fbpx

Nézzük, most mi került le Horsch-ék tervezőasztaláról!

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 december 07.

Már az augusztusi nemzetközi sajtótájékoztatóján is bemutatta Landauban a HORSCH, mivel készült az idei Agritechnicára. A finomhangolásoktól a korszakalkotó bravúrokig mindent láthattak az újságírók, azóta pedig a Hannoverbe kilátogató érdeklődők is. Ezúttal a vetéstechnológia újdonságaiból csemegézünk, a többit pedig a https://gepmax.hu/ oldalunkon vesszük majd sorra.

Avatar vetőgép 350 kg-os csoroszlyanyomás
Csoroszlyánként akár 350 kg-os csoroszlyanyomást tud biztosítani az új konstrukció

Új munkaszélességgel jött ki a MAESTRO CV/CX

A jól ismert, 6 méteres munkaszélességű Maestro CV/CX Európa egyik legkelendőbb sorozata volt eddig is. A vetőkocsiból és vetősínből álló kompakt egységet most egy új, 12 soros változattal egészítették ki, 75 cm-es sortávolsággal, 9 m-es munkaszélességgel. Ez a kombináció a közepes méretű gazdaságoknak készült, de a jövőben elérhető lesz a 18 soros CV/CX 45 cm vagy 50 cm sortávolságú vetéshez is. A duplatartályos rendszer egy 3000 literes műtrágya- és egy 800 literes vetőmagtartályból áll. A csoroszlyanyomás soronként 350 kg-ig manuálisan vagy teljesen automatikusan az AutoForce csoroszlyanyomás-szabályozó rendszerrel állítható.

Maestro 6TV vetőgép
A kis- és közepes gazdaságok kedvence a Maestro

Az univerzális MAESTRO TX vetőgép felturbózva

Az új HORSCH Maestro TX egy kompakt és univerzális precíz vetőgép hárompontos felfüggesztéssel és 2,6–4,8 m-ig terjedő munkaszélességgel. A gép alapkivitelben hidraulikus teleszkópos csúszókerettel van felszerelve, így például a Maestro 6 RX esetében az összes szokásos 45 cm és 80 cm közötti sortávolság 5 cm-es lépésekben állítható, ami nagyobb sortávú növényeknél jól jön. Az idén tavasszal cukorrépa, napraforgó és kukorica vetésénél már debütált is a rendszer, de a Maestro 7 TX 37,5 cm vagy 40 cm sortávolsággal is vethet, ha pedig a középső sort kikapcsolják, akkor hagyományos módon, 6 sorral és 75 cm vagy 80 cm sortávolsággal lehet vetni. Opcióként a sorozat felszerelhető 1300 literes műtrágyatartállyal is. A vetőmag adagolás a jól ismert AirSpeed túlnyomásos rendszerrel történik. A mikrogranulátum tartály űrtartalma 20 l soronként, és alapfelszereltségként fel van szerelve a SectionControl rendszer opciójával. Az adagolás a HORSCH finomadagoló rotoron keresztül történik.

PRONTO 7 DC duplatárcsás csoroszlyás vetőgép

A pontos maglehelyezést és biztonságos kelést garantáló Pronto vetőgépet is felfrissítették a konstruktőrök. Új vázkoncepciót kapott, így a 7 DC valamivel könnyebb, mint elődje. Az új sorozat is felszerelhető MiniDrill opciókkal, így második vagy harmadik tartályként használható vetőmaghoz, műtrágyához vagy mikrogranulátumhoz. Az új Pronto TurboDisc vagy ParaDisc vetőcsoroszlyával van felszerelve, amivel nehezebb, akár köves talajokon is biztonsággal használható. A G&F dupla tartályos rendszer pedig a vetőmag és műtrágya vagy két különböző vetőmag egyidejű kijuttatását teszi lehetővé.

A sajtótájékoztatón előrevetítették a következő fejlesztési irányokat is, így a duplatartályos PPF változatnál félszélességű elzárás lesz egyedi sorkikapcsolással, szabadon állítható sortávolsággal és művelőutakkal (ez a megoldás akkor szerencsés, ha a vetőgépet több gazdaság is használja egy szezonon belül).

Jönnek az új SPRINTEREK:6.25 SL és 12.25 SC

A megváltozott éghajlati viszonyok, a hosszabb száraz időszakok új kihívást állítottak a fejlesztők elé: meg kell tartani a talajban a vizet, a talajművelést, a párologtatást minimálisra kell csökkenteni.

Pronto 7 DC vetőgép
Az új Pronto TurboDisc vagy ParaDisc vetőcsoroszlyái nehezebb talajokon is bizonyítanak

Ahhoz viszont, hogy előzetes talajművelés nélkül is tudjunk vetni, olyan vetőgépre van szüksége, ami nagy mennyiségű szármaradványon és keményebb talajokon is tud dolgozni. Ezért az új Sprintereket kapás vetőcsoroszlyával szerelték fel, így a technológia szármaradvány-mentes magbarázdát hoz létre. Egyelőre a Sprinter 6 SL és a Sprinter 12 SC prototípus sorozatát tesztelték terepen. A kiértékelést követően, 2024-től az új modellek már elérhetőek lesznek, méghozzá három opcióban: az Ultra ThinEdge kapás vetőcsoroszlya a legkeskenyebb, csak 12 mm széles, így ideális közvetlenül a tarlóba vetéshez. Ez a talajt csak minimálisan nyitja meg, alig van talajmozgás, és a szalmatakaró is megmarad. A ThinEdge kapás vetőcsoroszlya már 21 mm széles, ez már eltávolítja a szármaradványokat a vetőmagzónából, és keskeny magbarázdát is nyit. A talaj fedett marad, a nedvesség a talajban marad, és a talaj felmelegedése lelassul. A WideEdge kapás vetőcsoroszlya a három csoroszlya közül a legszélesebb (110 mm-es). Elsősorban magasabb vetőmagnorma esetén javasolt.

Sprinter 12_25 SC vetőgép
Az új Sprintereket kapás vetőcsoroszlyával szerelték fel

Egy mechanikus vetőgép is meg tud újulni: itt a VERSA 3 KR

A Versa 3 KR mechanikus vetőgép SmartClip adagolórendszere egyszerűen cserélhető, akár online is megoldható kultúránként, a beállításokat ugyanis már nem kell megkeresni a kezelési útmutatóban, hanem digitálisan azonnal beszerezhetők online (rotor.horsch.com/SmartClipPublic/Index). Az új Versa más meglepetést is tartogat: a hidraulikus felső függesztőkar például lehetővé teszi a gép súlypontjának eltolását közúti szállítás közben, valamint a vetőcsoroszlyák megemelését a forgóboronával történő tábla előkészítésekor. A hidraulikus csoroszlyanyomás-beállítás pedig már a fülkéből is elérhető.

A Versahoz kifejlesztett DuoDisc duplatárcsás csoroszlyát a TurboDisc vetőcsoroszlyák jól bevált alkatrészeivel szerelték fel, ami a következő szezontól már kereskedelmi forgalomba is kerül.

Az új Versa két különböző tömörítő hengert is kapott, fogazott és trapézgyűrűs kivitelben, több méretben, így talajtípusokhoz választhatja a megrendelő (az 50 cm átmérőjű a nehéz talajokhoz, a nagyobb, 60 cm átmérőjű trapéz gyűrűs tömörítő pedig a könnyű talajokhoz ideális). Itt is beláthattunk már a kulisszák mögé: 2025 elejétől lesz elérhető a forgóborona Kredo 3 HD új generációja, ami a nehezebb talajoknál nyújt megoldást.

Versa 3 KR vetőgép
A következő szezontól már a TurboDisc alkatrészekkel szerelik fel a Versa KR szériát

Kisebb munkaszélességnél is elérhető már az AVATAR

Még 2021-ben ismertük meg az Avatar 12.25 SD-t. A sorozat kisebb testvérei idén tavasszal kerültek forgalomba, 8, 9 és 10 méteres változatban érhetőek el. A vásárlók a 6300 literes dupla tartály vagy a 6400 l-es hármas tartály között választhatnak, de lehetőségnek ott van a 400 literes MiniDrill is. Idén tavasz óta lehetőség van a gépeket sortisztítóval is felszerelni, ahol minden egyes sortisztító egyedileg állítható a kívánt mélységhez. A talajhoz való alkalmazkodás azért is fontos, hogy direkt vetésnél minél kevesebb talajt mozgassunk. A vontatott elrendezés miatt a szármaradványok csak a felületről lesznek így eltávolítva, a talajt tehát minimálisan bolygatjuk. 2024-től az Avatar SD (opcionálisan) egyedi mélységszabályozással is rendelhető, így kétféle vetőmag esetén az apró magvak sekélyre, a nagy vetőmagok pedig mélyre juttathatóak a talajba. Egy másik újítás a 12,50 SD sortávolsága. Ahogyan azt neve is elárulja, a 12 m-es változathoz opcionálisan 50 cm-es sortávolság is rendelhető. Az Agritechnica kiállításon már a Maestro-ból jól ismert AutoForce rendszerrel felszerelt Avatart láthattunk, ami automatikusan a változó talajviszonyokhoz igazítja a csoroszlya nyomását.

Az AVATAR SL is új lehetőséget kapott

Az Avatar sorozat legkisebb vetőgépét elsősorban talajtakaró-vetőmagvak precíz vetésére tervezték, ahol a SingleDisc csoroszlya mélységszabályozó kereke egyenetlen körülmények között is pontos mélységű elhelyezést garantál. A 25 cm-es vagy 30 cm-es sortávolság pedig a mechanikus gyomirtásra hagy lehetőséget a termelőnek.

A csoroszlyánként akár 240 kg-os csoroszlyanyomás eléréséhez a hidraulikus súlyátvitelt választották a konstruktőrök, így a gép üres tömege mellett még a traktor tömege is átkerül a vetőcsoroszlyákra. Ez a különösen nehéz terepen lesz hasznos segítség. Opcióként az Avatar SL is felszerelhető egyedileg állítható sortisztítóval.

Horsch Avatar SD
Egy másik újítás az Avatar 12,50 SD modellnél, hogy a 12 m-es változathoz opcionálisan 50 cm-es sortávolság is rendelhető

És a jövő a vetéstechnikában – ahogy ezt a Horsch látja

Szemenkénti vetőgépekhez (Maestro vonalhoz) külön „receptet” ad segítségként a HORSCH csapata. Így például egy átfogó adatbázis tartalmazza az összes HORSCH gép kompatibilitását a különböző ISOBUS terminálokkal kombinálva. Az alkalmazás átláthatóságot és persze üzembiztonságot is ígér a felhasználóknak. Elérhetősége: compatibility.horsch.com.

A művelőút-számítás egyszerűsítése érdekében a művelőút-kalkulátort hívhatjuk segítségül, ami az adatok megadása után lehetővé teszi a nyomtáv és a gumiabroncs-szélesség optimális beállítását már vetés közben. Így a növény sem sérül a kitaposással. Elérhetősége: tramline.horsch.com.

Minden géphez QR-kód, tartozik, ami digitális névjegykártyaként működik, beolvasásával a felhasználó hozzáférhet a gép- és sorozatszám-specifikus információkhoz, a gépadatokhoz, konfigurációhoz, kezelési útmutatókhoz, a gépek beállításához szükséges alkalmazásokhoz, valamint az alkatrészkatalógushoz. Ha pedig munka közben lépnek fel problémák, az Error Code Lookup online hibaelemzést biztosít, és egyúttal teendőket javasol. Elérhetősége: errorlookup.horsch.com.

A pótalkatrészek keresésének és megrendelésének megkönnyítésére pedig a PartFindert nyújtja a HORSCH a gépkezelőnek, ahol 3D-s modellek segítenek a megfelelő alkatrész gyors és precíz megrendelésében.

Horsch isobus
A művelőút-kalkulátor is a HORSCH-precizitás része

Sándor Ildikó