fbpx

Hordozó keret, ami leveszi a traktorról a kultivátor terhét

Írta: Farkas Imre - 2021 május 25.

Ruedi Emch gazdálkodó, öt éve dolgozik az Oberbottigen-i Schneeberger & Berger vállalkozónál, aki a gazdaság napi feladatának megkönnyítése érdekében mindig új technikai megoldásokkal áll elő. Legutóbbi újítása, túlzás nélkül mondható forradalmi megoldást kínál.

Hosszú ideje végez mechanikus gyomirtást. A sorközművelés felváltja a gyomirtó szerek használatát, de idő és energia igényesebb. Igazán költséghatékony megoldást és nagy területteljesítményt csak olyan kultivátorral érhető el, amelyek szélessége legalább 6 m. Egy ilyen munkaszélességű, 12 soros kapa súlya 3 t körüli, és túl nagy terhet ró egy könnyű univerzális erőgépre. A traktornak azonban könnyű és keskeny gumiabroncsokkal kell rendelkeznie.

 

hordozó keret
Kormányzott kerékkel és tengellyel, illetve sűrített levegős fékkel is fel van szerelve – fotó: Walter Marolf AG

 

Ezek a követelmények ellentmondanak a hátsó tengely és a gumiabroncsok megengedett terhelésének, de az igazi probléma leginkább a lejtőkön merült fel, az oldalra sodródásról miatt. Bár a modern kapálóberendezések oldalirányú automatikus korrekciós lehetőséget kínálnak, a kapáló elemet nem lehet párhuzamosan tartani a növénysorral annak 160 cm teljes hosszában. Ruedi Emch éppen erre a problémára keresett megoldást.

Emch úgy döntött, hogy megépít a kultivátor számára egy egytengelyes, félgömbfejes traktor-munkagép csatlakozású, vontatott hordozó keretet, amely kormányzott kerékkel és tengellyel, illetve sűrített levegős fékkel is fel van szerelve.

 

row-chipper
A Row-Chipper-t tavaly a Svájci Mezőgazdasági Gépek Szövetsége (SLV) különdíjjal ismerte el – fotó: https://slv-asma.ch/

 

A traktort automata kormányrendszerrel látták el. A munkagéptartón lévő GPS-vevő RTK pontossággal továbbítja ezt a jelet a traktorról a kormánytengelyére. Így az erőgép első tengely is megfelelő terhelésű, a hátsó tengely és a keskeny gumik sincsenek túlterhelve. A kormánytengely automatikusan korrigál minden görbét vagy sodródást, és a kapa elemek mindig pontosan párhuzamosak maradnak a növénysorral. A munkagéptartóra az összes kereskedelemben kapható 6 m munkaszélességű kultivátor felkapcsolható a saját hárompontos hidraulikus rendszere segítségével, továbbá behajtható 3 méteres szállítási szélességbe.

 

row chipper kaszával
Jelenleg már „butterfly” kaszákkal végeznek szántóföldi próbákat, így szélesítve a hordozó keret felhasználási körét – fotó: Walter Marolf AG

 

Az új hordozó keret „Row Chipper” névre keresztelték, és tavaly az Agro Prize-n SLV (Svájci Mezőgazdasági Gépek Szövetsége) különdíjjal tüntettek ki. Jelenleg olyan továbbfejlesztési kísérletek folynak az eszközzel, amelyben egy Butterfly rendszerű Pöttinger A10 kasza hátsó két szárnyát hordozva teljesít szántóföldi próbákat.