fbpx

Mezőgép: nem jöttek zavarba a gazdák az iszonyú drágulástól

Írta: Kohout Zoltán - 2022 december 09.

Idén már októberre megdőlt a tavalyi mezőgép piaci rekord. Sokkal több mezőgazdasági gép és alkatrész kelt el eddig az idei évben, pedig a traktorok és a precíziós eszközök némelyike jelentősen megdrágult egy év alatt…

Rettentő drágulás

Sokan attól féltek, hogy a tavalyi rekord összegű gépforgalmazás után idén az aszály és az orosz háború visszaveti az ágazat lendületét. Pont az ellenkezője történt, méghozzá elképesztő mértékben! Messze kiugróan felülmúlják az idei és első 9 hónapjának mezőgép- és alkatrész-forgalmazásának számai a tavalyit. Mindez azért is figyelemre érdemes, mert a leginkább keresett gépek közül sok korábban jelentősen drágult.

Semmi sem fékezhette a hatalmas lendületet

Eleve kirobbantó lendülettel indult az idei 1. és 2. félév: a tavalyi 127 milliárddal szemben 208 milliárd forintban realizálódott az új gépek és alkatrészek eladása. Őszig akkora ütemben folytatódott a növekedés, hogy már októberre megdőlt a tavalyi egész év teljes forgalma(!). A gazdák-gazdaságok egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű eszközöket. Októberig az egyéni és a társas gazdaságok 270 milliárd forintért vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ami 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. A gazdálkodók 63,2 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A gépberuházások megvalósítását az elérhető támogatások is segítették. A mezőgazdasági géppiac bővülésében – a több szegmensben elképesztő áremelkedésen túl – nagy szerepe van a precíziós gazdálkodásra átállást segítő pályázatnak. Ezzel jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei, pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt.

Továbbra is a traktor piaca vezeti az eladásokat

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 61 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 15 százalékos részarányt képviseltek. Az idei év első 9 hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 861-gyel több, azaz 3014 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 95,1 milliárd forintért. A legnagyobb részarányt az 50–100 LE-s és a 101–140 LE-s kategória képviselte 25-27 százalékkal. E traktorokból másfélszeresére nőtt az eladás. A 141–190 LE-s kategóriába tartozókból 42 százalékkal, a 191–260 LE-s nehéz univerzális traktorokból 24 százalékkal nőtt a kereslet. A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

Sokkal több kisrakodó, kevesebb adapter

Az önjáró rakodók értékesítése 8 százalékkal nőtt a 2022. január–szeptember időszakban a bázisidőszakhoz képest, ami 448 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 347-ből 222-őt a 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 22 százalékkal esett vissza a kereslet, míg a csúszókormányos kisrakodókból pedig 63 százalékkal nőtt az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 421-gyel szemben 2022. I–III. negyedévben 505 talált gazdára. A gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 2022 első kilenc hónapjában 317 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 39,2 milliárd forint értékben, míg egy évvel korábban 221-et értékesítettek 22,1 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal kevesebb kukoricabetakarító adapter talált vevőre. Napraforgó-betakarító adapterekből 9 százalékkal maradt el az értékesítés.

Nagyon ment a precíziós vetőgép

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (4380) a különböző talajművelő gépekre volt igény, melyekből 5 százalékkal nőtt az értékesítés a 2022. január-szeptemberi időszakban az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva – összegzi az Agrárközgazdasági Kutatóintézet friss jelentése. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a magágykészítőkből, a tárcsás talajművelőkből és a sorközművelő kultivátorokból vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14, a tárcsás talajművelőkből 19, a magágykészítőkből 3 százalékkal nőtt a kereslet, míg a sorközművelő kultivátorokból 19 százalékkal csökkent. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen nőtt az érdeklődés. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 11, vetőgépekből 22 százalékkal nőtt a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (741 darab) képviselik. A vetőgépek közül a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (527darab), ami 38 százalékkal haladta meg a bázisidőszak eladásait.

Sok bálázó, öntözőgép is gazdára talált

A növényvédő gépek iránti kereslet 23 százalékkal múlta felül a 2021. január-szeptemberi értékesítést. A piacra került 1162 növényvédő gépből 770 függesztett, illetve vontatott, míg 95 önjáró szántóföldi permetezőgép, 234 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 16 százalékkal nőtt, ezen belül a rendkezelők eladása 15, a fűkaszák forgalma pedig 14 százalékkal emelkedett. A bálázó gépekből 27 százalékkal többet értékesítettek, összesen 431-re volt vevő. Mellettük 78 új bálacsomagoló gépet adtak el, 29-cel többet, mint 2021 január-szeptemberi időszakában. Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első kilenc hónapjában 8,4 milliárd forint nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 4,3 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 9 százalékkal növekedett, pótkocsikból 14 százalékkal értékesítettek többet, összesen 777 darabot adtak el a 2022. január–szeptemberi időszakban.