel kompakt és kis vonóerő-igényű, ezért csak kis plusz igénybevételt jelent a traktor emelő- és vonóereje számára. A DosiMat DMX híres nagyon egyenletes kereszt- és hosszirányú eloszlásáról, amely még rendkívül alacsony és rendkívül magas kijuttatási mennyiségeknél is következetesen fennmarad.

A két munkagép együttműködése nagyon egyszerű: a hígtrágyát felülről adagolják a DosiMatba, a készülék belsejében a vágókésekkel felszerelt, áramlásoptimalizált rotor homogenizálja, majd az egyedi kivezetőcsövekbe juttatják. A szilárd részek és az idegen anyagok megbízhatóan aprítódnak a folyamat során – ez lehetővé teszi a kívánt pontos eloszlást, és segít elkerülni a zavaró dugulásokat. A hígtrágya ezután tömlőkön keresztül a Heliodor első tárcsasor mögötti területre jut, ahol a talajba injektálódik, és a második tárcsasor és a tömörítőhenger azonnal, késedelem nélkül beépíti.

 

Lemken
LEMKEN Heliodor DosiMat precíziós hígtrágyaszóróval

 

A gazdaságosság szempontjából a Heliodor/DosiMat duó pontosan megfelel a jelenlegi trendeknek; az ásványi műtrágyák árának emelkedésével sok gazdálkodó szeretné hasznosítani a hígtrágyában tárolt tápanyagokat. Ez a pontos kijuttatással és azonnali bedolgozással érhető el, miközben a nitrogénveszteséget minimalizálják, így az eljárás nemcsak rendkívül gazdaságos, hanem a vízvédelmi követelményeknek is megfelel.