fbpx

Magyar nehézgép-szerelő a WorldSkills világversenyen

Írta: Sándor Ildikó - 2022 december 10.

Az idei Worldskills Competition 2022 Special Edition versenyei is magyar részvétellel zajlottak, november végéig izgulhattunk a hazai tehetségért. Nehézgép-szerelő versenyszámban 2022. november 24-26-án tartották meg a versenyt Salzburgban, ahol Hambalgó Ferencnek drukkolhattunk.

Hambalgo Ferenc

A versenyzőknek különböző gépeken (ipari gépek, bányagépek, dózer, valamint mezőgazdasági- építőipari- és földmunkagép) kellett a feladatokat megoldaniuk. A modulokra egyenként 3 óra állt rendelkezésre, napi 2 modult kellett teljesíteni. Az idei feladatok között Mercedes kamion elektronikai-, Liebherr gumikerekes kotró hidraulikus-, Wacker Neuson dömper kormány- és fékrendszer, Massey Ferguson traktor erőátviteli rendszereinek diagnosztikáját, és beállításait, valamint Bomag talajtömörítő henger nullrevízóját kellett elvégezni. Szervezési gondok miatt a Liebherr dízelmotor állapotfelmérése modult végül ki kellett hagyni.

Dr. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) igazgatója a helyszínen nyilatkozott: „Néhány héttel a verseny előtt többször is lecserélték a gépeket, ami nagyon megnehezítette a felkészülést. Ebben az évben a MEGFOSZ tagjainak jóvoltából sokkal több márkán és gépen tudott a versenyző gyakorolni, azonban így is voltak a versenyen olyan építőipari gépek, amelyekhez Magyarországon idén nem lehetett hozzáférni. A jövőben tehát még több gyártóhoz és céghez kell eljutnunk, hisz ezek a gépek nemcsak szerkezetileg különböznek egymástól, hanem eltérő kompetenciákat is igényelnek.”

Hambalgo Ferenc

Karagity István felkészítő, versenybíró, pályabíró szerint nagyon nehéz helyzetben volt a szervező ország. A normál versenyidőpont előtt 3 hónappal mondták le a kínaiak a WorldSkills-t a helyi covid helyzet miatt. Nagy szerencse, hogy Ausztria végül elvállalta a nehézgép-szerelő versenyszám (és ezzel együtt másik 6 szakma) versenyének szervezését, lebonyolítását. Körülbelül 3 hónapjuk lehetett megkeresni a helyi gépforgalmazó-, szerszám- és anyagi támogatókat. „A mi versenyszámunkban 6 különféle gépből 2-2 egyforma kellett idén. Volt olyan, ami csak az utolsó előkészítő napon állt rendelkezésünkre, és olykor dokumentáció és szerszám is hiányzott.”

Hambalgó Ferenc versenyzői szemmel az alábbi tapasztalatokat osztotta meg velünk: „A verseny előtti tájékoztató napon kiderült, hogy (sajnálatos vízumügyek miatt) nincs elég versenybíró a feladatokhoz, így a Diesel motor állapotfelmérés modul kimarad a pontozásból. Ezt nagyon sajnáltam, mert kedveltem azt a témakört. Gondot okoztak több modulnál is a nyelvi nehézségek, sajnos nem minden versenybíró beszélt teljesen megbízhatóan angolul, persze nekem is tanulnom kell még. A három versenynap végére nagyon elfáradtam, és éreztem, hogy nem sikerült olyan jól, mint terveztem. A jövő évi Euroskills-re tanulunk az idei hibákból és még továbbképezzük magunkat. Nagyon remélem, hogy kevesebb akadály lesz a szervezők előtt, és a verseny szervezettségének minősége is jobb lesz.”

Szeretnék köszönetet mondani a szakmai támogatóknak, az Axiál Kft-nek, Karagity István felkészítőnek és kollégámnak, mentoromnak Farkas Richárdnak.

Ezúton gratulálunk a teljes magyar csapatnak és az elért fantasztikus eredményeiknek és érmeiknek. A tavalyi versenyen Apagyi Bence képviselte Magyarországot a grazi versenyen, amiről itt írtunk.

Képek Forrása: WorldSkills Hungary