fbpx

Kevesebb kombájn mutatkozott be idén a hazai szakkiállításon

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 27.

A forgalmazók a megszokottól jóval kevesebb gabonabetakarítógépet hoztak el a szakmai rendezvényre, és a kiállított szériákkal is leginkább csak a legnagyobb gabonatermesztő gazdaságokat célozták meg.

A John Deere széles kombájnkínálatából mindössze csak az „S” széria képviseltette magát. A rotoros cséplőrendszerű betakarítógép, mely flexibilis vágószerkezű vágóasztallal van összekapcsolva. Ennél a cséplési technológiánál nincs cséplődob, a változó anyagáramú kúpos rotor végzi a kíméletes cséplést és magleválasztást. A gép aktív hozammérő rendszerrel is felszerelhető, melynek segítségével valós és kalibrálástól mentes hozamtérképet készíthetünk.

A John Deere S770i rotoros kombájn a kiállítás „F” csarnokában

Az ICA2 Interaktív kombájnbeállító rendszer 2 db kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban, illetve a magfelhordóban áramló anyag összetételét és ezek ismeretében automatikusan tudja a gépbeállítást finomhangolni. A Prodrive váltó mechanikus fokozatok közötti terhelés alatt kapcsolást tesz lehetővé. Ennek eredményeképpen mindig elegendő nyomaték áll rendelkezésre akár nedves, felázott talajkörülmények között is. Az elakadás veszélyét pedig az automata differenciálzár, valamint összkerékhajtás csökkenti.

A New Holland CR 8.90 Revelation Twin Rotor kombájn

A másik kiállított kombájncsalád, a dupla rotoros, New Holland CR széria volt. A betakarítógép számtalan innovatív fejlesztéssel vértezték fel úgy, mint az új Dynamic Flow ControlTM távállítású rotorbefedő-lemezek, az automata rotorkosár-visszaállítás, az átdolgozott Dynamic Feed RollTM beadagoló technológia, az új szabadalmaztatott Opti-Spread™ Plus szuper széles terítőrendszer. A legújabb CR modellekben megtaláljuk a New Holland olyan fejlesztéseit, mint a Twin PitchTM rotorok, DFRTM beadagoló dob, SmartTraxTM gumihevederek akár TerraglideTM hidraulikus csillapítással.

Az APS SYNFLOW WALKER cséplőrendszerrel szerelt LEXION 6000 sorozat egyik tagja

Igazi újdonságot kombájnok tekintetében a CLAAS-tól láthattunk az új LEXION széria bemutatkozásával. A CLAAS LEXION 8000-es és 6000-es sorozatot egy-egy modell képviselte. A LEXION 6000 sorozatú modellekben megtalálható APS SYNFLOW WALKER-t, a hannoveri Agritechnica kiállítás termékversenyén ezüstéremmel, itthon pedig nemzetközi termékfejlesztési különdíjjal ismerték el. Ez az innovatív cséplőszerkezet egy 450 mm átmérőjű gyorsítódobot, egy tíz verőléces, 755 mm átmérőjű cséplődobot és egy 600 mm átmérőjű kiegészítő leválasztódobot tartalmaz, az utóverő dob előtt. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. A szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2.

A MASSEY FERGUSON IDEAL kombájn, megjelenésével ismét elkápráztatott mindenkit.

A Massey Ferguson IDEAL kombájn ismét elkápráztatta a megjelenésével a vásár nagyközönségét. Az 538 lóerős IDEAL 8T kombájn a tavalyi szezonban már a hazai gabonatáblákon is teljesített, 13,6 liter/hektár volt az 538 LE-s kombájn fogyasztása 5,2 hektár/óra átlagteljesítmény mellett. A három tagból álló IDEAL család középső tagja kétrotoros technológiával, amely a piacon kiemelkedő 2 m hosszúságú rostafelülettel rendelkezik. Magtartálya piacvezető kapacitású, 17.100 literes, másodpercenkénti 210 l/s ürítési teljesítménnyel. A maximális vonulási sebessége 40 km/h. A 12,4 literes, 538 LE teljesítményű, M.A.N. dízelmotor szolgáltatja a meghajtást. A vezetőfülkét, hatalmas, hangszigetelt üvegfelület, hatékony klíma, prémium ülés és RTK pontosságú automata kormányzás jellemzi.

Farkas Imre