fbpx

A Väderstad Proceed V 2024 végén lesz elérhető

Írta: Fodor Mihály - 2023 december 06.

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgépgyártó vállalata 2021 végén mutatta be a Proceed vetőgépet. A kiterjedt tesztelés és finomítás időszaka után az új termékinnováció készen áll a piaci bevezetésre.

A 2021-es első nyilvános bemutató óta a Proceed Európa-szerte számos díjat nyert innovációiért. 2022-ben és 2023-ban is elnyerte a korábban „Az év gépe” címként ismert nemzetközi Farm Machine díjat. Díjat nyert a franciaországi SIMA, az angliai LAMMA, a magyarországi AGROmashEXPO és a szlovákiai Agrosal 2022 kiállításon is.

A Proceed a vetőgépek új kategóriáját képviseli, ahol egyetlen géppel növelni lehet a terméshozam potenciált sokféle növény esetén, beleértve a búzát, az árpát, a repcét, a cukorrépát, a borsót, a kukoricát, a napraforgót és még sok más növényt.

A legapróbb szemű vetőmag milliméter pontossággal a tökéletes mélységbe történő lehelyezésére való képességének köszönhetően, a szántóföldi kísérletek kimutatták, hogy a Proceed a felére tudja csökkenteni a búzavetés vetőmagigényét – miközben a piacon lévő modern vetőgépekhez képest ugyanazt a terméshozamot tudja biztosítani. Még ennél is fontosabb, hogy a kísérletek azt mutatták, hogy a Proceed vetőgéppel vetett növények erősebbek, mivel kisebb a verseny a többi növénnyel, több napfényt és nedvességet érnek el, és nagyon egyenletes az állomány a tenyészidőszak minden növekedési szakaszában.

Az őszi búza 150 mag/m2 csíraszámmal végzett kísérletei a növényi biomassza 102%-os, a gyökérbiomassza 72%-os, és a bokrosodás 62%-os növekedését mutatták ki egyéb modern vetőgépekhez képest.

Väderstad Proceed V 24
Proceed a felére tudja csökkenteni a búzavetés vetőmagigényét

Számos országban tesztelik

A Proceed egyike azoknak a technológiai ugrásoknak, amelyek ritkán fordulnak elő a mezőgazdasági gépgyártó ágazatban, de amikor megtörténik, megváltoztatja a dolgokat, – ismertette Mattias Hovnert, a Väderstad értékesítési és marketing alelnöke.

A Proceed egyedülálló tulajdonságai a nagy pontosságú vetőelemeknek köszönhetőek. A vetőmag lehelyezése előtt a soronkénti előtömörítő kerekek megtömörítik a talajt, hogy minden szem vetőmag számára azonos feltételeket biztosítsanak. Az előtömörítő kerekek egyedileg vannak felszerelve, és hidraulikus talajnyomás-fokozó rendszerrel rendelkeznek a nagy teljesítmény érdekében.

Amikor a magok a központi tartályból elérik a vetőelemeket, a Väderstad PowerShoot rendszer adaptált változata átveszi az irányítást minden egyes szem vetőmag felett, egészen a talajig. A rövid magvezető csövet elhagyva minden szem vetőmagot egy sornyomókerék fogad. Ez biztosítja a vetőmag és a talaj közötti optimális érintkezést a kiválasztott mélységben minden egyes sornál.

A Proceed 2021-es bemutatása óta a mérnökök és kísérleti részleg munkatársai keményen dolgoznak és szántóföldi kísérleteket végeznek, hogy még többet megtudjanak arról, hogyan hozhatják ki a gazdálkodók a legtöbbet a Proceed vetőgépből. Az ügyfelekkel együtt a Proceed vetőgépet Európa számos országában alapos teszteknek vetették alá, és a koncepciót folyamatosan fejlesztik, ahogy az újabb kísérleti adatok megérkeznek. A YouTube-on megtalálható „Fields” című dokumentumfilm-sorozatban a Väderstad meghívja a nagyközönséget, hogy vegyen részt a fejlesztés folyamatában, hogy többet megtudjon meg a Proceed koncepciójáról, és átfogó eredményeket kapjon a szántóföldi kísérletekről.

2024 végén piacra kerül az első termékmodell, a Proceed V 24. A megrendeléseket 2024 végétől fogadjuk, a gyártás 2025 elején kezdődik.