fbpx

Mezőgép: brutálisan bevásároltak a gazdák az első félévben

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 14.

Nem egyszerűen csak nőtt a vásárlásra fordított pénz – az első félévi növekedés a tavalyinak majdnem a duplája! Úgy tűnik, a gazdaságok jól taktikáztak, ha be akarták előzni az inflációt.

permetezőgép
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Fél év alatt a tavalyi kétharmadát eladták

Sem a Covid utáni gyártói, logisztikai problémák, sem az oroszok háborúja, sem az áremelkedések nem tudták visszavetni a mezőgazdasági gépberuházásokat. A jelek szerint sokan vélhetően sürgették is a vásárlást a tavasszal kibontakozó infláció előtt. Akkora rekord született az idei év első felében, ami a korábbi évtized legmagasabb számait is messze felülmúlta. Mint év elején megírtuk, tavaly összesen durván 300 milliárdot költött a hazai agrárium új gépekre és alkatrészekre – most már félévkor 208 milliárdnál tartunk! Ez pedig úgy jött össze, hogy az egyéni társas gazdaságok 165,5 milliárdért vettek új mezőgazdasági gépeket és eszközöket – ez 80 százalékkal több, mint egy éve ilyenkor. Továbbá alkatrészekre 42,5 milliárd forintot fordítottak, ami 22 százalékos növekedés.

Traktor, kombájn, lazító, permetező…

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 62 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 38 százalékát tették ki. A tavaszi teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. Érdemes hozzátenni, hogy mekkora volt az egyes géptípusok szegmensében a növekedés. A gabonakombájnok terén 185%-os a növekedés, a talajlazítók 146%-os, a talajmarók 178%-os, a szőlő- és gyümölcsápolás gépei 182%-os, a szervestárgyaszórók 172%-os, az önjáró permetezőgépek 185%-os növekedést értek el.

Kohout Zoltán (forrás: AKI)