fbpx

Zoológus helyett az egyik nagy mezőgép-forgalmazó vezetője

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 március 22.

Tulajdonosi szemlélettel képviseli a céget

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója 30 éve a cég emblematikus alakja. Sok beszélgetésen túl vagyunk már vele, de a mostani portré kapcsán több, eddig ismeretlen momentum is előkerült. A megismert sok kis színes történetből sajnos helyhiány miatt nem is kerülhetett be mind…

Pintér Zsolt

SZELÍD ÉDESANYAI TERELGETÉSEK…

– A mezőgazdasági gépek világához gyermekkori a kötődése?

– Szerintem olyat fogok mondani, amire senki sem számít – alapvetően zoológusnak készültem. 20 kilométerre Pécstől, egy kis baranyai faluban laktam, és hét-nyolc éves koromban külön biológiaórákra jártam a pécsi állatkertbe. Aztán jött édesanyám, aki finoman felvetette, hogy miért nem megyek el egy szakközépiskolába? Lenne egy jó szakmám, a biztonság kedvéért, és utána még mindig nyugodtan lehetek zoológus. Megfogadtam a tanácsát, és Pécs egyik legerősebb iskolájába, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolába jelentkeztem. Soha semmi közöm nem volt a „vashoz”, a hegesztéshez, de kiváló tanáraimnak köszönhetően megszerettem a szerkezetlakatos, ív- és lánghegesztő szakmát! Csak érdekességként: az osztályból most is hárman dolgozunk az AXIÁL Kft.-nél, Trunk Mihály a CLAAS üzletág-igazgatója lett, Tóth Csaba pedig Pécsen CLAAS-üzletkötő. Mindhárman imádtuk a hegesztőszakmát!

– Ez tényleg érdekes két kanyar a történetben! Hogyan folytatódott a szakmai útkeresés?

– Nem is akartam továbbtanulni, „maszek” szerettem volna lenni, édesapám már bele is törődött ebbe, el is kezdte vásárolni a kisebb gépeket a cél érdekében. Ekkor megint jött édesanyám finom terelgetése… Mondta, hogy nincs semmilyen elvárás felém, de mivel ők mindketten gazdászok voltak Gödöllőn, szerinte jó lenne, ha én is elvégezném az egyetemet. Jó buli lesz – mondta –, és jó kapcsolatokat fogok szerezni az évek során, amik később még jól jöhetnek. Megint megfogadtam a tanácsát, de olyan nagyon erősen nem készültem a felvételire. Szakirányból felvételizni csak én mentem, így sejtettem, hogy a kérdéseket miattam nem fogják összekeverni, így a tételekből az első 10 a hegesztésről szólt. Jól gondolkodtam, sikerült ezek közé beválasztanom, és a hegesztésről nem tudtam nem beszélni – simán felvettek. Az egyetemen is kiváló tanáraim voltak, mindig felnéztem rájuk. A személyük miatt is jó volt tanulni, komoly motivációt jelentettek. Szép öt év volt, sok barátot szereztem, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot. 1987-ben, az egyetemi évek alatt már megnősültem, így a tanulás mellett dolgoznom kellett folyamatosan – volt, hogy gyerekeket tanítottam, voltam éjjeliőr, az egyetem birkáit etettem, fejtem naponta.

– A zoológus álmokból egyébként megmaradt valami?

– Persze, a beledi gazdaságban napi szinten szarvasmarhát tenyésztek… Ráadásul így az állattartás nehéziparát választottam. 2003 óta a beledi telep kapcsán közelebb kerültem a szarvasmarhákhoz, de például az egyetemi évek után Barcson sertéshizlalással foglalkoztam, emellett a baromfi tartáshoz is volt közöm. Az egzotikumból csak annyi maradt, hogy kétszer voltam Afrikában vadászni…

– Van egy kis tanyám, ahol szoktam dolgozgatni, sok év után nemrég vettem kezembe az eszközt, és örömmel tapasztaltam, hogy még ma is jól megy! Rengeteget hegesztettem, óriási rutint szereztem. A katonaidő alatt például a Mecsekben egy átjátszóállomáson egy minősített hegesztő katonatársammal ketten hegesztettük az egész telepen a szükséges dolgokat. Rengeteget tanultam tőle is.

MIT IS JELENT A BV?

– Egyetem után hol helyezkedett el?

– 1990-ben végeztem, augusztus elsején már dolgoztam is a barcsi Vörös Csillag Tsz-ben. 1993-ban családi okok miatt Pécs mellé költöztünk, munkát kerestem. Olvastam, hogy BV-intézetbe műszaki végzettséggel rendelkező gazdasági igazgatót kerestek. Fiatal voltam, fogalmam sem volt arról, mit jelent a BV rövidítés… Reggel mentem a megbeszélésre, a megjelölt címen láttam a feliratot: Büntetés-végrehajtás… Egyébként nagyon korrektül fogadtak, azonnal fel is vettek, hétfőn már indulhattam is egy közbeszerzési tárgyalásra. A műszaki végzettség azért kellett, mert egy teljes tetőszerkezet, biztonsági rendszer és teljes átalakítás folyt a börtönnél, ennek a koordinálása volt a feladatom. Három hónap alatt mindent elsajátítottam, de egy idő után láttam, hogy ennél a kényelmes lehetőségnél azért valami erősebbre vágyok…

A Pécsi Agroker keresett meg, és pontosan fél pénzért átmentem dolgozni oda, újra az igazi szakmámba. Nagyon motivált az új hely, szerettem ott dolgozni, de aztán ért ott egy olyan csalódás, ami miatt azonnal tovább akartam lépni. Ekkor megkerestem Harsányi Zsoltot, akivel Baján már a katonaévek alatt, később pedig az egyetemen is jól ismertük egymást, és korábban többször próbált hívni az Axiálhoz. Így 1993. december 19-én, vasárnap este megjelentem Zsoltnál, hogy áll-e még az ajánlata. Fél óra alatt megegyeztünk, kezembe nyomott 150 000 Ft-ot, hogy kellene csinálni Pécsen egy boltot. 1994. január 11-én kinyitottunk. Szilveszter napján még hordtuk az alkatrészt, töltöttük a polcokat – ezeket egyébként kivétel nélkül kollégáimmal magunk hegesztettük!

Pintér Zsolt
Az AXIÁL Kft. életében az első nagyon komoly lépés a CLAAS-forgalmazói szerződés volt

MINTHA SAJÁT GYERMEK LENNE

– Milyen posztokat töltött be az Axiálnál?

– Alkatrészüzletág-vezetőként kezdtem, sokan ott nevelkedtek mellettem, akik ma vezető pozícióban vannak különböző területeken. 1993 óta dolgozunk együtt, 1995-ben volt először, hogy elkészítettük az első írott tervünket az alkatrészeladásokhoz. Amikor megterveztem az előző év forgalmának a háromszorosát, akkor Bátyity Antal kollégám, aki azóta is a cég alkalmazottja, csak annyit mondott, hogy főnök, nem akarlak megsérteni, de nem vagy normális… Azonban a tervet később kicsit felül is teljesítettük! 1996-ban kétszeres bevételt terveztem, akkor már elhitték egyből, hogy meg lehet csinálni.

2005 decemberében lettem cégvezető, majd utána januárban már ügyvezetőként dolgoztam. Ott történt a cég életében egy nagy átszervezés, ami már a nevemhez köthető. Sok embernek testhezállóbb feladatot adtam, mint amit előtte végzett. Fontos, hogy bármilyen változtatást vittem végig a cég életében, azt mindig előre megbeszéltem az érintettekkel. Az alkatrészüzletágban olyan mértékben együtt tudtunk dolgozni Mezőfi Gáborral és Koszorús Gáborral, hogy 2 óra alatt átadtam nekik az egész üzletágat, és ugyanúgy szépen ment minden tovább!

– Mikor érezte először azt, hogy ez a cég nagyot fog futni ezen a piacon?

– A nagy ugrás egyértelműen a CLAAS-szerződéssel adódott. Nagy értékű, jó minőségű, elismert gépeket értékesíthettünk.

– Sokan azt mondják, hogy hétévente érdemes céget váltani, hogy az ember új kihívásokkal találkozzon, felfrissüljön a tudása, motivációja. 30 év itt töltött munka után mit gondol erről?

– Nagyon egyszerű: én a saját gyermekemnek tekintem a céget, és az ember a saját gyermekének a nevelésébe nem fásul bele. Hiába nem vagyok tulajdonos, mindig komplex, tulajdonosi szemlélettel képviselem a céget. Soha nem a pénz motivált, hiába kaptam az elmúlt években más helyekről is komoly, megtisztelő megkereséseket, az Axiált nem hagyom el.

NEHÉZ ÉV LESZ 2024

– Az elmúlt 30 év hozott komoly eredményeket és jelentős kihívásokat is a mezőgépágazatban. A gépgyárak mennyire tudják elfogadni, hogy – legalábbis az első félévben biztosan – kisebb készletek is elegendőek a magyar piacon?

– Ebben Harsányi Zsolt és az üzletág-igazgatóink mindig profi tárgyalók voltak. A saját érdekeinket is védeni kell, emellett a képviselt gyártóknak is az az érdeke, hogy működni tudjunk. A partnercégek tudják, hogy ha látjuk a mozdulást a piacon, akkor le fogjuk hívni a készleteket. Ez most egy nehéz év, amit közösen kell átvészelnünk. Arra is oda kell figyelni, hogy a két évnél régebben gyártott gépeket nem lehet betenni a pályázatokba, tehát nagyon nem mindegy, milyen a készlet összetétele. Nekünk az az érdekünk, hogy ezen a maximumidőn belül megforgassuk a készletet.

– Muszáj beszélnünk a Fendttel való kapcsolat végéről: mégiscsak egy vezérgép került ki a portfólióból, pár kolléga is átigazolt az új forgalmazóhoz. Hogy tekint erre a változásra?

– Kicsit lépjünk vissza időben a CLAAS gépek forgalmazásának a kezdetéhez. Amikor ott aláírtuk a szerződést, még 2000-ben, akkor az üzletkötők, szervizesek és szerelők közül sok „vetésizöld-vérű” kolléga jött át hozzánk. Többen azt mondták, hogy akárki forgalmazza is a gépet, ők erre a márkára esküsznek, ezzel szeretnének foglalkozni. Ez történik most a Fendtnél is, csak a másik irányba. Sajnáljuk, hogy néhány 2002 óta Fendttel foglalkozó kolléga már nem minket erősít, de van ilyen – ahhoz képest, hogy hány kollégát tartottunk számon, kevesen mentek el, az értékesítők közül pedig senki. Ez utóbbi szerintem nagy eredmény! Mi 3500 Fendt gépet adtunk el az elmúlt években. Mindenki, aki már Fendt-tulajdonos, az joggal várja el, hogy vagy nálunk, vagy az új helyen kifogástalanul kiszolgálják. Mi mindenesetre teljes hátteret tudunk számukra biztosítani.

telephely
Az AXIÁL Kft. bajai központja madártávlatból: felkészülten várják a vásárlókat

A PRECÍZIÓS PÁLYÁZAT BUKTATÓI

– Az elmúlt évek egyik felkapott kifejezése a „precíziós gazdálkodás”. Mit látni a felhasználók felkészültsége tekintetében? Ki tudják-e használni az ebben rejlő lehetőségeket? Mennyire felkészült az AXIÁL Kft. mind technikai, mind agronómiai téren?

– Egész délután erről tárgyaltunk a kollégákkal… Azt gondolom, hogy a precíziós gazdálkodás adta lehetőségre szüksége van a magyar mezőgazdaságnak ahhoz, hogy a versenyképessége megfelelő legyen. A 2021-ben kiírt, erre vonatkozó támogatás a 7%-os szolgáltatási szinttel nem biztos, hogy a megfelelő eredményt adta. Egyirányú utcákba terelődtek a partnerek, amire nem voltak feltétlenül felkészülve. Sokszor a birtokrendszer sem segít ebben: az osztatlan közös tulajdonoknál, ha nem saját tulajdonú a föld, lejárhat a földbérlet, újra kell kötni… Van ebben saját tapasztalatom is. Vas megyében 5 éve megszüntették az osztatlan közös tulajdonokat. Mi a kombájnokban már akkor hozamtérképezést használtunk, aztán sajnos az osztatlanok megszüntetésével ezek a táblák feldarabolódtak.

Addig 6 méteres vetőgéppel vetettük a gabonát, így az utána kialakult nadrágszíjparcellán már csak 3 méteres függesztettel tudtunk dolgozni. A másik negatívum ugyanitt, hogy abba kellett hagynunk a repcetermesztést, amit pedig nagyon szerettünk. Korábban 4-500 hektáron is termeltünk ebből a növényből, a vetésforgót betartva; szerettük egy blokkban tartani. Most a nadrágszíjparcellákon, ahol a szomszéd lehet, hogy egész más növényt termesztett, egyszerűen nem lehetett megoldani a növényvédelmet. Ezt a két példát csak azért mondom, hogy soktényezős a sikeres gazdálkodás és a sikeres technikai, technológiai fejlesztés, annak jóval több buktatója van, mint elsőre gondolnánk. Visszatérve a kérdésre, az Axiál Kft. nagyon igyekezett agronómiailag és műszakilag is felkészülni a pályázatra – talajmintavételek, bevizsgálás, megfelelő időben rendelkezésre álló eredmények, differenciált tápanyag-visszapótlási lehetőség stb. Meg kellett tanulnunk, tanítanunk a talajminta-vételezés és a hozamtérkép alapján meghatározott zónázás kialakítását. Elkészítettük a differenciált kijuttatási térképeket, amit az általunk készített MaxiMap programmal üzembiztosan meg tudtunk oldani. A Trimble-rendszerével az agronómiai szolgáltatásokat összefogtuk. Az nagy kérdés, hogy 3-4 év múlva mi fog az igényből megmaradni, ha nem lesz a pályázathoz kapcsolódóan kötelező ez a fajta szemlélet a gazdáknál. Plusz költségnek fogják fel vagy nagyon jó lehetőségnek?

A precíziós gazdálkodás nem egy év alatt mutatja meg, mik az igazi hasznai. Ebben hinni kell, következetesen, pontosan kell haladni az úton, figyelni, hogy a feldolgozandó adatok helyesek legyenek. Ha azok, akkor tud belőlük helyes döntéseket hozni a szakember.

– Mi az, ami most az ön számára vezetőként a legnagyobb kihívás? Mit vár 2024-től?

– Nyitottak vagyunk a meglévő termékek mellé újak beillesztésére, hogy a forgalmunk kiegyensúlyozott legyen, már csak amiatt is, hogy a jól képzett szakembereinket meg tudjuk tartani. Ez a „szürkeállomány” nagyon komoly erőt jelent, ezért fontos ez a feladat!

Nagyon sok pályázatot ígérnek erre az évre, tervezett időpontok vannak, két ATK-s pályázat lesz ezek közül a leggyorsabb. A kis ATK-ban gépvásárlásra lesz lehetőség, a nagynál építéssel együttjáró beruházás várható. Egyelőre ez az, ami biztosnak tűnik, a kertészeti és a precíziós pályázatok az év második felében kerülhetnek sorra. Egyelőre kicsivel az eddigi elvárások felett van a forgalmunk, úgy gondolom, hogy azért jobb évünk lesz, mint azt jósoltuk korábban. Motivált és erős csapatunk van, bízom a munkatársaimban!

Fodor Mihály