fbpx

Több újdonságot is bemutatott a KITE Zrt. Hódmezővásárhelyen

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 05.

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakkiállítással párhuzamosan a KITE Zrt. bemutatta a szaksajtó számára a telephelyén kiállított gépeit és munkaeszközeit, amelyek között több újdonság is szerepelt.

JD S700-AS KOMBÁJNSOROZAT

­„Az automata kombájn”

A sajtó képviselőit Kiss Sándor, a KITE Zrt. gépkereskedelmi üzletág, szántóföldi gépértékesítési igazgatója vezette körbe. A szakember megjegyezte, hogy itt természetesen a szálastakarmányozás és állattartás gépeire és munkaeszközeire fókuszáltak, miközben a szántóföldi technológia számára kínált teljes körű megoldásaikból is ízelítőt kívántak adni.

Az S700 sorozatú kombájn hazánkban először az idei AGROmashEXPO-n mutatkozott be. „Az automata kombájn” elnevezésű betakarítógép méltán nyerte el a nevét, hiszen olyan intelligens megoldások és innovációk sora kapott helyet a gépen, amelyek tovább fokozzák a betakarítási teljesítményt, a hatékonyságot és a gazdaságos üzemelést. A sorozat jellegzetessége az intelligens gépvezérlés és gépszabályozás; ez annak a kétkamerás rendszernek köszönhető, amely lehetővé teszi a szemminőség, a szemveszteség, illetve a kalászvisszahordóban látható anyagminőség automatikus beállítását.

Az S700 modelljei az egyrotoros technológiát képviselik, amely a legnagyobb teljesítmény elérésére képes.

JOHN DEERE 8000-ES ÖNJÁRÓ SZECSKÁZÓ

­a kiváló takarmányminőség nagy aratási teljesítménnyel párosul

A John Deere 8000-es önjáró szecskázó sorozatból az 540 lóerős, 8400-as típust tekinthették meg az érdeklődők sorfüggetlen kukorica, valamint rendfelszedő adapterrel.

A John Deere 8000-es önjáró szecskázó sorozatának jellegzetessége, hogy szemroppantás tekintetében a John Deere a legszélesebb portfólióval rendelkezik a piacon: hengeres és tárcsás szemroppantó is elérhető a szecskázókban. Ez azért is fontos, hiszen napjainkban kiemelkedő jelentőségű a szemroppantás minősége.

A 8000-es John Deere önjáró silózó bármilyen kihívásra megfelelő választ ad, legyen szó a teljesítmény nagyságáról vagy a tökéletes szemroppantásról.

A 8000-es JD kidobó torony felszerelhető HarvestLab rendszerrel, ami valós időben képes mérni a betakarított termény beltartalmi értékét, amit térképre is helyez. Ezzel a megoldással táblán belül is látható, hogy milyen értékű takarmányt takarítunk be: a HarvestLab a fajtakiválasztásnál és a területei összehasonlításánál egyaránt a gazdálkodó segítségére lehet.

A 8000-es önjáró szecskázó felszerelhető különféle automata rendszerekkel, mint az automata kormányzás, vagy az automata kocsitöltő rendszer, aminek segítségével a gépkezelő egy kamera segítségével, automata módban töltheti meg a szállítójárművet.

JD V400-AS VÁLTOZÓKAMRÁS BÁLÁZÓK A TÖKÉLETES BÁLÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ

A KITE Zrt. a John Deere vadonatúj változókamrás bálázósorozatát, a V400ast is bemutatta. A fixkamrás S400-as és a változókamrás V400-as sorozatoknak köszönhetően a JD a kis- és nagygazdaságok számára egyaránt kínálhat ideális választást bálázók tekintetében is.

A V400-as változókamrás bálázók három kategóriában készülnek. Az alapfelszereltségű G modellek főként a kis és közepes méretű gazdaságok számára készülnek. Az M jelű modellek a közepes és nagy gazdaságok számára ajánlottak, míg az R modellek kifejezetten a prémium kategóriás, nagy teljesítményre törekvő gazdaságok munkaeszköze.

Az új sorozatú, V400-as változókamrás bálázókat integrált csigás rotorral építi a gyártó, ami a John Deere által szabadalmaztatott műszaki megoldás. Az integrált csigás továbbítórotor nagyobb munkasebességet, ezáltal nagyobb teljesítményt tesz lehetővé: a bála is egyenletesebb tömörségű, mert az anyag tökéletesen kiegyenlítetten továbbítódik a bálakamra felé.

Az R sorozatot kettő végtelenített hevederrel szereli a gyártó, aminek eredménye az egyedülálló tömörségű bála. Az R modellek emellett gyors bálaürítő rendszerrel is felszereltek, így csupán 5 másodperc alatt képesek a kész bálát a tarlóra tenni, amivel akár napi 1-1,5 óra időt takaríthatunk meg.

SIP – SZÁLASTAKARMÁNYOZÁSI FELADATOKHOZ

A kiállított szálastakarmányozási gépek között az érdeklődők a SIP munkaeszközöket is megtekinthették. A szlovéniai mezőgazdasági gépgyár korszerű technikával és technológiával készíti elsősorban szálastakarmány-betakarító gépeit – kasza, rendterítő és rendképző –, de választékukban a szervestrágya-szórók és csőtörő-fosztó gépek is megtalálhatók. A SIP szársértős és szársértő nélküli kivitelben egyaránt kínálja termékeit.

JOHN DEERE 1775NT CCS SZEMENKÉNTI VETŐGÉP

­amikor a nagy teljesítmény és a pontos vetés találkozik

Kiss Sándor a 12 soros JD 1775NT CCS szemenkénti vetőgépre is felhívta a figyelmet. A CCS központi magtartállyal felszerelt 1775NT CCS kifejezetten a nagygazdaságok munkaeszköze. A 2400 literes tartályának köszönhetően naponta mindössze 2-3 alkalommal elegendő feltölteni, még az egész napi munka során is.

A 1775NT CCS-t elektromos meghajtással szereli a gyártó – tehát változó tőszámú vetésre is képes –, emellett fontos megemlíteni, hogy a vetőgép változó talajnyomású vetésre is alkalmas, mivel minden vetőelemnél található egy pneumatikus rugó: ennek segítségével a talajnyomás a traktor fülkéjéből fokozatmentesen, elektromosan állítható.

A magadagoló után egy kefés vetőmag-továbbító rendszer található, amely rendkívül pontos vetőmag-lehelyezést biztosít. A robusztus, 7000 kg tömegű alapgép a pontos vetési mélységet is biztosítja.

JOHN DEERE ERŐGÉPEK – A LEGKISEBBEKTŐL AKÁR 620 LÓERŐIG

A kiállított traktorok természetesen csak ízelítőt adtak a John Deere hatalmas kínálatából, hiszen a JD a legkisebb, 40-50 lóerőtől egészen 620 lóerős teljesítményig biztosítja, hogy minden gazdálkodó megtalálja a gazdasága számára legmegfelelőbb méretű és felszereltségű erőgépeket. A John Deere traktorok jellemzően a precíziós gazdálkodásba is bevonhatók, nagyrészt elérhetőek ISOBUS-felszereltséggel, automata kormányzással és nagyteljesítményű hidraulika rendszerrel is.

Csomor Zsolt