fbpx

Kiválóan szerepelt a magyar nehézgép-szerelő

Írta: Kristóf Imre - 2021 október 07.

31 ország részvételével rendezték meg az EuroSkills Graz 2021 versenyt szeptember 23-25. között. Magyarország hetedik alkalommal vett részt a „Szakmák Európa-bajnokságán”, amelyen 21 versenyszámban 26 versenyző szerepelt. Nehézgép-szerelő versenyszámban Apagyi Bence képviselte hazánkat, aki kiváló eredménnyel a 7. helyen végzett.

 

Apagyi Bence versenyfeladat közben
Apagyi Bence versenyfeladat közben

 

Három versenynap nehéz feladatokkal

A verseny hat modulból állt, hét munka- és egy pihenő állomással. Minden modulra 2 óra állt rendelkezésre. A feladatok között szerepelt több Liebherr gép, ahol a hidraulikus problémákat kellett megoldani, valamint akkumulátor kapacitásteljesítményt és hasonló számításokat kellett elvégezniük a versenyzőknek. Ezután következett a Steyr Multi 4120 traktoron történő diagnosztikai feladat, és másnap ismét ezen a traktoron volt egy légkondicionáló és légfékrendszer modul, ahol különböző méréseket stb. kellett elvégezni. A következő feladat a Rexrotos hidraulika fal volt, ahol egy hidraulikus rajz alapján egy komplett hidraulika rendszert kellett kiépíteni, amin azután nyomásokat kellett mérni és beállításokat végezni.

 

Apagyi Bence
Apagyi Bence versenyfeladatként Pöttinger rendfelszedő kocsin elektromos problémákat old meg

 

A harmadik versenynap sem volt könnyebb, mint az előzők: itt egy Pöttinger Aerosem 3002D típusú vetőgépnél kellett a „0” revíziót elvégezni, ami mechanikus és elektronikus problémák megoldását is magában foglalta. Utolsó feladatként pedig egy Pöttinger Faro 4010-es rendfelszedő kocsin kellett elektromos és hidraulikus problémákat megoldani.

Összességében elmondható, hogy a feladatok nagyon sokrétűek voltak, és különböző típus és márkaismeretet igényelnek. Szinte minden modulnál szükséges volt az elektromos és hidraulikus kapcsolási rajzok, a multiméter és egy pár esetben az oszcilloszkóp használatának ismerete is.

 

A megszerzett tudás kamatozik

Bence nagyon jól érezte magát a verseny folyamán, jobban, mint Kazanban, és az elért pontjai is ezt támasztják alá. Nagyon szépen és logikusan dolgozott. A jövőben ő is segíteni fogja a következő versenyzők felkészítését, és igyekszik tapasztalatát és tudását is átadni számukra. A következő évi versenyző Hambalgó Ferenc Ádám felkészítésében is már részt vesz.

 

Köszönet a támogatóknak és a felkészítőknek

 

Bence és segítői

 

Köszönjük a Magyarország az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatását, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának az egész éves kitartó szervezőmunkájukat és támogatásukat, valamint, hogy a helyszínen lévő munkatársaik minden másodpercben küzdöttek a magyar csapatért. Köszönjük a versenyzőket koordináló Team Leader csapatnak, hogy végig a versenyzők mellett voltak és elhárítottak minden jó szereplést nehezítő akadályt. Köszönjük a felkészítést Karagity Istvánnak, az Axiál Kft.-nek, az Auditker Kft.–nek és a Liebherr Kft.-nek. Ezúton gratulálunk a teljes magyar csapatnak és az elért fantasztikus eredményeiknek és érmeiknek – olvasható a szervezők sajtóközleményében.

 

Forrás: MEGFOSZ- Viczián Ágnes

Képek: EuroSkills, MKIK, Kis Pál