fbpx

Traktorra kapcsolható és lézernyalábbal írtja a gyomokat

Írta: Farkas Imre - 2022 február 20.

A seattle-i székhelyű Carbon Robotics cég bemutatta legújabb gyomirtó készülékét. A „lézeres gyomirtó” – ahogy a neve is sugallja – lézertechnológián működik.

Egy évvel ezelőtt a cég bemutatott egy autonóm működésű , azonos technológiájú robotot. A „lézeres gyomirtó” a traktor hárompontos függesztőszerkezetére csatlakoztatható gép, és különösen alkalmas nagyüzemi sornövények vegyszermentes gyomirtására. Több mint 30 CO2 lézerforrással rendelkezik, ami több mint háromszorosa a Carbon Robotics önvezető Autonomous LaserWeeder lézereinek, így átlagosan óránként két hektár gyomirtási kapacitást biztosít. Az eszközt használó termelők akár 80%-os megtakarítást is tapasztalhatnak a gyomirtás költségeiben, 2-3 éves megtérülési idő mellett.

A LaserWeeder – akárcsak önvezető, 2021-es elődje – a Carbon Robotics kifinomult mesterséges intelligencia technológiáját tartalmazza. Ez a rendszer lehetővé teszi a robot számára, hogy azonnal azonosítsa, megcélozza és eltávolítsa a gyomokat hőenergia felhasználásával. A cég szabadalmaztatott világítási rendszere lehetővé teszi, hogy a LaserWeeder nappal és éjszaka is egyaránt működjön gyakorlatilag minden időjárási körülmény között, milliméteres pontossággal.

Akkora az új termék sikere, hogy a Carbon Robotics idei gyártási kapacitását már teljesen lekötötte, már csak a jövő évre vesznek fel előrendeléseket.