fbpx

Az AXIÁL továbbfejleszti operatív stratégiáját

Írta: Farkas Imre - 2024 január 10.

Az új kihívások egyre nehezebbé teszik a mezőgazdasági termelést a régióban, ami arra motiválja a teljes szektort, hogy még nagyobb hatékonyságra törekedjen. A jövőbiztos mezőgazdasághoz komplex megoldásokra és páratlanul sokoldalú szakértelemre van szükség, melyek terén az AXIÁL tovább erősít 2024-ben, egy új, fókuszáltabb megközelítés bevezetésével, az AgroVario Kft. eladásával kezdődően.

A globális élelmiszerellátás biztosítása az utóbbi években egyre nehezebbé válik a látszólag ellentétes irányokból eredő termelési korlátok miatt. A növénytermesztők és állattenyésztők a népességnövekedéssel párhuzamosan növekvő kereslettel szembesülnek, ugyanakkor a szabályozó hatóságok új, fenntartható termesztési módszereket sürgetnek, amelyek csökkentik a tömegtermelés hatékonyságát. Ezek a tendenciák példátlan éghajlati változásokkal és rendkívül kedvezőtlen terménypiaci feltételekkel találkoztak 2023-ban, kifejezetten a közép-kelet-európai régióban szinte megoldhatatlan kihívásokat támasztva az egész ágazat számára.

Axiál Központ Baja
Az átszervezéssel egy új ernyőmárka is bevezetésre kerül a magyar piacra „AXIÁL Csoport” néven,

Családi vállalkozásként az AXIÁL megérti az ügyfelei által tapasztalt nagyon komoly nehézségeket, különösen azért, mert a vállalat tulajdonosai aktívan részt vesznek a mezőgazdasági termelésben is. Ezen túlmenően a cég gépkereskedelmi alaptevékenysége révén lehetőségük van arra, hogy páratlan betekintést nyerjenek a modern technológiák szerepébe a jelenlegi, egész ágazatot érintő nehézségek leküzdésében.

Ez a kivételes kombináció az AXIÁL számára meghatározó piaci jelenlétet biztosít, amely lehetővé teszi, hogy a vállalat tudásbázisának további növelésével és azáltal még átfogóbb szakértelemmel a szükséges új megoldásokat kínálják, lényegében a gazdálkodók vezető technológiai tanácsadójává alakítva a meghatározó magyar céget.

Ennek a fejlődésnek az egyik elkerülhetetlen következő mérföldköveként, a közelmúlt speciális projektjeire építve a tevékenységi körük is kibővül, hiszen az ügyfelek kiszolgálásához új kompetenciákat hoznak be a működésbe. Például az AXIÁL ma már a talajvédelem általános és mély megértését is képviseli, amely a vezető magyarországi egyetemek tudományos munkatársai által támogatott különböző szakmai aktivitásokból származik. A legmodernebb IT-technológiák és a geomatika házon belüli kifejlesztésével a komplex precíziós gazdálkodási megoldások területén is kiemelkedővé váltak, lehetővé téve a gazdálkodók számára a meglévő termelési módszerek javítását. A fokozódó éghajlati változékonyság és az ebből fakadó vízgazdálkodási kihívások szintén új szakterületet jelentenek, amelyet az AXIÁL fejlett időjárás-mérési megoldásaival erősíthet, amit intelligens, újgenerációs, vízmegkötést segítő talajművelő eszközeik támogatnak. Ezek olyan összetett és innovatív szakterületek, amelyek a vállalatnál a mezőgazdaság új korszakának alapjait teremtik meg, de közben tökéletesen kombinálhatók a meglévő, jól bevált szolgáltatásokkal, mint például a gépértékesítés, az SMR-tevékenységek, a finanszírozás és a gépbérleti megoldások.

Ezzel összhangban az AXIÁL tulajdonosai racionalizálják a cég portfolióját, hogy biztosítsák a megfelelő fókuszpontokat és a tökéletes kombinálhatóságot a különböző termékkörökön belül, hiszen ezek jelenleg különböző leányvállalatok és testvérvállalatok alatt működnek.

Az átszervezéssel egy új ernyőmárka is bevezetésre kerül a magyar piacra „AXIÁL Csoport” néven, amely immár hivatalosan nem csak a három fő szolgáltató (AXIÁL, MANAX, AFS), hanem a szélesebb portfólió központja is, beleértve a Harsányi család több mezőgazdasági vállalkozását, mint például az AXIÁL központjának szomszédságában található szántóföldi növénytermesztő és állattenyésztő céget. További jelentős változás az AgroVario Kft.-vel kapcsolatos eladás, amely a jövőben teljesen függetlenedik az újonnan alakult „AXIÁL Csoport” márkanévtől, mivel az AXIÁL összes tulajdoni részesedése eladásra* kerül a cégben.

Az AXIÁL csoport hosszú távú stratégiai tervei a magyar gazdáknak nyújtott komplex technológiai támogatás körül forognak, kihasználva a vállalatcsoport különböző tagjai közötti szinergiákból származó előnyöket, gazdagítva a talajvédelemmel, a precíziós gazdálkodással és a vízgazdálkodással kapcsolatos innovációs projektekből származó új és átfogó készségekkel. Mindezt az AXIÁL alaptevékenységéből elérhető kiváló gépportfólió fogja kísérni, amely többek között olyan jól ismert márkákat tartalmaz, mint a CLAAS, a HORSCH és a Manitou. Az új ernyőmárka megjelenésével tehát kivételesen erős szolgáltatási csomaggal erősít a vállalat, személyre szabott és könnyen áttekinthető megoldásokat kínálva, amely a gazdák egyedi igényeihez igazítható, a mezőgazdaság új, kulcsfontosságú kihívásaira fókuszálva.