fbpx

A Tempo precízen vet extrém körülmények között is

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 augusztus 08.

A Borsos családi gazdasághoz közel két évtizede került két Väderstad munkaeszköz kipróbálásra. Ezek annyira elnyerték a tetszésüket, hogy meg is vásárolták őket, majd folyamatosan követték a svéd gyártó további gépei. A szentesi testvérpár amennyiben vetéshez vagy talajműveléshez keres munkaeszközt, kizárólag Väderstadban gondolkodik.

ITT, SZIKES TALAJON IS BIZONYÍTANIUK KELL A MUNKAESZKÖZÖKNEK

Borsos Imre szentesi gazdálkodóval azért beszéltem meg találkozót, hogy a nyolc évvel ezelőtt vásárolt Väderstad Tempo T-vel kapcsolatos eddigi tapasztalatairól kérdezzem. A telephelyre érkezve rögtönt feltűnt, hogy nemcsak a szemenkénti vetőgép képviseli a minőségéről jól ismert svéd márkát. Mielőtt azonban a gépekre tértünk volna, arra kértem Borsos Imrét, mutassa be a gazdaságukat.

– Édesapánk a rendszerváltás után, a kárpótlás keretében visszakapott mintegy 100 hektár körüli földeket bérmunkában műveltette munkaeszközök híján. 1996-ban úgy döntött, hogy gépesít, és az évek során folyamatosan fejlesztette az eszközparkot. Már gyermekkoromban érdekelt a mezőgazdaság, sokat segítettem itt, a telephelyen, és később természetessé vált számomra, hogy agrár szakon végezzek.

Borsos Imre
Borsos Imre szentesi gazdálkodó

Sajnos édesapánk 2017-ben elhunyt, azóta a koordinálásom alatt öcsémmel, Zsigmonddal közösen vezetjük a gazdaságot. Jelenleg a bérleményekkel együtt mintegy 500 hektáron gazdálkodunk, amelyből körülbelül 300 hektár saját tulajdon. Búzát, kukoricát, napraforgót, őszi káposztarepcét termesztünk, továbbá némi szárazborsót.

Talajaink igen heterogének, a homok- és szikes mellett azért jó minőségűek is találhatók. Igyekszünk minél kevesebbet szántani, habár az utóbbi száraz években nem is lehetett volna. A lazítást részesítjük előnyben, de azért úgy gondoljuk, hogy időnként érdemes alkalmazni a forgatásos technológiát is a kártevők gyérítésére.

HAMAR ELKÖTELEZŐDTÜNK A VÄDERSTAD IRÁNT

– Az udvaron a szemenkénti vetőgépen kívül jó néhány munkaeszköz képviseli a svéd márkát, ami bizonyára nem véletlen. Mikor vásárolták az első Väderstad gépüket?

– 2004-ben kipróbálásra kaptunk egy Cultus szántóföldi kultivátort és egy Carrier rövidtárcsát. Mindkét munkaeszköz munkája és a gépek minősége oly mértékben meggyőzött bennünket, hogy megvásároltuk azokat, és még egy Rollex rögtörő hengert is. A Cultus és a Rollex a mai napig dolgozik a gazdaságunkban, a Carriert pedig azóta egy újabbra cseréltük.

A napjainkra kialakult márka iránti elköteleződésünket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az évek során beruháztunk még két Rapid vetőgépre, egy rövidtárcsára a Tempo szemenkénti vetőgépre, idén tavasszal pedig vásároltunk egy NZ Aggressive magágykészítőt.

– A szemenkénti vetőgépet mikor vásárolták?

– A függesztett, hatsoros Tempo T szemenkénti vetőgépet 2015-ben vettük. Abban az időben még kevés ilyen gép volt a környéken, viszont a Väderstadot már jól ismertük kiváló minőségéről, precíz munkájáról. Így bátran és már meggyőződéssel választottuk a Tempo T-t, nem is néztük meg más gyártók munkaeszközeit.

Ez a szemenkénti vetőgép idén már a nyolcadik szezonját dolgozza nálunk, a legnagyobb megelégedésünkre. A változtatható sortávolságának köszönhetően különböző növényekhez alkalmazható. Kukoricát, napraforgót és cirkot vetünk vele, évente összesen mintegy 500 hektáron. A repcét pedig a Rapid géppel vetjük.

A TEMPO SZEMENKÉNTI VETŐGÉP ELŐTT NINCS AKADÁLY

– Milyen teljesítményű erőgéppel üzemeltetik a vetőgépet?

– 155 lóerős traktorra kapcsoljuk.

– Valóban igényli is ezt a teljesítményt?

– A Tempo T-t az opcionálisan választható, 1200 literes műtrágyatartállyal vásároltuk, hogy a vetéssel egy menetben a tápanyagot is kijuttathassuk a területre. A nagy kapacitású tartály növeli a napi teljesítményt, hiszen kevesebbszer kell feltölteni, viszont igen, ilyenkor jól jön a 155 lóerő – függesztett kivitel révén ugyanis nagy súly nehezedik a traktorra. Műtrágya-kijuttatás nélkül viszont bőven elegendő számára egy 120 lóerős traktor is.

vetőgép magtartály lezáró kerék
A vetett sorokat záró kerekek alakítják ki a tökéletes csírázás feltételeit

– Mennyire tartja pontosan a Tempo a beállított vetésmélységet?

– Lenyűgöző a Tempo vetéspontossága. Úgy gondoljuk, hogy annak idején ebben jelentősen megelőzte a korát. Ez köszönhető többek között a strapabíró teleszkópos váznak, ami ráadásul egyszerűbbé teszi a vetőgép kezelését és a közúti szállítást is. A Tempo kezelése a traktorfülkéből igen egyszerű. Ez a váz garantálja a hosszú élettartamot. Ha szikes talajhoz állítjuk a vetésmélységet, majd homokos talajra megyünk, finomhangolni kell – ugyanis automata szabályozóval ez a munkaeszköz még nem felszerelt –, de ez természetes. Az viszont biztos, hogy bármilyen kemény talajnál mindig pontosan, a beállított mélységbe helyezi a magokat ez a szemenkénti vetőgép. Olyan szikes talajokon is vetünk, hogy attól tartunk, szétrázkódik, de a Väderstad azzal is gond nélkül megbirkózik.

– Mekkora munkasebességre képes a Tempo T?

– Megfelelő talajviszony esetén 16 km/h sebességnél is pontosan dolgozik. Ha például süppedősebb a terület, érdemes 12 km/h körülire csökkenteni a sebességet, hiszen a függesztett munkaeszköz együtt mozog a traktorral, és a nagyobb munkasebesség a vetési pontosságának rovására mehet. Azért választottuk a függesztett változatot, mert sok kis táblán vetünk, amihez ezt tartottuk a legideálisabb megoldásnak. Elégedettek vagyunk a Tempo területteljesítményével is – jó körülmények között hosszabb műszakban több mint 40 hektárt elvetünk vele.

– Mennyi időt vesz igénybe a vetőgép beállítása?

– Egyszerűen, gyorsan beállítható, pontos és precíz a leforgatása is. Amikor kis táblákon vetünk, és gyakran kell átállítani napraforgóról kukoricára és fordítva, az sem okoz gondot. A magot leengedve, felöntve az újjal, majd leforgatva mindez kényelmesen elvégezhető 20 perc alatt. Ezzel naponta sok idő spórolható meg, és a napi területteljesítmény jelentősen növekszik.

magtartály vetőgép
A nagy kapacitású műtrágyatartály növeli a napi teljesítményt

HA VETÉS VAGY TALAJMŰVELÉS, AKKOR CSAK VÄDERSTAD

– A Tempo T körülbelül 3500 hektárt dolgozott eddig. Történt közben komolyabb meghibásodása?

– A Väderstad e tekintetben is nagyra értékelendő. A Tempo szemenkénti vetőgépet néhány évvel a piacra vezetése után vásároltuk, így természetesen előjött egy-két gyermekbetegsége, amelyeket azonban hamar orvosolt a Väderstad. Ezt követően viszont meghibásodás nélkül dolgozott, csak kopóalkatrészeket kellett időnként cserélni. Csak nemrégiben kellett cserélni a villanymotorokat és a zárókerekek gumiját, de ennyi hektár munka után csoda, hogy csak ennyit és csak most. A karbantartásra sem túl igényes. A szezon előtt jól átnézzük, közben csak zsírozni kell néhány ponton, amelyek jól hozzáférhető helyen találhatók.

– Milyen a Väderstad alkatrészellátottsága, szervizszolgáltatása?

– Amennyiben 14 óra előtt felhívom a Vaderstad Kft.-t, és az alkatrész a raktárukban található, következő nap reggel átvehetjük. Olyat pedig nem igen tapasztaltunk még, hogy a szükséges alkatrész nem volt készleten. A Vaderstad Kft. szervizszolgáltatása is kiemelkedő, szakemberei jól felkészültek, korrektek, kérésünkre hamar kijönnek.

vetőgép magadagoló
A Tempo magadagoló egysége nagy vetési sebességnél is rendkívül precíz

A Väderstad már sokszor bizonyított, és teszi ezt a Tempo szemenkénti vetőgép esetében is: pontos, kezelése egyszerű, gond nélkül teljesíti az egész szezont, csak ajánlani tudom úgy, mint általánosságban a Väderstad márkát. Természetesen kaphatók olcsóbb munkaeszközök, de ha vetésről vagy talajművelésről van szó, akkor nálunk csak a Väderstad jöhet szóba. Megbízhatók, az extrém körülményeket is jól viselik, és minimális a szervizigényük. És már kinéztük a következő Väderstadot is – egy TopDown szántóföldi kultivátort szeretnénk vásárolni a közeljövőben.

Csomor Zsolt