fbpx

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére.

Írta: Farkas Imre - 2022 június 26.

A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, illetve a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak.

Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

Égő kombájn oltása Jánossomorja határában 2022. 06. 18-án – fotó: Jánossomorjai Önkétes Tűzoltó Egyesület

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében fontos az alábbiakat szem előtt tartani:

A gazdálkodóknak a munkálatok megkezdése előtt gépellenőrzésen meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a traktorok, kombájnok és egyéb berendezéseik üzembiztosak. Ezekre az alkalmakra várja a katasztrófavédelem minden szezon előtt a gazdák hívását, a legalább öt gépet érintő ellenőrzéseket ugyanis a tervezett időpont előtt tíz nappal be kell jelenteni a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek.

A gazdálkodóknak a munkálatok megkezdése előtt gépellenőrzésen meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a traktorok, kombájnok és egyéb berendezéseik üzembiztosak

Az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül, ennek egy példányát a gépen kell elhelyezni, az előírásoknak megfelelő tűzoltó készülékkel együtt. A katasztrófavédelem nem csak a munkálatok kezdete előtt, hanem szezon közben is biztosít konzultációs lehetőséget a gazdálkodók számára.

A kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell alkalmazni. Kazlat, szérűt vagy rostnövény-tárolót robbanásveszélyes anyagok tárolására vagy forgalmazására szolgáló építményektől kétszáz; egyéb épületektől száz; közúttól, erdőtől vagy lábon álló gabonától huszonöt; valamint magasfeszültségű, föld feletti elektromos vezetéktől húsz méter védőtávolságra kell elhelyezni.

A kalászos növények betakarítását lehetőség szerint a közutakhoz és vasútvonalakhoz legközelebb eső részen kell elkezdeni

Munkavégzés közben tilos a dohányzás, még a gépek vezetőfülkéjében is. Nem lehet olyan munkálatokat végezni a tarlón, szérűn vagy rostnövény-tároló területén, amely nyílt lánggal járhat, illetve a járműveket tilos a tarlón üzemanyaggal feltölteni. Kötelező a gépek akkumulátorának védőburkolata, illetve a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól történő megtisztítása legalább naponta egyszer. Pihenőidőben a gépeket a táblától legalább tizenöt méter távolságra kell leállítani, ha ez nem lehetséges, akkor a tábla körül három méter széles védőszántást kell kialakítani. Szintén a földtől tizenöt méterre kell kialakítani a dohányzóhelyet is, ahol megfelelő mennyiségű víznek is lennie kell.

Forrás: https://jasz.katasztrofavedelem.hu/