fbpx

A tűz martaléka lett egy kombájn Jánossomorja és Mosonszolnok között.

Írta: Farkas Imre - 2022 június 21.

Feltehetően valamilyen műszaki hiba miatt gyulladt ki egy kombájn Jánossomorja és Mosonszolnok között.

Lakossági bejelentés alapján, riasztották egy égő kombájnhoz a Móvár 1, Móvár vízszállító, Jánossomorja ÖTE, Lébény 1, KMSZ tűzoltó egységeket. A tüzet 2 db habosított és 1 db H sugárral sikerült eloltani, de a gépet már nem sikerült megmenteni, sajnos teljesen kiégett. Nem sokkal az aratás megkezdése után keletkezett a tűz, így a gép üzemanyagtartálya még majdnem tele volt, kb. 1000 liter körüli gázolajat tartalmazott. Az oltást nehezítette, hogy az égő gép felett egy magasfeszültségű vezeték húzódott, az áramszolgáltató munkatársai a vezetéket megvizsgálták, szerencsére az nem sérült. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár tetemes hiszen a  betakarítógép ára megközelítőleg 100-150 millió forint, így a helyszínen tűzvizsgálatot rendeltek el.

kombájntűz
Nem sokkal az aratás megkezdése után keletkezett a tűz, így a gép üzemanyagtartálya még majdnem tele volt – fotó: Jánossomorjai Önkétes Tűzoltó Egyesület

Sajnos még kevés gazdaságban veszik a fáradságot arra, hogy betakarítás előtt egy egységes gépszemlén ellenőrizzék le a betakarításban résztvevő kombájnok szállító járművek és bálázó gépek tűzrendészeti szempontból való felkészítettségét. Pedig az ötnél több mezőgazdasági járművet alkalmazó betakarítási munka megkezdését megelőző műszaki ellenőrzés kötelező lenne, melynek tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni.