fbpx

Óriáskultivátort szabadít a földekre a Bednar

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 05.

Akár nap 240 hektárnyi teljesítményre is képes a cseh gépgyártó hatalmas munkaszélességű tárcsás tarlóhántója. A jól „összecsomagolható” kultivátor szállítása még felszerelve sem problémás.

 

Bednar óriás kultivátor tarlóhántás közben

 

Nagy traktorokhoz nagy gép

Az innovatív termékeiről ismert Bednar új fejlesztésű, széles tárcsás tarlóhántóját nagy teljesítményű, például nagy lóerejű, gumihevederes traktorokkal való összekapcsolásra tervezték. Vonóerőigénye az 550-580-620 lóerő-kategóriát hívja attól függően, hogy a 16,4 vagy a 18,4 méter szélességű verziót kapcsolják. És a teljesítménye is impozáns: akár napi 230 hektár talaj-előkészítéssel is végezhet is egy napi műszakban.

 

Stabilitás és pontos traktornyomkövetés

Ez nyilván azért fontos, mert a tarlóhántással az aratás utáni vetés-előkészítés miatt sokszor nagyon gyorsan kell végezni. Ehhez SWIFTERDISC XE_MEGA 520 × 5/560×5 mm átmérőjű csipkés vagy agresszív tárcsákkal szerelhető fel, amik erőteljes vágóhatást biztosítanak, és beépítik a növényi maradványokat a talajba. A hátsó tömörítőhengerek tömörítik a talajt, és lezárják a megművelt talajprofilt, hogy biztosítsák a gyomok és a nem kívánt gabonamagok egyenletes megjelenését – írja a Bednar ismertetője. A gép járását azzal stabilizálták a fejlesztők, hogy a tárcsaszekciókat X alakban rendezték el, ami megakadályozza a gép oldalsó kilengését. Így a tarlóhántó pontosan követi a traktor nyomvonalát, közben a központi kettős tárcsa csökkenti a rögök kialakulásának kockázatát.

 

Közúton 3×4 méteresre csukható

Méretei ellenére a Swifterdisc kényelmesen szállítható. Összecsukott állapotában 3 méter széles és alig 4 méter magas még akkor is, ha dupla V-gyűrűs vagy U-gyűrűs hengerrel van felszerelve. Videón pedig itt látható!

 

Bednar óriás kultivátor szállítás közben