fbpx

Traktorvilág: bemutatkozik a „Főnök”

Írta: GÉPmax-2023/VI. lapszám cikke - 2023 december 06.

A Valtra bemutatja a 6. generációs S sorozatot

A finn Valtra traktormárka a közelmúltban mutatta be nagy lóerős zászlóshajójának, az S sorozatnak a legújabb generációját. A márka finnországi gyárában végrehajtott jelentős beruházások után a 6. generációs S sorozatot mostantól Suolahtiban gyártják. Ez a visszatérés új korszakot jelent az S sorozat számára. A számos dizájn- és funkciófejlesztés mellett a teljes S sorozat mostantól a híres Valtra Unlimited testreszabási lehetőségekkel is elérhető.

A Valtra büszkén adta a legújabb, nagy lóerős traktorának a „The Boss”, azaz „a Főnök” becenevet. 280-420 LE teljesítményével az S sorozat a Valtra legnagyobb és legerősebb traktora, amely alacsony fordulatszámon is nagy nyomatékot ígér. A 8,4 literes AGCO Power motor és a CVT sebességváltó 5%-kal alacsonyabb fordulatszámot és akár 10%-kal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást kínál az S elődjéhez képest. Ahogy azt a gazdálkodók és a nagy mezőgazdasági vállalkozók a Valtrától elvárják, a legújabb S sorozat nagy hangsúlyt fektet a kényelemre, a láthatóságra és az intelligens technológiára. Számos új funkció és fejlesztés különbözteti meg a 6. generációs S sorozatot. Az új kialakítás, a jobb hozzáférés, az új, tágas fülke, a megnövekedett számú lámpa (amelyek mind LED-esek) és a minden feladathoz való nagyobb sokoldalúság csak néhány újdonság a 6. generációs S sorozatban. A gyárilag beépített TwinTrac rendszer és a SmartTouch felhasználói felület mindig is népszerű volt az S sorozat vezetői körében. Az új S sorozat több fejlesztést hoz, többek között az első tengely és a fülke rugózásának számos lehetőségét, és mostantól az S sorozatú traktorok a Valtra Skyview fülke opciójával és a Valtra Unlimited testreszabásokkal is felszerelhetők.

Valtra

AZ S SOROZAT ÉSZAKI DIZÁJNJA

Az új S sorozat formatervezése a Valtra népszerű 5. generációs formatervéből merít ihletet, de van néhány figyelemre méltó változás. Kimmo Wihinen, a Valtra ipari formatervezési és felhasználói élmény részlegének vezetője így magyarázza: „A 6. generációs S sorozat a formát és a funkciót egy modern, agresszív formanyelvben egyesíti, amely az S sorozat erejét közvetíti. A motorháztető karcsú lejtése kivételes kilátást biztosít előre. Az iparágban elsőként az S sorozat teljesen integrált lámpaegységgel rendelkezik, amely LED-es tompított/felső fényszórót, LED-es nappali menetfényt, valamint 16 darab LED-es munkalámpákat tartalmaz elöl. Ez kivételesen magas szintű fénykibocsátást biztosít, és a 6. generációs S sorozatnak jellegzetes megjelenést kölcsönöz.”

A Valtra 5. generációs N, T és Q sorozatú fülkéinek rajongói értékelni fogják az S sorozat ismerős és ergonomikus fülkéjét, amelyhez az előző generációhoz képest enyhébben emelkedő lépcsőkön keresztül lehet feljutni.

JAVÍTOTT HATÉKONYSÁG ÉS FENNTARTHATÓSÁG A TELJES KÖRŰ PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁSI TECHNOLÓGIÁVAL

Az új S sorozat minden olyan technológiát kínál, amit a modern gazdák elvárnak. A Valtra SmartTurn automata táblavégi fordulóval kiegészíti az autonóm szántóföldi vezetés élményét négy fordulási móddal. A részleges szántóföldi üzemmód, az U-, az Y- és a K-fordulás lehetővé teszik a vezető számára, hogy a leghatékonyabb módon dolgozzon a szántóföldön.

„Precíziós gazdálkodási kínálatunk ma már teljes mértékben megfelel ügyfeleink igényének, a SmartTouch felhasználói felület pedig a Valtra precíziós gazdálkodási technológiáját a legegyszerűbbé teszi a piacon. Jelenleg is dolgozunk olyan új technológiai fejlesztéseken, amelyekből a Valtra ügyfelei a közeljövőben profi tálhatnak” – nyilatkozta Johan Grotell termékmarketing-specialista. Példáulaz ISOBUS-alapú TIM (Tractor Implement Management) a tervek szerint 2025-ben jelenik meg az S sorozaton.

A Valtra azt ígéri, hogy az S sorozat az egyik legfenntarthatóbb traktoruk lesz mind a termelés, mind a gazdák fenntartható termesztésének támogatása szempontjából. A Valtra traktorok alkatrészeinek kétharmadát Finnországból szerzik be, és gyáruk 100%-ban megújuló energiával működik. Az S sorozat kompatibilis a megújuló gázolajjal, a gyárat a Neste My megújuló gázolajjal a tankjában hagyja el. Az S sorozat által kínált intelligens gazdálkodási technológia csökkenti a ráfordításokat és az időt, valamint az üzemanyag-fogyasztást, így a gazdálkodók munkája hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik.

Valtra
Az új S sorozat számos fejlesztést hoz, többek között az első tengely és a fülke rugózásának számos lehetőségét

TELJESEN AZ ÜGYFELEK IGÉNYEIHEZ IGAZÍTVA A VALTRA UNLIMITED SEGÍTSÉGÉVEL

A Valtra Unlimited testreszabási lehetőség az elmúlt években egyre népszerűbbnek bizonyult, a Valtra Suolahti üzemét elhagyó traktorok több mint egyharmada rendelkezik valamilyen Unlimited testreszabással. Mikko Lehikoinen, a Valtra EME marketing-alelnöke elmagyarázza, hogy ezek különösen a nagy teljesítményű traktorokat igénylő ügyfelek számára jelentenek előnyt: „A nagy gazdaságok és a mezőgazdasági vállalkozók számára fontos, hogy megfelelő megoldásokkal rendelkezzenek a fejlett precíziós gazdálkodási feladatok lehető leghatékonyabb elvégzéséhez. A Valtra Unlimited pontosan azt kínálja, amire minden vállalkozásnak szüksége van a hatékonyabb, ergonomikusabb és biztonságosabb gazdálkodáshoz.”

A Valtra Unlimited funkciók az összes 6. generációs S sorozatú modellhez elérhetőek lesznek. Az új S sorozatú traktorok az Unlimited népszerű központi kenési rendszerével (CLS) és a legmodernebb hangrendszerrel (beleértve az Apple CarPlay-t, és az Android Auto-t) is elérhetők. A népszerű Unlimited VIEW kamerarendszer is megjelenik az S sorozatban. Ez az innovatív rendszer a traktorra szerelt kamerákat, egy nagyfelbontású kijelzőt és fejlett gépi tanulási algoritmusokat használ a traktor előtt mozgó tárgyak automatikus észlelésére és a vezető figyelmeztetésére a fokozott biztonság érdekében a szántóföldön és az úton.

AZ S SOROZAT GLOBÁLIS BEVEZETÉSE

A 6. generációs S sorozat a Valtra első globálisan forgalmazott traktora lett. A sorozatgyártás 2024 második negyedévében indul, és az első európai szállítások nyáron várhatók. A kevésbé szabályozott kibocsátási normákkal rendelkező régiókba, például Dél-Amerikába a tervek szerint 2024 második felében kezdődnek a szállítások. A Valtra2023 novemberétől világszerte szántóföldi rendezvényeken mutatja be az S sorozatot. Azok számára, akik az elsők között szeretnék testközelből megnézni az új S sorozatot, a Valtra november 12. és 18. között a hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be a 6. generációs S sorozatot.

Összeállította: Fodor Mihály