fbpx

Eszközhordozó extrém viszonyokra

Írta: GÉPmax-2022/I. lapszám cikke - 2022 február 21.

A nehéz munkakörülmény és az extrém hideg sem szegi kedvét a szentpétervári PMZ MF-705 többcélú eszközhordozónak.

Származása miatt sem hátrálhat meg a szentpétervári PMZ gépgyár eszközhordozója a mostoha munkakörülmények elől. Egy ízig-vérig orosz géptől azt várja el az ember, hogy még a legextrémebb munkakörülményeket is méltósággal viselje.

Többféle motorral

A törzscsuklós kormányzású, két alvázkeretből álló eszközhordozó erőforrásaként alapkivitelben, rendeléstől függően 240, 250 és 330 LE teljesítményű, JAMZ dízelmotor szolgál. Aki még nagyobb teljesítményre vágyik, annak az igényeit is ki tudják elégíteni: rendelhető 8,9 literes Cummins dízelmotorral is, 325-360 LE teljesítménytartományban. A gép négy üzemmódú, fokozatmentes kapcsolású, hidrosztatikus sebességváltóval rendelkezik, amely biztosítja a munkavégzést bármilyen haladási sebesség mellett, beleértve a rendkívül alacsony sebességet is. Maximum 30 km/h sebességre képes ezzel a hajtóművel, amely 0 km/h-tól négy tartományra van osztva (0–5,7/0–9,6/0–17,5/0–30 km/h). Ezeket a sebességeket mindkét irányban képes teljesíteni a gép.

PMZ MF-705 télben
Az extrém hideg téli idő sem akadályozza az üzembiztos működést – fotó: https://www.zao-pmz.ru/

A merevházas mellső és hátsó tengelyek közül az első futómű felfüggesztése lengéscsillapított a szokásos laprugós megoldással. Differenciálművük automatikus blokkolású. A két alvázfélkeret gömbcsuklók segítségével kapcsolódik, a kormányzás hidraulikus munkahengerek segítségével, szögeltéréssel valósul meg. Ebben sincs semmi újdonság, a bevált megoldást alkalmazzák. A keréktengelyeket pneu-hidraulikus működtetésű, tárcsás rendszerű fékek lassítják a behajtótengelyeken keresztül.

Egyszerű, de tágas, biztonságos vezetőfülke

A vezetőfülke biztonsági szempontból teljesen kielégíti a szabványokat. ROPS borulásvédelem, FOPS zuhanó tárgy elleni védelem egyaránt biztosított. Az ergonómia amolyan oroszos. Elektromos kapcsolókat nagyrészt mellőzve, a hidraulikus körök karokkal működtethetők, a kormányoszlop szöge és pozíciója állítható, a műszeregységet rajta helyezték el. Rendelkezik fűtéssel, és külön rendelésre klímaberendezés, illetve hűtőszekrény is kérhető. Szintén opciós tétel a kamerarendszer, melynek színes monitorja a fülke bal első oszlopára van szerelve, és gombnyomásra lehet váltani a különböző munkafolyamatot megfigyelő kamerák képe között.

vezetőfülke
A fülke egyszerű, tágas jó kilátást nyújt, és kiegészítőfűtéssel, klímával és hűtővel is kérhető – fotó: https://www.zao-pmz.ru/

A kabin két pozícióba helyezhető el a gépen: vagy a munkaeszköz-csatlakoztatásért felelős vázkeretre, vagy a két vázkeret csuklópontja fölé. Arra is lehetőség van, hogy a felhasználók 180 fokban megfordítható irányú, az üléssel egy modulba épített vezérlőpulttal rendeljék a gépet. Természetesen az erdészeti munkák okozta sérülésektől védőrács óvja a szélvédőt, az éjszakai vagy rossz látási viszonyok között végzett munkát pedig 4 db LED munkafényszóró segíti.

Mulcsozóval szerelve
Számtalan maró-mulcsozó eszköz üzemeltethető vele – fotó: https://www.zao-pmz.ru/

Széles eszköztár

A munkahidraulikát a sebességváltóra telepített axiális dugattyús szivattyú szolgálja ki. A hidraulikafolyadék-áramlás kapacitása konfigurációtól függően 230–460 l/min. Természetesen a robusztus függesztőmű el van látva kétféle teljesítményátadó tengellyel. Az egyik egy tárcsás csavarkötéses kapcsolódású hajtástovábbító tengely, míg a másik egy hagyományos, bordás tengelycsonkos TLT.

Az eszközhordozóhoz számtalan, leginkább erdészeti felhasználást segítő munkaeszközt kínál a gyártó a különböző tolólapoktól kezdve a rönkfogó vonszolókon át, egészen a legbrutálisabb méretű mulcsozókig, de talajmaró, hóeke, hómaró is üzemeltethető vele. Továbbá a világ vezető gyártóitól bármely maró-mulcsozó beépíthető munkatestként: Seppi, TMC Cancela, Suokone MERICRUSHER, FAE, FERRI, AHWI és még sok egyéb.

Talajmaróval felszerelve
Talajmaróval felszerelve – fotó: https://www.zao-pmz.ru/

Kutya hidegben is indul

Az MF-705-öst bemutató cikkünk vége felé sokan feltehetik a kérdést, hogy mi a helyzet a bevezetőben beharangozott extrém hideggel, amire hazájában elég sokszor példa van. Nos, amennyiben ilyen időjárási körülmények között dolgozik az eszközhordozó, akkor megrendeléskor kérhető hozzá az alap kabinfűtésen kívül Webasto AT 2000 fülkefűtés, elektromosan fűthető külső visszapillantó tükrök, illetve a kabin dupla rétegű üvegezése. Motor tekintetében opcióban rendelkezésre áll PZhD-30 motor-előmelegítő, Separ 2000 fűtött üzemanyagszűrő, és szigetelt motorháztető is.

Farkas Imre