fbpx

Kombájnadapter-gyártás – közel fél évszázados múlttal

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 november 15.

A békési Optigép Kft. az ország legnagyobb gyártási múlttal rendelkező mezőgazdasági gépgyártó cégei közé tartozik. Termékeivel fél évszázada a hazai mezőgazdasági gépesítést szolgálja. Patkás János ügyvezető igazgatót a cég múltjáról, jelenéről és jövőbeni terveiről kérdeztük.

Patkás János
Patkás János

– Kérjük, foglalja össze röviden a cég történetét!

– Cégünk jogelődje még 1948-ban gépállomásként alakult, majd a 60-as évektől kezdve a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyár (BMG), a hetvenes évek közepétől pedig a Békéscsabai Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalat (KLADO) gyáregységeként működött. Már a BMG-s időkben is a napraforgó-betakarításához alkalmazott, vágószerkezet-átalakító szerelék gyártása jelentette az egyik fő profilt az üzem termelésének. Majd a mezőgépes időkben megkezdődött a saját fejlesztésű, korszerű, behúzócsigás rendszerű, SNA típusú soros napraforgó-betakarító adaptercsalád gyártása, a hazánkban akkoriban alkalmazott kombájnokra. A rendszerváltást követően üzemünk önállóvá vált, és az 1993-ban 30 dolgozó által alapított Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.-ként, új termékekkel folytatta gépgyártó tevékenységét. Az elmúlt közel három évtizedben számos termék gyártásával foglalkoztunk, de a fő profil továbbra is a kombájnadapter-gyártás maradt. 2005-ben a napraforgó-betakarító adapterek mellett már kukoricacső-törő adapterekkel is bővítettük a portfóliónkat.

Optigép szerelőcsarnok
A napraforgó-betakarító adapterek szalagszerűen készülnek az új szerelőcsarnokban

– Jelenleg milyen termékeket gyártanak, évente milyen mennyiségben?

– Jelenleg a NAS és a PSM soros rezgőtálcás, vágókésrotoros napraforgó-betakarító adapterek jelentik az egyik fő termékcsoportot. Ezeket a termékeket igen széles munkaszélesség-választékban, különböző konstrukciójú szárzúzóegységekkel, merev vagy összecsukható vázkerettel kínáljuk bármely kombájntípusra. A másik fő termékcsoportot a szárzúzóval szerelt OptiCorn kukoricacső-törő adapterek jelentik, amiket szintén széles méretválasztékban gyártunk. 2015 év végén debütált az OptiCorn Premium névre hallgató kukorica-betakarító adapter. Ennek egyedülálló, alumínium hajtóműházas hajtásrendszere egy hosszú fejlesztőmunka eredménye, amit a németországi GKN-Walterscheid GmbH-val karöltve végeztünk. Az adaptereknél számos olyan saját fejlesztésű konstrukciós megoldást is alkalmazunk, amelyeket szabadalom véd. Az adaptergyártás volumene évente 400-500 darab, melynek 70%-át a napraforgó-betakarító vágószerkezetek, míg a fennmaradó 30%-át a kukoricacsőtörő-adapterek teszik ki. A fő profil mellett van két saját fejlesztésű, kiegészítő termékünk is. Az egyik az OptiRak-150/M típusú, traktorral üzemeltethető szemestermény-felszedő és -rakodógép, a másik pedig az OptiTrans univerzális vágóasztal és adapterszállító-kocsi. Ezeken kívül két neves gyártó részére is gyártunk termékeket. Itthon a borsó-betakarítógépeiről ismert angol Shelbourne Reynolds Engineering Ltd. számára Powerspread szervestrágyaszóró-családjuk különböző méretű tagjait gyártjuk évente 100-150 darabos megrendelésszámban. A Geringhoff részére gabonavágó-szerkezet részegységeket állítunk elő. Korábban 5 éven keresztül a John Deere számára gyártottunk, illetve szállítottunk napraforgó-betakarító adaptereket, és dealerhálózatuk jelenleg is rendel tőlünk John Deere betakarítógépekhez adaptereket.

Optigép PSM
A hajtóművek beszerelését végzi az Optigép Kft. egyik munkatársa egy napraforgó-adapteren

– Értékesítésükben milyen arányban oszlik meg a hazai és az export piac, és utóbbi mely országokból tevődik össze? A jövőben milyen új piacok irányába szeretnék bővíteni az értékesítést?

– A termékeink értékesítésének aránya a belföldi és export piac tekintetében fele-fele arányban oszlik meg. Itthon és külföldön is végzünk közvetlen, illetve viszonteladókon keresztül történő értékesítést. A hazai viszonteladóink között olyan meghatározó piaci szerepet betöltő gépforgalmazók vannak, mint az Axiál Kft., az AGROTEC Magyarország Kft. és a KITE Zrt. Napraforgó adaptereink dolgoznak már Romániában, Szlovákiában, Moldáviában, Szerbiában, Csehországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Kazahsztánban, Ausztriában, Oroszországban, Franciaországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. A szintén saját fejlesztésű OptiCorn típusú, kukorica-betakarító adapter is közkedvelt Magyarországon kívül Romániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Moldáviában, Oroszországban, továbbá az Amerikai Egyesült Államokban is értékesítjük. Piacbővítés terén a volt FÁK-tagállamokban szeretnénk tovább szélesíteni az értékesítést, illetve a lengyel piacon is megjelenünk idén, továbbá a jelentős román piacon is minél szélesebb felhasználói kört kívánunk elérni.

Optigép PSM
Optigép PSM napraforgó-adapter munkában

– Gyártástechnológia, kapacitás és humánerőforrás tekintetében milyen helyzetben vannak, utóbbi terén mennyire érzékelhető a hazai szakemberhiány?

– Cégünk telepe 8,5 hektáron terül el, melyből 10 000 m2 fedett. Nemrégiben bővült gyártási kapacitásunk új szerelőcsarnokkal, és új fényezőtechnológiát is munkába állítottunk. 4×2 m lézervágó segíti a munkát, ami már csövet és sík lemezt is egyaránt képes szabni, továbbá 220 tonnás CNC-megmunkálógép is a gyártástechnológia részét képezi. Az állandó dolgozói létszámunk 150 fő, és saját tervezőgárdával rendelkezünk. A munkatársak Békés városból és a környező településekről járnak dolgozni hozzánk. Nyáron a helyi szakiskolával együttműködve még általában 20-30 fő tanuló töltheti szakmai gyakorlatát nálunk. Kérdésének második részére válaszolva, őszintén szólva szerencsés helyzetben vagyunk ebben a térségben. Túlzás nélkül elmondhatom, hogy a szakemberellátás biztosított, sőt inkább túljelentkezésről számolhatok be.

OptiCorn
Az OptiCorn kukoricacső-törő adaptercsaládot 2005 óta gyártják

– Jövőbeni fejlesztési, bővítési tervek, termékportfólió, gyártáskapacitás, illetve technológia terén?

– Egy több pontból álló, 400-500 millió forintos fejlesztési csomagot állítottunk össze, amelyben szerelőcsarnokunkat kívánjuk bővíteni, az adapterek próbajáratására felszerelt helységrésszel. Részegységek gyártásához dupla állásos hegesztőrobot-cellát szeretnénk beállítani, amely 4 ember munkáját tudja majd teljesen automatizálva elvégezni. Új irodaházra szeretnénk cserélni a jelenlegit, és új raktárral szeretnénk bővíteni a jelenlegi tárolási kapacitást. Informatikai rendszer fejlesztése terén pedig szerverbővítést tervezünk. Az áramellátásunk biztosításához – napelemrendszer telepítésével – lépést teszünk a megújuló energiák irányába. A fejlesztési csomag finanszírozásának egy részéhez pályázati forrást próbálunk igénybe venni. Termékek fejlesztése terén a napraforgó-betakarító adapterek szárzúzóegységénél kívánunk fejlesztéseket bevezetni, míg a kukoricacső-törő adaptercsaládot olyan konstrukciós megoldásokkal próbáljuk egyszerűsíteni, amelyek kedvezőbb ár/érték arányúvá teszik a terméket.

NAS adapter
A NAS napraforgó-betakarító adaptercsaládot széles munkaszélesség-választékban kínálják

– Mennyire érezték a járvány hatását a keresleten, illetve cégük mindennapjaiban okozott-e komolyabb fennakadást vagy kiesést tavaly?

– Abban a termékcsoportban, amit a fő profilunk képvisel, nem érzékeltünk kereslet-visszaesést a járvány hatására. Gyártáskapacitással sem volt tavaly probléma, mivel elég alapanyagkészlettel rendelkeztünk, így az esetleg szállítói fennakadás sem okozott termeléskiesést. A szerencsésebbek közé tartozunk, mivel humánerőforrás tekintetében sem volt hatása a járványnak a termelésre, nem történt nálunk tömeges megbetegedés, nem volt leállás vagy kiesés a pandémia miatt. Próbáltuk úgy elosztani a műszakok dolgozói létszámát, hogy minél kevesebben legyenek egy légtérben. Biztosítottuk a különböző egészségügyi védőeszközöket, erősítettük a dolgozók munkahelyi körülményeinek higiéniáját. Az irodai dolgozóknál – ahol megoldható volt – home office-ra váltottunk.

– Végezetül az idei év eddig eltelt időszakában milyennek tartja a piaci helyzetet hazai és nemzetközi szinten?

– A hazai és nemzetközi piacon egyaránt hatalmas keresletnövekedésről számolhatunk be, amelyre az alapanyag és alkatrész beszállítói oldal nem volt felkészülve. Az öntvény és bonyolult alkatrészek 4-5 hónapos késéssel érkeznek a beszállítóktól, viszont a beszerzési áruk – a 4-5-szörös áremelkedés hatására – hatalmas mértékben megnőtt. Ezt már az idén biztosan nem tudjuk érvényesíteni az értékesítésben a korábban lekötött megrendelések rögzített árai miatt, viszont a következő évben biztosan áremelkedést okoz majd a termékeinknél is. Ha beszállítói téren nem lenne ennyire nagy a fennakadás az ellátásban és a szállításban, akkor akár 50%-kal több gépet lehetne idén gyártani és értékesíteni, mint amit a jelenlegi kapacitás lehetővé tesz.