fbpx

A HÓNAP KÉPE: Nagykoalíció

Írta: GÉPmax-2020/II. lapszám cikke - 2020 május 12.

Békés portyázás

Az oroszországi tél hosszú – májusig is eltarthat, különösen Szibériában. A talajmenti fagy ott lassan enged fel, így előfordul, hogy csak a felső 15–30 cm-es rész fagymentes a tavaszi vetéskor. Tekintettel az ezt követő rövid vegetációs időszakra, még fontosabb, hogy vetéskor műtrágyaraktárt is képezzünk. Így lehet csak biztosítani, hogy az állományok lendületesen fejlődjenek, és gyorsan elegendő tápanyagot kapjanak. Ezenkívül csak néhány gazdaság végez további műtrágya-kijuttatást.

Az európai gyártók szemenkénti vetőgépei szinte mindig műtrágyatartályokkal vannak felszerelve ásványi műtrágyákhoz, amelyek azonban nem igazán alkalmasak a száraz régiókra. Tehát, aki folyékony műtrágyát kíván kijuttatni vetéskor, annak szárnyas tartályokat kell használnia a traktoron, vagy más megoldásokat kell keresnie. Az ilyen megoldások iránt érdeklődő vásárlók számára az Amazone évek óta kínál vontatott tartályokat, amelyek különféle vetőgépekkel kombinálhatók. A két tartály 6000 liter űrtartalmú.

OROSZORSZÁG: A világ legnagyobb országának magtárait részben szélsőséges éghajlat jellemzi – hideg vagy meleg és gyakran nagyon száraz. A gazdálkodásnak és a műszaki megoldásoknak ehhez kell igazodniuk.

Fotó: a gyártó felvétele