fbpx

A precíziós gazdálkodás már a jelen, nem a jövő (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 november 12.

Modern kombájn, Jonh Deere traktorsor, talajművelő- és tápanyag-utánpótlási eszközök. A KITE Zrt. által forgalmazott gépekből láthattak az érdeklődők impozáns bemutatót, a kiállítási sátorban pedig a PGR (Precíziós Gazdálkodási Rendszer) alkalmazásáról adtak tájékoztatást a cég szakemberei. A 33. Bábolnai Gazdanapokon Balogh Viktor Ferenccel, a KITE Zrt. marketingigazgatójával készítettünk interjút.

 

 

Igen sok géppel jelentkezett a KITE Zrt. a Bábolnai Gazdanapokon. Mi a kiállításuk koncepciója?

A Bábolnai Gazdanapokra egy metszetét hoztuk el a KITE Zrt. portfóliójának, amibe beletartoznak természetesen a betakarítógépek, jelen esetben egy T660-as kombájn, John Deere traktorsor a 80 lóerőstől a 320 lóerősig.

 

 

Ebbe a gépcsaládba belefér egyébként egy legújabb generációs John Deere 7R-es erőgép is. De nem hiányozhatnak a hagyományos szántóföldi műveleteknek az eszközei: talajművelő eszközök, a tápanyag-utánpótlás illetve a növényvédelem gépei, szálastakarmány-betakarítógépek valamint teleszkópos rakodók láthatóak a kiállításunkon.

 

Balogh Viktor Ferenc

 

Mégis mintha a sátrukban egészen másról folyna a tanácskozás.

A 2020-as évben a KITE bemutatta és bevezette a piacra a precíziós gazdálkodás rendszerét, melynek a rövidítése a PGR. Ezen név alatt igyekeztünk tematizálni és rendszerezni a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó alkalmazásokat, szolgáltatásokat és szaktanácsadási rendszerünket.

 

Mit kell tudnunk erről a PGR-ről?

A precíziós gazdálkodásnak talán a legfontosabb feladata egy döntéshozatali mechanizmus. Mi ennek a lényege? A gazdálkodás illetve a termelés során a különböző gépi műveleteknél, betakarításnál, talajmunkánál, illetve a kihelyezett különböző érzékelők által rengeteg adat, mérési eredmény képződik. Ezek egy validálási folyamat végén, adatokká változnak, melyeket mi rendszerbe helyezzük. Különböző algoritmusok, elemzések mentén, adott táblára és növényre vonatkozóan lehetőségeket tárunk fel, hogy hogyan lehet adott táblakörülmények között, adott növénykultúránál, a lehető legmagasabb profittal, a lehető legeredményesebben termelni.

 

 

Mikor találkozhatnak a gazdák ezzel a folyamattal?

Magának a PGR-nek a tesztfázisa ez év augusztusában lezárult, és azóta a pgr.hu-n keresztül már a jelenleg futó alkalmazások mindegyike elérhető. A régióinkban szaktanácsadó kollégáink megkeresésével, mindenki a saját gazdaságában elkezdheti ennek a folyamatnak a beindítását. Egy konzultáció és egy előzetes felmérés után komplex és komplett ajánlatot tudunk arra adni, hogyan lehet gazdaságmérettől függetlenül magát a precíziós gazdálkodást bevezetni és ennek a segítségével, a lehető leghatékonyabban termelni, és a lehető legmagasabb profitot elérni.

 

Több fórumon hallottuk már, hogy aki nem fog áttérni a precíziós gazdálkodásra az végérvényesen lemarad. Azt mondhatjuk, hogy a KITE Zrt-nél eldördült a startpisztoly?

A mi startpisztolyunk ennél a történetnél már 2008-ban eldördült, amikor is az első olyan flottát kezdtük el üzemeltetni az országban, amelyik automatikus kormányzással megy. Úgy gondolom, hogy ez a technológia már nem a jövő, hanem ez a jelen. Ugyanis nagyon sok gazdaságban ennek az alapelemei már megvannak. Elég sok gazdaság már tudja, hogy milyen fejlesztéseket szeretne végrehajtani, mindenki tisztában van azzal, hogy ezekbe a fejlesztésekbe idővel bele kell lépnie. Természetesen, mint minden fejlesztésnek, ennek is vannak költségei, ez nincs ingyen, ez nem olcsó, ugyan akkor az általa elérhető eredmények mindenképpen validálják ennek a szükségességét és ennek a lehetőségét.